Σταϊκούρας: Παραλάβαμε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με 700 εκατ. ευρώ παράνομες ενισχύσεις και καταδικαστικές αποφάσεις

Ο Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε στο βήμα της Βουλής και αναφέρθηκε στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση τα παρέλαβε με υπέρογκα χρέη και καταδικαστικές αποφάσεις, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, όμως μπόρεσε να αντιστρέψει την κατάσταση.

«Να θυμίσω ότι το καθεστώς ειδικής διαχείρισης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά μπήκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Παραλάβαμε ένα Ναυπηγείο με 700 ευρώ εκ παράνομες ενισχύσεις και καταδικαστικές αποφάσεις για την Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με πρόστιμο 10 εκ ευρώ και 7,3 εκ ευρώ ανά εξάμηνο όσο δεν συμμορφωνόμασταν στην απόφαση που απαιτούσε ειδική εκκαθάριση. Εμάς προτεραιότητα μας ήταν η αναστροφή της πορείας των Ναυπηγείων που παραλάβαμε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «έγιναν δύο πλειοδοτικοί διαγωνισμοί με διαφανή διαδικασία και με βάσει το νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ, για να μην πληρώσει η χώρα τα 10 εκατ. ευρώ».

«Τον πρώτο διαγωνισμό τον κρίναμε ότι δεν ήταν ικανοποιητικός και επιδιώξαμε δεύτερο. Το τίμημα αντανακλά την πραγματική κατάσταση που είναι ο Σκαραμαγκάς. Το τίμημα δεν το καθορίζει η κυβέρνηση, αλλά οι επενδυτές. Προφανώς και η κυβέρνηση θα ήθελε να είναι οκταπλάσιο. Προσπαθήσαμε να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα. Το καταφέραμε αφού προηγουμένως λύσαμε χρόνια προβλήματα για να μεγιστοποιήσουμε το τίμημα, όπως η πρόσβαση για παράδειγμα του Ναυπηγείου στη θάλασσα», υπογράμμισε.

Επίσης, μεταξύ άλλων, έμφαση έδωσε και στη διάταξη για τη δημιουργία Καζίνο στο Ελληνικό τονίζοντας ότι είναι μία σοβαρή επένδυση που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

«Έχουμε συνέχεια του κράτους. Αυτό που υλοποιήσαμε ήταν αυτό που προέκυπτε από το θεσμικό πλαίσιο του 2019 που βρήκαμε», σημείωσε. Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, «υπάρχουν πολύ λίγες εκκρεμότητες που αφορούν τους κοινόχρηστους χώρους των τριών δήμων, οι οποίες θα γίνει προσπάθεια να λυθούν κατά τον βέλτιστο τρόπο.

Ο κ. Σταϊκούρας στάθηκε ιδιαίτερα και στη διάταξη για την παράταση μέχρι τέλη του 2022 του μειωμένου φόρου ΦΠΑ σε ειδικές κατηγορίες, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι, το μέτρο αυτό θα επιβαρύνει φέτος τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 250 εκ ευρώ.

«Τα 250 εκ ευρώ φέτος που δίνουμε είναι εκτός προϋπολογισμού. Αν πει κάποιος ότι δεν το θέλει το μέτρο αυτό κόψτε το, τότε έχουμε 250 εκ ευρώ. Θέλει κανείς το μέτρο αυτό να μην το εφαρμόσουμε; Ας το πει. Εδώ θέλουμε ξεκάθαρες θέσεις ότι δεν μπορεί να επιβαρύνουμε φέτος το δεύτερο εξάμηνο τον προϋπολογισμό, δεν θέλουμε αυτό το μέτρο. Να το πείτε όμως ξεκάθαρα», τόνισε.