Στα… αζήτητα επιστροφές φόρου 241 εκατ. ευρώ – Η εφορία ψάχνει να βρει τους φορολογούμενους

Χιλιάδες φορολογούμενους ψάχνει η εφορία όχι για να τους ελέγξει αλλά για να τους δώσει πίσω χρήματα. Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που αφορούν επιστροφές ΦΠΑ βρίσκονται στα… αζήτητα καθώς τα ίχνη των δικαιούχων έχουν εξαφανιστεί κανείς δεν έχει παρουσιαστεί να τις αναζητήσει.

Τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δείχνουν ότι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου ανήλθαν τον Δεκέμβριο του 2023 στα 558 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 274 εκατ. ευρώ αφορούν επιστροφές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, καθώς έχουν περάσει 90 ημέρες από την έκδοση Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης (ΑΦΕΚ), ενώ 284 εκατ. ευρώ αφορούν εκκρεμείς επιστροφές φόρων που δεν είναι ληξιπρόθεσμες, αφού δεν έχει παρέλθει αντίστοιχο διάστημα των 90 ημερών.

Από τις εκκρεμείς επιστροφές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες (άνω των 90 ημερών), δηλαδή από τα 274 εκατ. ευρώ, τα 241 εκατ. ευρώ είναι ποσά που δεν μπορούν να αποπληρωθούν λόγω κυρίως εξωγενών παραγόντων, όπως η μη ανταπόκριση των δικαιούχων ή η μη προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Μπορεί οι φορολογούμενοι να μην εμφανίζονται για να εισπράξουν τα χρήματα που δικαιούνται αλλά η ΑΑΔΕ επιδιώκει φέτος να σπάσει το ρεκόρ του 2023 όταν επέστρεψε φόρους 6,9 δις ευρώ σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Αν και ο επίσημος στόχος που έχει τεθεί προβλέπει ότι η φορολογική διοίκηση θα πρέπει να επιστρέψει στους φορολογούμενους φόρους συνολικού ύψους 6,588 δισ. ευρώ, ήδη από τον πρώτο μήνα του έτους οι επιστροφές ξεπέρασαν τον πήχη των 439 εκατομμυρίων που προβλέπεται βάσει προγραμματισμού καθώς ανήλθαν σε 501 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, έως τις 11 Φεβρουαρίου είχαν εκδοθεί 551.947.463 Ατομικά Φύλλα Έκπτωσης εκ των οποίων το 47% ήτοι 258 .810 είναι άνω των 90 ημερών. Όπως προκύπτει το 40% των συγκεκριμένων επιστροφών παραμένει στα κρατικά ταμεία και δεν επιστρέφεται στους δικαιούχους για διάφορους άλλους λόγους.

Ειδικότερα, από τα 258.810 ΑΦΕΚ, στα αζήτητα παραμένει το 29,6% καθώς οι φορολογούμενοι δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ ώστε να πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό τους το ποσό της επιστροφής ενώ το 10% αφορά σε θανόντες. Επίσης σε αρκετές περιπτώσεις απαιτείται συμψηφισμός με τρίτους φορείς όπως ο ΕΦΚΑ με τους οποίους η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε διαδικασία διασύνδεσης και αυτοματοποίησης των συστημάτων και των διαδικασιών.

Πλέον τα φυσικά και νομικά πρόσωπα λαμβάνουν πιο γρήγορα τις επιστροφές φόρου. Η ΑΑΔΕ εφαρμόζει νέες απλούστερες διαδικασίες που προβλέπουν αυτόματη αξιολόγηση ενώ σε κάθε περίπτωση διενεργούνται συμψηφισμοί με οφειλές προς το δημόσιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα διενεργούνται έλεγχοι με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.

Ενόψει και της έναρξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, οι φορολογούμενοι με πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα προκειμένου να λάβουν άμεσα την επιστροφή φόρου εισοδήματος, δεν θα πρέπει να έχουν οφειλή ούτε ένα ευρώ στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς οι ελεγκτικές αρχές «περνάνε από κόσκινο» τον φορολογούμενο προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν εκκρεμείς οφειλές προς την Εφορία ή προς τον ΕΦΚΑ ή ακόμη και αν υπάρχουν οφειλές που δεν έχουν λήξει όπως π.χ. ο ΕΝΦΙΑ. Σε περίπτωση που υφίστανται τέτοια χρέη προχωρούν σε αυτόματο συμψηφισμό του ποσού της επιστροφής με τις οφειλές. Μόνο σε περίπτωση που προκύψει υπόλοιπο τότε αυτό πιστώνεται στο τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Viohalco: Στα 6,6 δισ. ευρώ ο τζίρος το 2024 – Μέρισμα 0,16 ευρώ
15 Απριλίου, 2025
Καιρός: Θερμές αέριες μάζες ανεβάζουν τη θερμοκρασία κατά 8 βαθμούς Κελσίου από Μεγάλη Πέμπτη έως και Σάββατο – Πού θα «αγγίξει» τους 30
15 Απριλίου, 2025
Μενίδι: «Φοβήθηκα μην με χτυπήσει και την έσπρωξα», φέρεται να είπε ο 84χρονος που σκότωσε την 78χρονη σύζυγό του
15 Απριλίου, 2025
Η σορός του άνδρα που ξεβράστηκε στην παραλία της Κυλλήνης είναι του 75χρονου ψαρά από το Μεσολόγγι
15 Απριλίου, 2025
Θεσσαλονίκη: Οικογενειακή υπόθεση η νοθεία ηλιέλαιου που το πουλούσαν ως «εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο» – Κατασχέθηκαν 15 τόνοι
15 Απριλίου, 2025
Ανακοινώθηκε ο προγραμματισμός των εξετάσεων στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας
15 Απριλίου, 2025
Δασμοί: Θα χρειαστεί επιπρόσθετη δέσμευση από την πλευρά των ΗΠΑ για μια συμφωνία, λέει η Κομισιόν – Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις
15 Απριλίου, 2025
Άγριο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας στον Κολωνό: 60χρονος γρονθοκοπούσε τη σύντροφό του και προσπάθησε να την πνίξει
15 Απριλίου, 2025
Λάρισα: Κατεπείγουσα εισαγγελική παραγγελία για την κατάρρευση του δρόμου Ρακοπόταμος – Κεραμίδι
15 Απριλίου, 2025
Eurostat: Μεγάλη ενίσχυση της απασχόλησης στην Ελλάδα – Εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι ανήλθαν πέρυσι στο 69,3% του πληθυσμού
15 Απριλίου, 2025