Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκία υπέγραψε τη συμφωνία για τα F-16

Ικανοποίηση επικρατεί στην Τουρκία τόσο για τα F-16, όσο και για την αγορά 40 F-16 ΒLOCK-70 και 79 κιτ εκσυγχρονισμού των F-15.

Για το αν υπάρχουν όροι προς την Τουρκία για τα μαχητικά αεροσκάφη δεν το γνωρίζουμε ξεκάθαρα, θα το μάθουμε από την Ουάσινγκτον, σημείωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης.

«Η Lockheed Martin έκανε την προσφορά της και η Τουρκία την αποδέχθηκε. Άλλωστε και στο Κογκρέσο δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο και εκεί ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες. Από εδώ και πέρα η Lockheed Martin θα περάσει στη φάση της παραγωγής και μεταφοράς. Φανταζόμαστε πως όλες οι λεπτομέρειες της παραγωγής και της μεταφοράς βρίσκονται μέσα στη συμφωνία την οποίο έδωσαν τα χέρια. Καθώς υπήρχαν συζητήσεις με την Lockheed Martin για το αν θα μπορούσαν να σταλούν τα κιτ στην Τουρκία έτσι ώστε ο εκσυγχρονισμός των μαχητικών να γίνει στην Τουρκία. Αυτό θα μπορούσε να επιταχύνει τον εκσυγχρονισμό. Να αναφέρουμε επίσης πως λόγω της αυξημένης ζήτησης και περιορισμένης παραγωγής, η μεταφορά των F-16 στην Τουρκία είχε υπολογιστεί σε 3 ή 3.5 χρόνια, μήπως και η παραγωγή των νέων F-16 θα μπορούσε να γίνει στην Τουρκία για να τρέξει πιο γρήγορα όλο το πρόγραμμα», ανέφερε, για το θέμα, το CNN Turk.