«Βρισκόμαστε -όπως και ολόκληρη η Ευρώπη- αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες, εξωγενείς κρίσεις», αναφέρει σε άρθρο του ο Σταύρος Καλαφάτης.
«Με την παράταση της πανδημίας, που κοστίζει ζωές, αλλά όχι μόνο. Με την παγκόσμια έκρηξη στις τιμές ενέργειας, που πλήττει επιχειρήσεις και νοικοκυριά, κι ακόμη περισσότερο τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας. Και τώρα με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, εκφράζει απαράδεκτο αναθεωρητισμό, πλήττει την κυριαρχία ανεξάρτητου κράτους και προκαλεί απώλειες ανθρώπινων ζωών. Μια επίθεση που φέρνει στη γειτονιά μας σκοτεινές εποχές του περασμένου αιώνα και επιφυλάσσει νέες αναταράξεις στην ενεργειακή αγορά, στην παγκόσμια -και κατ΄επέκταση- στην ελληνική οικονομία. Καταδικάσαμε -και καταδικάζουμε- με τον πιο έντονο τρόπο την εισβολή, ζητήσαμε τον άμεσο τερματισμό της και στεκόμαστε δίπλα στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό. Και βεβαίως δίπλα στην εκεί περήφανη ελληνική ομογένεια», σημειώνει ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης.
Ο κ. Καλαφάτης τονίζει πως «οι εξελίξεις δικαιώνουν την πολιτική της Κυβέρνησης να επενδύει στην ενίσχυση της άμυνας και της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας, να ενδυναμώσει υπάρχουσες και να προχωρήσει σε νέες στρατηγικές Συμφωνίες. Αποδεικνύουν ότι η άμυνα είναι όχι μόνο αυτοσκοπός, αλλά και εθνική προτεραιότητα. Πολύ περισσότερο όταν εντείνεται η προκλητικότητα της γείτονος και εγείρονται αμφισβητήσεις σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας μας. Αλλά και διότι η αμυντική ικανότητα καθιστά την Ελλάδα παράγοντα με μεγάλη επιρροή στην αμυντική αρχιτεκτονική της Ευρώπης, παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη γειτονιά μας».
«Οι εξελίξεις δικαιώνουν ταυτόχρονα τους Ευρωπαίους ηγέτες- μεταξύ των οποίων ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- που έθεταν επιτακτικά την ανάγκη της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας και ιδίως την ανάγκη να αποκτήσει η Ευρώπη ισχυρή αποτρεπτική δύναμη. Και ασφαλώς είναι θετικό που, έστω και μετά την κρίση, η Ευρώπη λειτουργεί ενωμένη και αποφασισμένη στην ίδια κατεύθυνση», καταλήγει ο Σταύρος Καλαφάτης.