Στ. Καλαφάτης: Με ποια βαλίτσα πάνε για τη Χάγη;

Τις αξιώσεις που θέτει η Τουρκία για μια κοινή προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης, επισημαίνει ο Σταύρος Καλαφάτης, Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης.

Σε ανάρτηση στο Facebook, αναφέρεται στις τελευταίες δηλώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας καθώς και στις αξιώσεις που είχε βάλει η Άγκυρα στις διερευνητικές επαφές της περιόδου 2002-2004 και θέτει το ερώτημα «με ποια βαλίτσα πάνε για τη Χάγη».

«Αφού διαπίστωσε πως έμεινε πίσω στο ενεργειακό παιχνίδι της Αν. Μεσογείου, η Άγκυρα προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος με νταηλίκια και τσαμπουκάδες», αναφέρει ο κ. Καλαφάτης και σημειώνει ότι «η γειτονική χώρα εστιάζει τώρα στη διεκδίκηση μεγάλου τμήματος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στην Κρήτη, το Καστελόριζο, και την Κύπρο».

«Επιδιώκει νέο εκβιασμό με άμεσο στόχο να ματαιώσει τις προγραμματισμένες έρευνες στην περιοχή της Κρήτης και τελικό σκοπό να υφαρπάξει μεγάλα τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας», συμπληρώνει.

«Η Άγκυρα ζητά να μπουν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, που είναι αναγκαίες για τη σύνταξη συνυποσχετικού, ζητήματα πέρα από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας», συνεχίζει ο κ. Καλαφάτης. «Επαναφέρει ζήτημα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών και επανέρχεται στον ισχυρισμό για δήθεν “γκρίζες ζώνες”, που είχε βάλει στο τραπέζι, κατά τις διερευνητικές επαφές της περιόδου 2002-2004. Όπως είχε βάλει και την αξίωση να παραιτηθεί η Ελλάδα -και μάλιστα με διεθνή συμφωνία- του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών της υδάτων στο Αν. Αιγαίο, καθώς και του δικαιώματος ανακήρυξης ΑΟΖ. Όπως είχε βάλει και την αξίωση περιορισμού του εθνικού εναέριου χώρου μας στα έξι ναυτικά μίλια. Και την αξίωση η κοινή προσφυγή στη Χάγη να αφορά μόνο το Αιγαίο, ώστε να εξαιρεθεί το Καστελλόριζο και να εξεταστεί σαν μεμονωμένο και απομονωμένο νησί που δεν έχει -όπως διατείνονται- κανένα δικαίωμα στις θαλάσσιες ζώνες».

Τέλος, ο κ. Καλαφάτης καταλήγει: «Το ερώτημα, λοιπόν, μετά από όλα αυτά, δεν είναι αν θέλουμε ή όχι να πάμε στη Χάγη, αλλά με ποια βαλίτσα να πάμε. Διότι η βαλίτσα χρειάζεται συνυποσχετικό. Και η Άγκυρα ζητά να φτιάξουμε τη βαλίτσα με τρόπο που είναι αδύνατο να δεχτεί η Ελλάδα. Εξακολουθεί, προφανώς -όπως κάνει εδώ και σαρανταπέντε χρόνια- να υπονομεύει το δρόμο για τη Χάγη. Σαν να μην καταλαβαίνει ότι οι Έλληνες -όπως τόνισε πολλές φορές ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Χρηστίδης: Η συμμαχία ΝΔ – Σπαρτιατών ήταν αυτή που οδήγησε στην εκλογή Τασούλα ως Προέδρου της Δημοκρατίας
12 Φεβρουαρίου, 2025
Επιστολή της Ζωής Κωνσταντοπούλου στον πρόεδρο της Βουλής για τη σημερινή ψηφοφορία
12 Φεβρουαρίου, 2025
Ο Δένδιας καλεί τις ΗΠΑ να διαλέξουν ανάμεσα στην αυταρχική Τουρκία και την Ελλάδα του διεθνούς δικαίου
12 Φεβρουαρίου, 2025
Μαρία Κορινθίου: Τώρα πια δεν με νοιάζει τι γράφουν και τι λένε για εμένα
12 Φεβρουαρίου, 2025
Η Teleperformance κέρδισε το Βραβείο Καινοτομίας BIG 2025 για την πλατφόρμα προηγμένης ανάλυσης αλληλεπιδράσεων
12 Φεβρουαρίου, 2025
Πάρος: Εκκενώθηκε δημοτικό σχολείο λόγω ανησυχίας στατικότητας κτιρίου
12 Φεβρουαρίου, 2025
Έλον Μασκ για ΗΠΑ: Η χώρα οδεύει προς τη χρεοκοπία
12 Φεβρουαρίου, 2025
Σεισμοί στις Κυκλάδες: Αλλεπάλληλες δονήσεις μέσα σε λίγη ώρα
12 Φεβρουαρίου, 2025
Παρέμβαση με πανό για τα Τέμπη μπροστά από τη Βουλή
12 Φεβρουαρίου, 2025
Τασούλας: Η πρώτη δήλωση του νέου προέδρου της Δημοκρατίας
12 Φεβρουαρίου, 2025