Το 90% των κλάδων της ελληνικής οικονομίας καταγράφουν σήμερα απώλεια τζίρου, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν και άλλοι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που θα μπορούν να στηριχθούν έναντι των επιπτώσεων του κορονοϊού, προανήγγειλε μιλώντας στο Star Κεντρικής Ελλάδος
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως η κυβέρνηση οφείλει να είναι προσεκτική και μεθοδική στις ενέργειες της, καθώς κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει η πανδημία. «Κρατάμε πολεμοφόδια για το αύριο», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε πως ήδη έχουν δοθεί από την Ευρώπη μεγάλες ευελιξίες στο δημοσιονομικό σκέλος, ενώ πλέον έχει ανοίξει η συζήτηση για παρεμβάσεις αύξησης της ρευστότητας όπως π.χ. μέσω ομόλογα κορωνοϊού.
Αναφερόμενος στη δημοσιονομική ευελιξία που χορηγήθηκε από την Ευρώπη για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού ανέφερε πως οι μειώσεις φόρων, οι παρεμβάσεις για τον περιορισμό της ανεργίας και οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία και την αύξηση της απασχόλησης δεν θα προσμετρούνται στον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Ο υπουργός στο σημείο αυτό είπε πως υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη ρευστότητας και πως απαιτείται να ληφθούν γενναίες αποφάσεις από την Ευρώπη για να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Ο ίδιος αναγνώρισε πως η συζήτηση για τα ομολόγα του κορωνοϊού θα απαιτήσει συναινέσεις που σήμερα δεν είναι διαθέσιμες. «Δεν θα είναι εύκολη συζήτηση», είπε και τόνισε πως «θα πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση που θα έχει τα χαρακτηριστικά δημιουργικής αλληλεγγύης».
Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως οι παρεμβάσεις στήριξης στις οποίες έχει ήδη προχωρήσει η κυβέρνηση αντιστοιχούν στο 2,5% του ΑΕΠ και πως την επόμενη εβδομάδα θα διευρυνθεί ο αριθμός των κλάδων που θα μπορούν να λάβουν κρατική βοήθεια. «Έχουμε μια απώλεια τζίρου κοντά στο 90% για όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσουμε και νέους ΚΑΔ που θα δικαιούνται στήριξη», είπε.
Ο ίδιος απεκάλυψε πως οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών εσόδων που χορηγεί η κυβέρνηση στους πληττόμενους κλάδους κοστίζει 6 δισ. ευρώ το μήνα και πως η προϋπόθεση για τη χορήγηση της όποιας στήριξης είναι να μην υπάρξουν απολύσεις.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη μορφή που θα έχει η άμεση χορήγηση οικονομικής στήριξης προς τους πληττόμενους κλάδους ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην επιστρεπτέα προκαταβολή, ύψους 1 δισ. ευρώ, η οποία ξεκαθάρισε πως θα είναι χαμηλότοκη κρατική ενίσχυση και όχι δάνειο. Απεκάλυψε δε πως το σχετικό σχέδιο έχει σταλεί ήδη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού που θα πρέπει να το εγκρίνει διότι αποτελεί κρατική ενίσχυση. Εκτίμησε πως η ΕΕ θα δώσει με fast truck διαδικασίες την έγκριση της και έτσι θα καταστήσει εφικτό οι επιχειρήσεις να στηριχθούν εντός του Απριλίου. «Η επιχείρηση θα αποδώσει αυτή την ενίσχυση μετά από πολλά χρόνια», τόνισε. Στην ίδια βάση υπογράμμισε πως η κυβέρνηση τρέχει να σχηματοποιήσει και προγράμματα χρηματοδότησης με την αξιοποίηση πόρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. «Προσπαθούμε το Ελληνικό Δημόσιο να πάρει το βάρος της διάσωσης όλης της επιχειρηματικότητας» , είπε σχετικά.
Αν και ο υπουργός Οικονομικών ερωτήθηκε για το εάν η ειδική αποζημίωση ειδικού σκοπού θα παραμείνει στο επίπεδο των 800 ευρώ και το Μάιο είπε πως αυτό «θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα της οικονομίας», αλλά και από τις αποφάσεις της Ευρώπης. «Μπορεί τις επόμενες εβδομάδες να μιλάμε για διαφορετικά εργαλεία, που ο κάθε υπουργός Οικονομικών θα έχει στη διάθεση του για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα», σημείωσε.
Ο υπουργός αναγνώρισε πως η οικονομία έχει μπει σε τροχιά ύφεσης, αλλά εκτίμησε πως η ανάκαμψη θα είναι ταχύτατη. «Η ελληνική οικονομία γυρίζει στην ύφεση. Είμαστε εδώ για να μειώσουμε τις επιπτώσεις για τα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ακόμη και εάν έχουμε ύφεση εφέτος, από το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και το 2021 θα έχουμε ανάπτυξη πολύ μεγαλύτερη από πριν», ανέφερε σχετικά.