ΣτΕ: Σήμερα η απόφαση για τα αναδρομικά

«Κληρώνει» σήμερα για δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους που διεκδικούν αναδρομικά 10 μηνών με το ΣτΕ να εκδίδει την απόφασή του για την επιστροφή των περικοπών που υπέστησαν οι συνταξιούχοι στο 10μηνο, τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις τους, μεταξύ του Ιουλίου 2015 και του Απριλίου του 2016.

Το ποσό το οποίο πρέπει να επιστραφεί αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ κι έρχεται σε μια περίοδο, που το έλλειμμα στα ταμεία του e-ΕΦΚΑ έχει ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ, λόγω των συνεπειών της κρίσης του κορονοϊού. Για να καταβάλλει συντάξεις κι αναδρομικά ο οργανισμός έχει ήδη αντλήσει 1 δισ. ευρώ από τα ταμειακά ρευστά διαθέσιμα της κύριας ασφάλισης και άλλα 285 εκατ. ευρώ ρευστοποιήθηκαν από τα αποθεματικά της επικουρικής ασφάλισης.

Μέχρι το τέλος του 2020, αν δεν υπάρξει αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές θα αναγκαστεί να ρευστοποιήσει άλλα 400 -500 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά της επικουρικής ασφάλισης, ενώ θα απορροφηθούν και τα υπόλοιπα 1,8 δισ. ευρώ των ρευστών διαθεσίμων της κύριας ασφάλισης. Κάτι που σημαίνει με απλά λόγια, ότι αποκλείεται με τα τωρινά δεδομένα να υπάρξει εφάπαξ καταβολή των αναδρομικών, εφόσον το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει θετικά υπέρ των συνταξιούχων. Επίσης καθίσταται πλέον δύσκολη η λύση της εξόφλησης τους 2-3 μεγάλες δόσεις, όπως εξετάζονταν από το Υπουργείο Εργασίας προ της υγειονομικής κρίσης.