Στα χέρια του Χάφταρ η πόλη της Σύρτης

Αποχώρησαν από τη Σύρτη οι μαχητές που στηρίζουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης.

Η κατάληψη της Σύρτης συνιστά σημαντική νίκη για τον στρατάρχη Χάφταρ, ο οποίος από τον Απρίλιο πολιορκεί την Τρίπολη, όπου εδρεύει η ΚΕΕ.

Η Σύρτη βρίσκεται στα δυτικά των τερματικών σταθμών απ’ όπου εξάγεται το λυβικό πετρέλαιο, οι οποίοι ελέγχονται επίσης από τον Χάφταρ. Βρίσκεται επίσης σε μια στρατηγική θέση, πάνω στους δρόμους ανεφοδιασμού προς την ανατολική, δυτική και νότια Λιβύη.

Η προέλαση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του Χάφταρ σημειώνεται την ώρα που η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει στρατιωτικούς συμβούλους στη Λιβύη για να βοηθήσουν την ΚΕΕ.

«Οι δυνάμεις μας έλαβαν μιαν απόφαση, αφού μελέτησαν την κατάσταση, να αποσυρθούν έξω από τη Σύρτη και να περιμένουν εντολές», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Δύναμη Προστασίας Σύρτης, σύμμαχος της ΚΕΕ. «Η αποχώρησή μας από τη Σύρτη δεν είναι το τέλος», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι δεν ήθελε «να χυθεί αίμα πολιτών» στην πόλη. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ΛΕΣ του Χάφταρ έλαβε βοήθεια από «κοιμώμενους πυρήνες» εντός της Σύρτης.

Πολλά από τα μέλη της Δύναμης Προστασίας Σύρτης προέρχονται από τη Μιζουράτα, μια πόλη στα βορειοδυτικά που στηρίζει στρατιωτικά την ΚΕΕ. Νωρίτερα, μια στρατιωτική πηγή του ΛΕΣ ανέφερε ότι άνδρες του συγκρούστηκαν με δυνάμεις από τη Μιζουράτα στην περιοχή Άμπου Γκράιν, μεταξύ Σύρτης και Μιζουράτας.

Η Δύναμη Προστασίας Σύρτης κατηγόρησε επίσης τους μαχητές του ΛΕΣ ότι πυρπόλησαν σπίτια και προχώρησαν σε λεηλασίες αφού μπήκαν στην πόλη, την Δευτέρα. Οι δυνάμεις του Χάφταρ αρνούνται τις κατηγορίες. «Ούτε εμείς, ούτε ο λιβυκός στρατός διαπράττει τέτοια πράγματα. Αντιθέτως, μας υποδέχτηκαν με πανηγυρισμούς», είπε ένας εκπρόσωπος του ΛΕΣ στο πρακτορείο Reuters.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Αρβανίτης: Αυτά αναφέρει για την Ελλάδα η νέα έκθεση της Ενωσης Πολιτικών Ελευθεριών για την Ευρώπη
17 Μαρτίου, 2025
Έως και τις 20 Μαρτίου οι αιτήσεις για το Εξοικονομώ 2025
17 Μαρτίου, 2025
Κοζάνη: Μετωπική σύγκρουση οχημάτων – Οδηγός μπήκε στο αντίθετο ρεύμα
17 Μαρτίου, 2025
Στα χέρια της αστυνομίας πενταμέλης συμμορία που είχε βάλει στο στόχαστρο ηλικιωμένες γυναίκες
17 Μαρτίου, 2025
Συνελήφθη 39χρονος για την απόπειρα ανθρωποκτονίας στο Γκάζι τον Δεκέμβριο του 2023
17 Μαρτίου, 2025
Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε 30χρονος που καταγγέλθηκε ότι εξαπατούσε γυναίκες με τις οποίες διατηρούσε σχέσεις
17 Μαρτίου, 2025
Θρηνεί η Βόρεια Μακεδονία για τους 59 νεκρούς σε κλαμπ – Σπαρακτικές μαρτυρίες
17 Μαρτίου, 2025
Σοκάρει η ιατροδικαστική έκθεση του 3χρονου Άγγελου που κακοποιήθηκε μέχρι θανάτου στην Κρήτη – Τα έξι κρίσιμα ερωτήματα
17 Μαρτίου, 2025
Πέτρος Φιλιππίδης: «Δεν καταλάβαινε το όχι» λέει η δεύτερη γυναίκα που καταγγέλλει βιασμό από τον ηθοποιό
17 Μαρτίου, 2025
Λήγει η προθεσμία για τις εγγραφές σε νηπιαγωγεία και την Α’ Δημοτικού – Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις
17 Μαρτίου, 2025