Η στεγαστική κρίση επηρεάζει όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού τόσο στην καθημερινότητα του όσο και στην βιωσιμότητα του. Δε γίνεται η μέση τιμή ενός σπιτιού 70 τετραγωνικών στην Αθήνα να υπερβαίνει τον καθαρό κατώτατο μισθό, δεν είναι βιώσιμο. Κατά συνέπεια πως είναι δυνατόν να μιλάμε για το πρόβλημα της υπογεννητικότητας όταν ο καθένας μας δεν μπορεί να εξασφαλίσει για τον ίδιο του τον εαυτό μια αξιοπρεπή στέγη – διαβίωση.
Λύσεις υπάρχουν θέληση υπάρχει; Παραδείγματος χάριν, το πρόγραμμα «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ 1» πράγματι βοήθησε αρκετούς συμπολίτες μας στην απόκτηση στέγης, ειδικά στην επαρχία. Από την άλλη πλευρά όμως με τη χρήση του προγράμματος «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ 1» στην Αθήνα ειδικά το πρόβλημα επιδεινώθηκε και διογκώθηκε με την άμεση αύξηση των τιμών πωλήσεις κατοικιών (κατά συνέπεια και των τιμών ενοικίασης τους) από ιδιοκτήτες ακινήτων, ξέροντας το πρόβλημα μειωμένης προσφοράς ακινήτων στη πρωτεύουσα και την ύπαρξη εγκρίσεων των δικαιούχων του προγράμματος, οι τιμές των ακινήτων το 2023 εκτοξεύτηκαν 13,7%* σε σχέση με το 2022 ενώ το β΄ τρίμηνο 2024 η άνοδος των τιμών ακινήτων στη πρωτεύουσα 9,1%* σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023. Ειδικά σε ακίνητα με παλαιότητα δεκαπενταετίας έφτασαν πλέον οι τιμές τους να είναι ίδιες με τα υπό κατασκευή ,για παράδειγμα Ζωγράφου, με κατασκευής 2006 τιμή πώλησης 3500€/μ2 και υπό κατασκευής 2024 ίδια τιμή το τετραγωνικό στην ίδια περιοχή, δεν στέκει, είναι μια στρέβλωση της αγοράς. Σκεφτείτε το ίδιο παράδειγμα με ένα ΙΧ 15ετίας μεταχειρισμένο να κοστίζει το ίδιο με ένα νέο, ίδιο μοντέλο της ίδιας μάρκας.
Λύσεις υπάρχουν θέληση υπάρχει; Πάμε να δούμε:
α) Να συνεχιστεί το Πρόγραμμα «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ» για όλη τη χώρα με εξαίρεση το λεκανοπέδιο Αττικής και Θεσσαλονίκης. β) Να επιδοτείται από το κράτος το επιτόκιο δανείου για αγορά νεόδμητων κατοικιών για αγορά Α΄ κατοικίας και με εισοδηματικά κριτήρια και όχι μόνο για σπίτια παλαιότητας άνω των 15 ετών, έτσι μεγαλώνει η προσφορά κατοικιών – πέφτουν τιμές πώλησης και ενδυναμώνεται ο κλάδος της κατασκευής με προστιθέμενη αξία στο Α.Ε.Π.. γ) Περιορισμός νέων αδειών για εκμετάλλευση ακινήτων μέσα από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για όλο το νομό Αττικής και περιορισμός σ΄ ένα ακίνητο ανά φυσικό πρόσωπο. δ) Να απαγορευτεί σε όσους κάνουν χρήση Golden Visa που απέκτησαν μέσω αγοράς ακινήτων η εκμετάλλευση των ακινήτων τους μέσα από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για διάστημα πέντε ετών. ε) Να δοθούν κίνητρα τηλεργασίας σε επιχειρήσεις ώστε να μπορούν συμπολίτες μας να εργαστούν από άλλες πόλεις της ελληνικής επικράτειας, ώστε να περιοριστεί το κόστος διαβίωσης τους σε σχέση με την ζωή στην Αθήνα ειδικά αλλά και να αυξηθεί η προσφορά διαθέσιμων κατοικιών στην πρωτεύουσα. στ) Χαλάρωση κριτηρίων τραπεζών για χορήγηση στεγαστικών δανείων για απόκτηση Α΄ κατοικίας.
Όταν ο άλλος/άλλη δε μπορεί να εξασφαλίσει στέγη για τον ίδιο τον εαυτό του πως θα προχωρήσει σε οικογένεια;
* στοιχεία Τράπεζα της Ελλάδος