Στ. Καλαφάτης: «Είμαστε στήριγμα μιας κυβέρνησης που θέλει, ξέρει και μπορεί να πάει την Πατρίδα στο μέλλον»

«Όλοι νοιαζόμαστε για την αναβάθμιση της δουλειάς μας και φιλοδοξούμε να είμαστε η καλύτερη Κοινοβουλευτική Ομάδα της μεταπολιτευτικής περιόδου. Είναι, άλλωστε σημαντικό για τον καθένα το γεγονός ότι λειτουργούμε με την πεποίθηση ότι είμαστε στήριγμα και φωνή μιας κυβέρνησης που θέλει, ξέρει και μπορεί να πάει την Πατρίδα μας στο μέλλον που θέλουμε και μπορούμε να κατακτήσουμε», τόνισε ο Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. και Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Espresso Σαββατοκύριακο και τη δημοσιογράφο Βίβιαν Μπενέκου.

Είναι πολύ σημαντικό να επενδύουμε –και αυτό κάνουμε- τονίζει ο κ. Καλαφάτης, στην ευπρέπεια και το ήθος, αποφεύγοντας τις άγονες αντιπαραθέσεις, τα άκρα και τις ακρότητες, όποιες προκλήσεις κι αν αντιμετωπίζουμε από την Αντιπολίτευση. Ξέρουμε, άλλωστε, τη σημασία που έχει η εθνική ενότητα σε κάθε περίπτωση κι ακόμη περισσότερο όταν η Πατρίδα μας αντιμετωπίζει την προκλητικότητα των γειτόνων  μας.

Αναφερόμενος στη συνεργασία του με τους Βουλευτές ο κ. Καλαφάτης αφού επισημαίνει ότι αισθάνεται βαρύ το χρέος που δημιουργεί η εμπιστοσύνη τους, τονίζει  ότι προϋπόθεση επιτυχίας είναι η τακτική, η στενή και ουσιαστική συνεργασία με όλους τους συναδέλφους. Για τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο της Ν.Δ. αναφέρει ότι «δουλεύει ασταμάτητα, απαντά όποτε τον ζητήσεις και αποτελεί παράδειγμα στοχοπροσήλωσης και συνέπειας, σύνεσης και αποφασιστικότητας. Το είδαν όλοι οι Έλληνες στα ζητήματα της Οικονομίας, το βλέπουν τώρα και στα εθνικά μας ζητήματα».

Σε ερώτηση σχετικά με το κλίμα των εορτών ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει πως τα Χριστούγεννα επιτρέπουν μια χαλάρωση, μια ανάπαυλα. Δυστυχώς, όμως, όχι σε όλους. Και δεν αναφέρομαι τονίζει, μόνο σε εκείνους που είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν, τους αστυνομικούς, τους στρατιωτικούς, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, τους υπαλλήλους ξενοδοχείων και όχι μόνο. Είναι και οι άρρωστοι στα νοσοκομεία, οι άνεργοι που δεν έχουν ούτε για μια γαλοπούλα, τα παιδιά χωρίς οικογένεια. Θυμίζουν, λοιπόν, τα Χριστούγεννα, και την υποχρέωσή μας να κάνουμε κάτι για αυτούς. Μην την ξεχνούμε, μην τους ξεχνούμε, επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Πως είναι η μέχρι στιγμής εμπειρία από τη θέση σας, ως Γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας;

Η συνεργασία με τους συναδέλφους της Παράταξής μας είναι εξαιρετική και η ανταπόκρισή όλων στα προσκλητήρια της Γραμματείας –είτε για τη Βουλή, είτε τα «ενδοοικογενειακά»- είναι εντυπωσιακή. Όλοι νοιαζόμαστε για την αναβάθμιση της δουλειάς μας και φιλοδοξούμε να είμαστε η καλύτερη Κοινοβουλευτική Ομάδα της μεταπολιτευτικής περιόδου. Είναι, άλλωστε σημαντικό για τον καθένα το γεγονός ότι λειτουργούμε με την πεποίθηση ότι είμαστε στήριγμα και φωνή μιας κυβέρνησης που θέλει, ξέρει και μπορεί να πάει την Πατρίδα μας στο μέλλον που θέλουμε και μπορούμε να κατακτήσουμε.

Υπήρξαν περιπτώσεις που χρειάστηκε να «τραβήξετε αυτιά»; Λέγεται ότι επιβάλλεται «αφωνία» σε όσους πολυμιλάνε. Είναι έτσι;

Κοκκινισμένα αυτιά στην Κοινοβουλευτική μας Ομάδα μην ψάχνετε. Και βέβαια δεν επιβάλλεται καμιά αφωνία από κανένα σε κανένα. Δεσμευόμαστε, άλλωστε, όλοι από την ιδρυτική διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας, από το πρόγραμμα που καταθέσαμε στους πολίτες και τη γραμμή που χαράσσει ο Πρόεδρος του Κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι πολύ σημαντικό να επενδύουμε –και αυτό κάνουμε- στην ευπρέπεια και το ήθος, αποφεύγοντας τις άγονες αντιπαραθέσεις, τα άκρα και τις ακρότητες, όποιες προκλήσεις κι αν αντιμετωπίζουμε από την Αντιπολίτευση. Ξέρουμε, άλλωστε, τη σημασία που έχει η εθνική ενότητα σε κάθε περίπτωση κι ακόμη περισσότερο όταν η Πατρίδα μας αντιμετωπίζει  την προκλητικότητα των γειτόνων  μας.

Κλείνει ποτέ το τηλέφωνό σας ή αυτό δεν επιτρέπεται από το ρόλο σας; Πόσες κλήσεις δέχεστε από βουλευτές καθημερινά;

Μου είναι αδιανόητο να ζητά κάτι ή έστω να θέλει να πει κάτι κάποιος συνάδελφος και να μην με βρίσκει. Φροντίζω, λοιπόν, να έχω φορτιστές παντού και γεμάτες τις μπαταρίες. Αν εξαιρέσει κανείς τις ώρες που είμαστε στην Ολομέλεια και τα τηλέφωνα «δεν πιάνουν», φροντίζω να μην υπάρχει άλλη σιγή τηλεφώνου. Άλλωστε τη μια στιγμή βομβαρδίζεται και την άλλη βομβαρδίζει.

Ο ρόλος σας επιβάλλει στενή συνεργασία με τον Πρωθυπουργό. Πως τον κρίνετε; Ποιά τα «συν και τα μείον», του τρόπου που δουλεύει;

Είναι τιμή που με πρότεινε ο Πρόεδρος και με επέλεξαν ομόφωνα οι συνάδελφοι  της Νέας Δημοκρατίας, της μεγάλης και ιστορικής Παράταξης, στην κορυφαία αυτή θέση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας. Αισθάνομαι βαρύ το χρέος που δημιουργεί η εμπιστοσύνη τους. Ξέρω βέβαια ότι προϋπόθεση επιτυχίας είναι η τακτική, η στενή και ουσιαστική συνεργασία με όλους τους συναδέλφους. Και βέβαια με τον Πρωθυπουργό  Κυριάκο Μητσοτάκη, με το Γραφείο του στη Βουλή και στο Μέγαρο Μαξίμου. Και αυτό είναι κάτι που πράγματι συμβαίνει. Είναι, μάλιστα ένα από τα πολλά που μου δίνουν δύναμη και όρεξη να δουλεύω ακόμη περισσότερο. Ο ίδιος άλλωστε, ο Πρωθυπουργός δουλεύει ασταμάτητα, απαντά όποτε τον ζητήσεις και αποτελεί παράδειγμα στοχοπροσήλωσης και συνέπειας, σύνεσης και αποφασιστικότητας.  Το είδαν όλοι οι Έλληνες στα ζητήματα της Οικονομίας, το βλέπουν τώρα και στα εθνικά μας ζητήματα.

Ποια χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει ο προτεινόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Όπως ξέρετε με την τροποποίηση του άρθρου 32 του Συντάγματος, αφαιρέσαμε τη δυνατότητα της εκάστοτε μειοψηφίας να εκβιάζει την Κυβέρνηση –όπως έκαναν το ΠΑΣΟΚ το 2009 και ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014- και να προκαλεί εκλογές. Δεν αναιρέσαμε, όμως, την υποχρέωση αναζήτησης προσώπου που να εξασφαλίζει αυξημένη πλειοψηφία και άρα ευρύτερη συναίνεση, αφού στις τρεις πρώτες ψηφοφορίες –που παραμένουν όπως ήταν και πριν- απαιτούνται 200 ή έστω 180 ψήφοι.  Αυτό ακριβώς σημαίνει πως η Κυβέρνηση δεν απαλλάσσεται από την ευθύνη να προτείνει πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής. Παραμένει, λοιπόν– και το είπε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή- η υποχρέωση ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας που να ενώνει τους Έλληνες και να εκφράζει την ενότητα του Έθνους. Που θα εκφράζει την ομοψυχία στα εθνικά μας ζητήματα και τη γροθιά του Ελληνισμού απέναντι στις εξ Ανατολών προκλήσεις.

Μια και μιλάμε για τα θέματα αυτά,  πως σας φάνηκε η Φον ντερ Λάιεν;

Η τοποθέτηση που έκανε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φον ντερ Λάιεν, αμέσως μετά την παρέμβασή μου στη Διάσκεψη Κορυφής των προέδρων των Κοινοβουλευτικών ομάδων του ΕΛΚ, μια διάσκεψη που διοργάνωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ήταν ηχηρή και γεμάτη νόημα. Διαβεβαίωνε ξεκάθαρα ότι η ίδια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι με σθένος δίπλα στην Ελλάδα, καταδίκαζε απερίφραστα την τουρκική επιθετικότητα και χαρακτήριζε απαράδεκτη τη συμπεριφορά της γείτονος. Αυτό, άλλωστε, έκανε και η Σύνοδος Κορυφής όταν έθεσε το ζήτημα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θα ήθελα να θυμηθείτε τα ωραιότερα, αλλά και τα πιό δύσκολα, Χριστούγεννα που έχετε περάσει ποτέ;

Τα Χριστούγεννα γεμίζουν πάντα τις καρδιές μας. Αρκεί, άλλωστε, από μόνο του το γεγονός ότι φέρνουν την οικογένεια μαζί σε ένα γιορτινό περιβάλλον, για να τα κάνει, κάθε φορά, ξεχωριστά. Δύσκολα Χριστούγεννα; Αυτά συνδέονται με την απώλεια του παππού μου. Ήμουν τότε πέντε χρονών και έμεινε ανεκπλήρωτη η υπόσχεσή του να πάμε για ψάρεμα μαζί.  Πέρασαν τόσα χρόνια και το θυμάμαι σαν να ήταν χθες…

Στολίζατε δέντρο ως παιδί; Υπήρξε δώρο που λάβατε και το θυμάστε ακόμη;

Βεβαίως και στόλιζα. Μαζί και η αδελφή μου. Ήθελα, όμως, να συμμετέχω κι εγώ. Πάντα, όμως, στολίζαμε και εξακολουθούμε να στολίζουμε δέντρο στο σπίτι μας. Θυμάμαι πως ξεκινούσαμε από την φάτνη και τελειώναμε με το άστρο στην κορυφή. Βάζαμε και μια κάλτσα να μας αφήσει κάτι ο Άη Βασίλης. Όσο για το δώρο που θυμάμαι ακόμη, ναι, ήταν μια πράσινη μελόντικα με άσπρα κα μαύρα πλήκτρα, που μου πήραν οι γονείς μου κάποια Χριστούγεννα στα παιδικά μου χρόνια. Ήταν το απαραίτητο μουσικό όργανο για τα κάλαντα πολλών επόμενων χρόνων.

Σήμερα σας νοιάζουν καθόλου αυτές οι γιορτές ή η καθημερινότητα είναι τόσο σαρωτική, που δεν ασχολείστε;

Όσο πιο δύσκολη είναι η καθημερινότητα τόσο πιο απαραίτητο είναι να σπάσεις τη ρουτίνα της. Και τα Χριστούγεννα δίνουν αυτή την ευκαιρία. Επιτρέπουν μια χαλάρωση, μια ανάπαυλα. Δυστυχώς, όμως, όχι σε όλους. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε εκείνους που είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν, στους αστυνομικούς, στους στρατιωτικούς, στους γιατρούς και τους νοσηλευτές, στους υπαλλήλους ξενοδοχείων και όχι μόνο. Είναι και οι άρρωστοι στα νοσοκομεία, οι άνεργοι που δεν έχουν χρήματα ούτε για μια γαλοπούλα, τα παιδιά χωρίς οικογένεια. Θυμίζουν, λοιπόν, τα Χριστούγεννα, και την υποχρέωσή μας να κάνουμε κάτι για αυτούς. Μην την ξεχνούμε, μην τους ξεχνούμε.

Που και πως θα περάσετε αυτές τις γιορτές; Με ποιούς ανθρώπους εκτός της στενής οικογένειας;

Θεσσαλονίκη για πάντα! Όλα τα τελευταία χρόνια, μαζί με την Βίκυ και τα παιδιά, περνάμε τα Χριστούγεννα στην πόλη μας. Ανήμερα τρώμε πάντα στο σπίτι της Κούλας, της πιο γλυκιάς πεθεράς του κόσμου. Την παραμονή Πρωτοχρονιάς πάντα οικογενειακό τραπέζι στο σπίτι των γονιών μου. Και φυσικά, σουλάτσο στην πόλη. Η Θεσσαλονίκη έχει το καλό της πόλης – γειτονιάς. Οπότε, με μερικές βόλτες αυτές τις ημέρες βλέπεις φίλους και γνωστούς σε ένα ευχάριστο κλίμα.

Πως κρίνουν η Βασιλεία και ο Θανάσης, το μπαμπά τους; Τι του καταλογίζουν θετικό ή αρνητικό;

Ε, λοιπόν, δεν αφήνουν τίποτα από όσα κάνω να «πέσει» κάτω! Έχουν άποψη και δεν την κρύβουν. Ιδίως μάλιστα για τα θέματα που απασχολούν πιο έντονα τη γενιά τους, αλλά όχι μόνο. Πάντα θέλουν κάτι παραπάνω. Και το βρίσκω θετικό, ακόμη κι όταν δεν συμφωνούμε. Σίγουρα, όμως, και με τη Βασιλεία και με τον Θανάση υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος. Και νομίζω πως το ίδιο θα έλεγε και η Βίκυ για τα παιδιά.

Εξακολουθείτε να βάζετ μουσική, σε μπαρ, όπως παλιά; Ποιό είναι το αγαπημένο σας χριστουγεννιάτικο τραγούδι;

Η αλήθεια είναι ότι το έκανα κι αυτό. Όχι συχνά, βέβαια. Αν μου παρουσιαστεί ωστόσο η ευκαιρία πάλι, δεν θα την προσπεράσω. Υπάρχει μουσική για κάθε ώρα. Και θα έλεγα πως είναι γιατρικό. Το πιο αγαπημένο μου χριστουγεννιάτικο τραγούδι το λέει η Mariah Carey και  είναι το Santa Claus Is Comin’ to Town.

-Ad-