ΣτΕ: «Πράσινο φως» για τους έξι ουρανοξύστες στο Ελληνικό

Το Συμβούλιο της Επικρατείας δίνει το «πράσινο φως» για την ανέγερση των έξι ουρανοξυστών – τοποσήμων, ύψους έως 200 μέτρων, που προβλέπει το masterplan της κοινοπραξίας υπό τη Lamda Development.

Η Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου απέρριψε προσφυγές κατοίκων και φορέων της περιοχή που ζητούσαν την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος που καθόριζε τους όρους και τις προϋποθέσεις της αποκρατικοποίησης.

Ειδικότερα, το ΣτΕ έκρινε ότι το ΠΔ έχει νόμιμα προβλέψει την ανέγερση των έξι ουρανοξυστών καθώς ο αριθμός τους είναι εύλογος προκειμένου αυτά τα ειδικά κτήρια να επιτελέσουν την αρχιτεκτονική τους λειτουργία ως τοπόσημα. Ακόμη το ΣτΕ αποφάνθηκε πως καμία από τις νομοθετικές διατάξεις με τις οποίες κυρώθηκε η Ευρωπαϊκή Σύμβαση της Φλωρεντίας για το τοπίο δεν υπάγει στην αρμοδιότητα της αρχαιολογικής αρχής την έγκριση χωρικού σχεδίου για λόγους προστασίας του τοπίου.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ακόμη ότι από το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα δεν παραβιάζονται οι συνταγματικές επιταγές του άρθρου 24 για το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον που έχει αναχθεί σε συνταγματικά προστατευόμενη αξία.

-Ad-