Σταϊκούρας για 5ετές ομόλογο: Αντλήθηκαν 2,5 δισ. ευρώ από τις αγορές

Επιτυχής, παρά το ιδιαίτερα ρευστό παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, ήταν η έκδοση του 5ετούς ομολόγου με την Ελλάδα να συγκεντρώνει 2,5 δισ. ευρώ από τις αγορές. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας η έκδοση συγκέντρωσε υψηλή ζήτηση, καλή ποιότητα κεφαλαίων και ικανοποιητικό κόστος δανεισμού.

« Έτσι έχουμε καλύψει, έγκαιρα και μεθοδικά, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των εφετινών δανειακών αναγκών της χώρας, διασφαλίζοντας υψηλά ταμειακά διαθέσιμα και για την περίοδο μετά τις εκλογές. Ταμειακά διαθέσιμα της χώρας που υπερβαίνουν, και πάλι, τα 38 δισ. ευρώ» σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας για να προσθέσει ότι «παρά την έντονη διεθνή μεταβλητότητα, η διαφορά επιτοκίου (spread) με το αντίστοιχο γερμανικό βρίσκεται περίπου στο 1/4 των αρχών του 2019.

Αυτό οφείλεται στην υψηλή ανθεκτικότητα, την ισχυρή δυναμική και τις ευοίωνες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτές διαμορφώθηκαν την τελευταία τετραετία, με την άσκηση υπεύθυνης και συνετής οικονομικής πολιτικής από τη σημερινή Κυβέρνηση».

Την ίδια ώρα η Goldman Sachs σε έκθεσή της, μετά την προκήρυξη των εκλογών αναφέρει ότι οι δημοσκοπήσεις δίνουν ένα περιορισμένο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στοιχείο που θα μπορούσε να καταστήσει πιο πιθανό να οδηγηθεί η Ελλάδα σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στις αρχές Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον οίκο οι πολιτικές εξελίξεις ωστόσο δεν φαίνεται να επηρεάζουν την εικόνα για την οικονομία. Όπως σημειώνει, η ελληνική οικονομία εμφανίζεται σε καλή θέση για βελτίωση των προοπτικών και, πιθανώς, αναβάθμιση στην επόμενη αξιολόγηση από τους οίκους στις 21 Απριλίου. Αν δεν επιδεινωθούν οι πρόσφατες ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές εντάσεις πέρα από τις εκτιμήσεις μας, η Ελλάδα παραμένει σχετικά ανθεκτική, χάρη στη θετική ανάπτυξη των πιστώσεων, τη συνεχή ανάκαμψη του σχηματισμού κεφαλαίων και την πτώση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, επισημαίνει.