Μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για 20η ημέρα με την κατάσταση να είναι έκρυθμη και στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου.
Με τον πόλεμο να οδεύει στην επόμενη φάση του, ο Δρ. Μπασέμ Ναΐμ, επικεφαλής του Πολιτικού Συμβουλίου και Διεθνών Σχέσεων της Χαμάς μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.
«Αντιδράσαμε στην ισραηλινή κατοχή»
Αρχικά ερωτήθηκε για το ποιος ήταν ο σκοπός της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, απαντώντας πως: «Οι Ισραηλινοί ήταν ξεκάθαροι (σ.σ. οι ηγέτες της χώρας), έχουμε τρεις επιλογές, είτε να αφήσουμε τη χώρα, είτε να σκοτωθούμε, είτε να ζήσουμε ως σκλάβοι. Εμείς επιλέξαμε να αντιδράσουμε, είμαστε άνθρωποι υπό κατοχή».
Παράλληλα σε ερώτηση για το γιατί δεν επιτέθηκαν σε στρατιωτικούς στόχους ο Μπασέμ Ναΐμ είπε ότι οι μαχητές έχουν λάβει ξεκάθαρη εντολή «να μην επιτίθενται σε αμάχους, σε γυναικόπαιδα και να τους αντιμετωπίζουν με έξυπνο και ηθικό τρόπο. Αυτό έγινε και δεν μπορεί κανένας να αποδείξει το αντίθετο».
«Δυστυχώς τα Μέσα Ενημέρωσης της Δύσης μας ρωτάνε για Ισραηλινούς αμάχους και γυναικόπαιδα αλλά δεν ρωτάνε για τους 3.000 μέχρι στιγμής νεκρούς Παλαιστίνιους, με το 60% να είναι γυναίκες και παιδιά. Εδώ και 75 χρόνια υποφέρουμε καθημερινά από σφαγές», είπε.
Για το γεγονός ότι υπάρχουν και οικογένειες πολιτών από χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος της Χαμάς ήταν κατηγορηματικός. «Τι κάνει εδώ ένας Αμερικανός»,διερωτήθηκε αρχικά ο εκπρόσωπος της Χαμάς, συμπληρώνοντας σε αυστηρό ύφος «Αν έχει διπλή υπηκοότητα, θέλω να ρωτήσω, επιτρέπεται να έρθει στα σύνορα της Γάζας και να μένει με τους στρατιώτες που σκοτώνουν τα παιδιά μας και μετά αν συλληφθεί ή σκοτωθεί συζητάμε για το εάν είναι Αμερικάνος; δεν είναι Αμερικάνος, είναι εδώ με διπλή υπηκοότητα».
«Προετοιμάζαμε την επίθεση 2-3 χρόνια»
«Κανένας πολίτης δεν σκοτώθηκε εσκεμμένα, κάποιοι βρέθηκαν στη μέση των δύο πλευρών», είπε σχολιάζοντας τους φόνους αμάχων ενώ για το πόσο χρόνο προετοίμαζαν την επίθεση ανέφερε: «2-3 χρόνια προετοιμαζόμασταν για αυτή την επίθεση. Είμαστε πολιορκημένοι, δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε όλες τις ανάγκες μας αλλά παρόλαυτα η στρατιωτική ηγεσία έχει προετοιμάσει τα σχέδια και τις πληροφορίες για το πώς λειτουργεί ο εχθρός και που βρίσκονται οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις».
Για τους ομήρους υπογράμμισε: «Έχουμε ομήρους γιατί ζητάμε την ανταλλαγή με τους κρατούμενους Παλαιστίνιους. Έχουμε περισσότερους από 5.800 κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές, κάποιοι από τους οποίους βρίσκονται εκεί πάνω από 40 χρόνια».
Για τις σχέσεις της Χαμάς με την Τουρκία δεν ήταν σαφής, όμως ανέφερε ότι η Χαμάς έχει καλές σχέσεις με ανθρώπους από την Τουρκία, όπως και από την Ελλάδα αλλά και το Κατάρ, την Αίγυπτο, την Νότιο Αφρική, την Κίνα, την Ρωσία, τη Μαλαισία και την Ινδονησία.
Για το ποιος βοηθά την Χαμάς είπε: «Ζητάμε βοήθεια από όλους. Λαμβάνουμε οικονομική βοήθεια από το Κατάρ, διπλωματική και πολιτική βοήθεια από την Ρωσία και την Κίνα, στρατιωτική βοήθεια και εκπαίδευση από το Ιράν, ανθρωπιστική βοήθεια από την Αίγυπτο. Όλα εξαρτώνται από το εάν οι χώρες είναι έτοιμες να βοηθήσουν. Όποιος θέλει να βοηθήσει είναι ευπρόσδεκτος».
«Είμαστε έτοιμοι για μία χερσαία σύγκρουση»
Ο εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε επίσης ότι είναι προετοιμασμένοι για μία χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα. «Είμαστε προετοιμασμένοι, ελπίζουμε να σταματήσε ιεδώ η επίθεση, αλλά αν πρέπει να γίνει είμαστε έτοιμοι. Δεν θα είναι “ταξιδάκι” για τους Ισραηλινούς να μπουν στη Γάζα».
«Για εμάς, ένας πόλεμος ή μία στρατιωτική αντιπαράθεση δεν είναι ο στόχος. Δεν είμαστε χαρούμενοι με την σημερινή κατάσταση, εάν μπορέσουμε να ηρεμήσουμε την κατάσταση και να έρθει βοήθεια σίγουρα θα μπορούμε να επανέλθουμε σε πολιτικό επίπεδο και να τα συζητήσουμε όλα», πρόσθεσε.
«Το κύριο θέμα είναι να σταματήσει η κατοχή» πρόσθεσε, ενώ για το κατά πόσο η Χαμάς εκφράζει τους Παλαιστίνιους σε όλο τον κόσμό δήλωσε 100% σίγουρος ότι κάτι τέτοιο συμβάινει, καθώς ο λαός υποφέρει πολλά χρόνια από την ισραηλινή κυβέρνηση. Παράλληλα δήλωσε ότι «Τριάντα χρόνια μετά τη συμφωνία του Όσλο είμαστε έτοιμοι να διεξάγουμε εκλογές εκπροσωπώντας όλους τους Παλαιστίνιους και να αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουμε μπροστά αλλά εμείς σαν κόμμα δεν είμαστε εξουσιοδοτημένοι να απαντήσουμε για όλους τους Παλαιστίνιους».
Τελικά, ποια είναι η σχέση της Χαμάς με τον ISIS;
«Οι Ισραηλινοί προσπαθούν να συνδέσουν την Χαμάς με τον ISIS για να δικαιολογήσουν το χτύπημα στη Γάζα», είπε ο Μπασέμ Ναΐμ.
«Δεν χτυπάμε αμάχους», είπε κλείνοντας, «εμείς επιτεθήκαμε σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Γιατί βρίσκονται εκεί άμαχοι;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι «ο ISIS έχει μία ιδεολογία, εμείς έχουμε διαφορετική ιδεολογία. Θέλουμε αστική δημοκρατία, θέλουμε να συνυπάρχουμε με άλλους ανθρώπους, διαφορετικών πεποιθήσεων, θρησκειών εθνικοτήτων».