Σταϊκούρας: 36,6 δισεκ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε πως τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται σε 36,6 δισεκατομμύρια ευρώ και προέτρεψε την αξιωματική αντιπολίτευση «να σωπαίνει ή να λέει κάτι καλύτερο από τη σιωπή».

Όπως εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας στις 31.12.2014, η εικόνα των συνολικών ταμειακών διαθεσίμων του Κράτους και των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, ήταν η εξής:

1ον. Τα ταμειακά διαθέσιμα της Κεντρικής Διοίκησης, με βάση το Δελτίο Δημοσίου Χρέους, ήταν 2,6 δισ. ευρώ.

2ον. Τα ταμειακά διαθέσιμα των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, με βάση τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος και τον ΟΔΔΗΧ, ήταν 13,4 δισ. ευρώ.

3ον. Τα repos, από μηδέν (0) που ήταν στις 31.12.2013, διαμορφώθηκαν, σύμφωνα με το Δελτίο Γενικής Κυβέρνησης, στα 8,6 δισ. Ευρώ.

Συνεπώς, τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα του Κράτους, στο τέλος του 2014, ανέρχονταν στα 16 δισ. Ευρώ. Εάν στα 16 δισ. ευρώ συνυπολογίσουμε ότι, στο τέλος του 2014, η αποτίμηση της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις συστημικές τράπεζες ήταν 11,6 δισ. ευρώ, τότε η συνολική «δημόσια περιουσία» που παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ ανέρχονταν περίπου στα 28 δισ. Ευρώ, είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Ακολούθως, ο κ. Σταϊκούρας άσκησε έντονη κριτική στα οικονομικά πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τη δυνητική και στη συνέχεια υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων του Κράτους και των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, στις εμπορικές τράπεζες και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο υπουργός Οικονομικών στάθηκε ιδιαίτερα στη δημιουργία από τον προκάτοχό του (8/2017) του λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος, με τίτλο «Ελληνικό Δημόσιο – Λογαριασμός Δημιουργίας Αποθεματικού Προσόδων από τις αγορές Κεφαλαίου», με πιστώσεις από τη μεταφορά των εξής 3 ποσών:

• Του καθαρού εσόδου κατόπιν υποδείξεως του ΟΔΔΗΧ, που προκύπτει από την προσφυγή του Ελληνικού Δημοσίου στην αγορά κεφαλαίων μέχρι τη λήξη του τρίτου προγράμματος στήριξης.

• Ποσών κατόπιν υποδείξεως του ΟΔΔΗΧ, που προέρχονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, με σκοπό τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος για την ασφαλή πρόσβαση της χώρας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων.

• Ποσών από τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου.

-Ad-