«Διαθέτουμε και υλοποιούμε σοβαρό και συνεκτικό σχέδιο, απλώνουμε δίχτυ προστασίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, στηρίζουμε την κοινωνία και οικονομία, με αίσθημα δικαίου», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας νωρίτερα, σήμερα, στην Ολομέλεια.
«Κατανέμουμε με όρους δικαιοσύνης το βάρος της κρίσης που το μεγαλύτερο μέρος έχει αναλάβει το κράτος. Εφαρμόζουμε πολιτικές ώστε να κρατήσουμε την οικονομία όρθια και ζωντανή με το βλέμμα μας στην επόμενη μέρα», είπε ο υπουργός και αναφέρθηκε στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί για όσους πλήττονται, φυσικά και νομικά πρόσωπα-κοινωνικές ομάδες και επιχειρήσεις. Αναφέρθηκε επίσης και στην πορεία των εσόδων.
«Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια, νοικοκυριά και επιχειρήσεις διότι ικανοποίησαν εν πολλοίς τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στις κρίσιμες αποφάσεις του Eurogroup και της ΕΚΤ. «Κάναμε την κρίση ευκαιρία. Σε δημοσιονομικό επίπεδο, ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, δεν ισχύει πλέον από την προηγούμενη Δευτέρα, ενώ επιπλέον η μείωση των εσόδων, εξαιτίας της κρίσης, και η αύξηση των δαπανών για την υγεία, τη στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων, της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής, εξαιρούνται από τον υπολογισμό της δημοσιονομικής επίδοσης της χώρας», είπε ο υπουργός και τόνισε ότι μετά την πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ, τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, είναι αποδεκτοί, για το νέο Πρόγραμμα, τίτλοι. «Αυτό γίνεται για πρώτη φορά από το 2015, όταν ξεκίνησε η ποσοτική χαλάρωση, στην οποία η χώρα μας ουδέποτε συμμετείχε, με αποκλειστική ευθύνη της τότε κυβέρνησης», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι αυτές οι αποφάσεις αποτελούν απόδειξη ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται πλέον ως ένα κανονικό κράτος μέλος και όχι ως εξαίρεση. Συνέπεια αυτών ήταν πως διευρύνθηκε, τις τελευταίες ημέρες, το πεδίο οικονομικής δράσης αίροντας περιορισμούς της τελευταίας 10ετίας και προσθέτοντας βαθμούς ελευθερίας για τη στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας.
Ο υπουργός προϊδέασε μάλιστα την εθνική αντιπροσωπεία ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν και άλλοι βαθμοί ελευθερίας και η Ελλάδα θα διεκδικήσει ακόμη περισσότερους, με τη δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού ομολόγου.
Εμμένοντας ότι τα μέτρα κοστολογούνται στο 3,5% του ΑΕΠ, ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που δηλώνουν ότι τα μέτρα δεν είναι αρκετά για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, να κοστολογήσουν τις δικές τους προτάσεις. «Το ποσοστό των μέτρων που έχει λάβει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση είναι στο 3,5% του ΑΕΠ. Είναι ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο που είναι στο 2% του ΑΕΠ», είπε ο κ. Σταϊκούρας.
Για τον ισχυρισμό της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει το «μαξιλάρι» ασφαλείας για να χρηματοδοτήσει τις προτάσεις παρεμβάσεων που διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι το «μαξιλάρι» ασφαλείας είναι 15,7 δισ. ευρώ, τα ταμειακά διαθέσιμα της κεντρικής διοίκησης και των φορέων της γενικής κυβέρνησης στην ΤτΕ και στις εμπορικές τράπεζες, είναι επιπλέον 20 δισ. ευρώ και υπήρχαν και πριν το 2015 και αυτά αυξάνουν ανάλογα με τις εκδόσεις, την εξυπηρέτηση του χρέους κλπ. «Συμπέρασμα: άλλο “μαξιλάρι” ασφαλείας και άλλο ταμειακά διαθέσιμα», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση θα αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα, με γνώμονα την αποτελεσματικότερη δυνατή αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών, αλλά και με το βλέμμα στην μετά τον κορονοϊό εποχή. Το πότε και σε ποιο βαθμό θα αξιοποιήσει κάθε μέσο, αποτελεί συνάρτηση της διάρκειας, της έντασης του προβλήματος».
Ο υπουργός παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι οι βασικές συνιστώσες του ΑΕΠ κατέγραψαν μεγαλύτερους βαθμούς αύξησης το δεύτερο εξάμηνο του 2019, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο. Το ίδιο, όπως είπε, συμβαίνει και με τις εξαγωγές και τις επενδύσεις. Κατέθεσε επίσης στοιχεία που δείχνουν αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης το τέταρτο τρίμηνο του 2019, και ήταν το υψηλότερο, όπως τόνισε, από κάθε άλλο τρίμηνο, μετά το 2007. Αύξηση κατά 14,4% σημείωσαν και οι επενδύσεις το τέταρτο τρίμηνο του 2019. «Η αλήθεια είναι λοιπόν, ότι υπήρχε δυναμική στην οικονομία και πάνω σε αυτή πρέπει να πατήσουμε και να χτίσουμε, όταν ξεπεράσουμε τις σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.