Σταϊκούρας: Προστασία με κοινωνική διάσταση της πρώτης κατοικίας

«Νομοθετήσαμε διαφορετικά απ´ό,τι και γραπτώς μας έχουν ζητήσει και οι Τράπεζες και οι servicers», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας στη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή κι έκανε λόγο ως την πρώτη ολιστική προσέγγιση του ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι σε όλα τα προηγούμενα σχήματα δεν υπήρχε οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας και συμπλήρωσε πως η σημερινή κυβέρνηση προστατεύει με κοινωνική διάσταση την πρώτη κατοικία.

Στη συζήτηση όπου είχαν κληθεί να εκφράσουν τις θέσεις τους επί του νομοσχεδίου οι εμπλεκόμενοι φορείς, η πλειοψηφία τους ήταν αρνητική στις προτάσεις της κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος της ΕΚΠΟΙΖΩ Βίκτωρας Τσιαφούτης χαρακτήρισε «υποκρισία» να μιλάμε για καθεστώς προστασίας πρώτης κατοικίας στη χώρα μας, όταν αυτή έχει παύσει να υπάρχει από τον Φεβρουάριο του 2019, ενώ ο Γιώργος Καβαθάς από τη ΓΣΕΒΕΕ υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο προστασίας της πρώτης κατοικίας και έκανε λόγο για μέτρα που οδηγούν στην απώλεια της περιουσίας επιχειρήσεων και πολιτών.

«Με αυτό το νομοσχέδιο τελειώνει οριστικά η προστασία της πρώτης κατοικίας. Το μήνυμα που δίνεται στα νοικοκυριά που άντεξαν στην κρίση είναι ότι η μόνη λύση τους είναι η πτώχευση. Καθίσταται ακόμη πιο περιορισμένη έως κενή περιεχομένου η προστασία της πρώτης κατοικίας», ανέφερε ο εκπρόσωπος των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας Γεώργιος Σταματογιάννης.

Εκ μέρους της Ένωσης Προστασίας Δανειοληπτών ο Ευάγγελος Κρητικός εξέφρασε φόβους πώς θα να υπάρξει ανεξέλεγκτη εξάπλωση των πτωχεύσεων καταγγέλλοντας πως μπαίνει η θηλιά της υπερχρέωσης στο λαιμό των πιο ευάλωτων.