Στέγαση: Δάνεια σε νέους έως 45 ετών μέχρι και στο 90% της αξίας του ακινήτου

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη νέα πρωτοβουλία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Κάποτε, η ενηλικίωση σήμαινε ένα βήμα πιο κοντά στην ανεξαρτητοποίηση και μερικά χρόνια αργότερα, ακόμη και στην απόκτηση ενός σπιτιού. Σήμερα, αυτό αποτελεί όνειρο απατηλό για τους νέους ανθρώπους, που δύσκολα μπορούν να επωφεληθούν και από τα στεγαστικά δάνεια, αφού τα μετρητά που έπρεπε να έχουν στην άκρη, απλώς δεν… υπάρχουν.

Οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων έχουν μειωθεί κατακόρυφα τόσο εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων, όσο και της «εκτόξευσης» στις τιμές των ακινήτων. Η αδυναμία των νοικοκυριών να χρηματοδοτήσουν την αγορά ιδιόκτητου ακινήτου αποτυπώνεται στην πορεία του συνολικού τους χρέους, η οποία είναι έντονα πτωτική. Βασική αιτία αποτελεί η απότομη αύξηση των τιμών των ακινήτων με ρυθμό ταχύτερο από αυτό των εισοδημάτων.

Η νέα πρωτοβουλία της Τράπεζας της Ελλάδας

Προϋποθέσεις ευκολότερης χορήγησης στεγαστικών δανείων σε υποψήφιους αγοραστές ακινήτων δημιουργεί το νέο πλαίσιο χρηματοδότησης των νοικοκυριών της Τράπεζας της Ελλάδας.

Στο εξής, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα προσφέρουν δάνεια που θα αντιστοιχούν ακόμη και στο 90% της αξίας των ακινήτων, περιορίζοντας την ανάγκη να υπάρχουν αποταμιεύσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Η Τράπεζα της Ελλάδας έδωσε τη δυνατότητα να χορηγούνται στεγαστικά δάνεια που να αντιστοιχούν ακόμη και στο 90% της αξίας του ακινήτου. Σε αυτό το πλαίσιο, οι τράπεζες λανσάρουν δάνεια για νέους έως 45 ετών με ευνοϊκότερους όρους.

Για παράδειγμα, ένα νοικοκυριό με εισόδημα ύψους 2.000€ κάθε μήνα, μπορεί να αγοράσει ένα ακίνητο αξίας 148.000€, δίνοντας μετρητά λιγότερα από 15.000€. Για 35 χρόνια, θα πληρώνουν κάθε μήνα 600 ευρώ για να εξοφλήσουν το δάνειο των 133.000€. Όλα αυτά, ενόσω το 2023 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με ρυθμό 13,4% και το 2022 με 11,9%.