Στέφανος Κασσελάκης: Πρώτη ομιλία στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Την πρώτη του ομιλία ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από την εκλογή του αναμένεται να απευθύνει αύριο το απόγευμα ο νέος πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης.

Επιστρέφοντας από το ταξίδι του στην Κύπρο ο Στ. Κασσελάκης θα μιλήσει στους 47 βουλευτές του κόμματος προκειμένου να δώσει το πολιτικό στίγμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εντός της Βουλής και να περιγράψει τους στόχους για το επόμενο διάστημα. Η ομιλία Κασσελάκη στην κοινοβουλευτική ομάδα πραγματοποιείται μετά τη συνάντησή του με το στέλεχος της “Ομπρέλας” Νίκο Φίλη και την προσωρινή τουλάχιστον “εκεχειρία” που συμφωνήθηκε έστω και σιωπηρώς μπροστά στη μάχη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η Ομπρέλα έχει ζητήσει την άμεση συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος ώστε να συζητηθεί σε αυτήν μεταξύ άλλων και ο χρόνος του Συνεδρίου στη βάση των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής (για Νοέμβριο) αν και ο Στ. Κασσελάκης φέρεται να είπε στον Ν. Φίλη ότι πιθανότατα το Συνέδριο θα γίνει αρχές Ιανουαρίου ή Φεβρουάριο. Τού ανέφερε επίσης ότι μέχρι το Συνέδριο δεν θα γίνουν αλλαγές στα κεντρικά πολιτικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Στην αυριανή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας αναμένεται να οριστικοποιηθούν και οι αναθέσεις στους τομείς όπως επίσης και η σύνθεση του προεδρείου της . Ήδη διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας έχει αναλάβει ο Γιώργος Τσίπρας, ενώ καθήκοντα γραμματέα της αναμένεται να ασκεί η Θεοδώρα Τζάκρη. Στον Παύλο Πολάκη πιθανολογείται ότι θα δοθεί ο συντονισμός όλων των τομέων στη Βουλή, ρόλο που είχε στο παρελθόν ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα είναι ο Νίκος Παππάς και πιθανότατα οι Νάσος Ηλιόπουλος και Διονύσης Καλαματιανός.Δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανου Κασσελάκη, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναντήθηκε νωρίς το πρωί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη. Αμέσως μετά δήλωσε:

«Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θεώρησα καθήκον μου η πρώτη επίσκεψή μου εκτός Ελλάδας, να είναι εδώ στην Κυπριακή Δημοκρατία. Είχα μία εξαιρετικά παραγωγική συζήτηση με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όπου συζητήσαμε πάρα πολλά θέματα ενδελεχώς. Από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισα τη σημασία που αποδίδουμε στην επανεκκίνηση των συνομιλιών, το συντομότερο δυνατόν, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, από εκεί που διεκόπησαν στο Κραν Μοντανά το 2017. Συνομιλίες για λύση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας προς όφελος του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς εγγυήσεις και χωρίς κατοχικα στρατεύματα.

Τόνισα επίσης τη στήριξη που προσφέρουμε στον Πρόεδρο και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει και για διορισμό απεσταλμένου από τον ΟΗΕ, καθώς επίσης και για τον ενεργό ρόλο της ΕΕ προς δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Όσον αφορά στην ΕΕ, οι ευρωτουρκικές σχέσεις έχουν μεγάλη σημασία. Πρέπει να αξιοποιηθούν και ως προς τον ελληνοτουρκικό διάλογο αλλά βεβαίως και ως προς την επίλυση του Κυπριακού.

Συζητήσαμε επίσης για τις διεθνείς εξελίξεις και τόνισα, από πλευράς μας, τη σημασία που αποδίδουμε στο συντονισμό και στη συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Αυτό εξάλλου το έχουμε δει και τα τελευταία χρόνια και με το σχήμα «3+1» αλλά και με τη Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου, που έχουν φέρει καρπούς στην προσπάθεια που κάνουμε. Είναι προσπάθειες οι οποίες καθιερώθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, στο θέμα του συντονισμού, κάτι που είναι πολύ σημαντικό είναι η ελληνική ομογένεια. Είναι κάτι το οποίο εγώ προσωπικά, αλλά και θεσμικά, θα προσπαθήσω να προωθήσω σε επικείμενη επίσκεψή μου στις ΗΠΑ.

Τέλος, όσον αφορά στον ελληνοτουρκικό διάλογο, είναι μία ευπρόσδεκτη εξέλιξη αλλά πρέπει να είναι ξεκάθαρο στην Τουρκία, ότι ενέργειες όπως στα Βαρώσια και στην Πύλα ή ενέργειες που αποσκοπούν σε προσπάθεια αναγνώρισης του ψευδοκράτους, θα είναι εξαιρετικά αρνητικές για τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι μονομερείς ενέργειες αλλά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

***Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Tiny Kox επικοινώνησε σήμερα με τον Αλέξη Τσίπρα και του πρότεινε να αναλάβει από την ερχόμενη εβδομάδα τη θέση του επικεφαλής της ομάδας της Αριστεράς. Ο Ολλανδός πολιτικός, ήταν πρώην πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολλανδίας και επί σειρά ετών επικεφαλής της Ομάδας της Αριστεράς στην κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εκεί συμμετέχουν αντιπροσωπείες βουλευτών από όλα τα κοινοβούλια της Ευρωπαϊκής Ηπείρου.

Ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχτηκε την πρόταση.