An aerial view shows New York City in a haze-filled sky from the Empire State Building observatory, Wednesday, June. 7, 2023, in New York. Smoke from Canadian wildfires poured into the U.S. East Coast and Midwest on Wednesday, covering cities of both nations in an unhealthy haze, holding up flights at major airports and prompting people to fish out pandemic-era face masks. (AP Photo/Yuki Iwamura)

Στη Ν. Υόρκη έφτασε το τοξικό νέφος από τις φωτιές στον Καναδά

H ποιότητα του αέρα στη Νέα Υόρκη ήταν η δεύτερη χειρότερη στον κόσμο μετά το Νέο Δελχί , εξαιτίας του καπνού που φτάνει από τα εκατοντάδες πύρινα μέτωπα του Καναδά.

Ο ουρανός της πόλης θόλωσε και ο αέρας μεταφέρει μικροσωματίδια επικίνδυνα για την υγεία, προειδοποιούν οι αρχές, ενώ ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις στο αεροδρόμιο La Guardia.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) εξέδωσε έκτακτο δελτίο συναγερμού για την ποιότητα του αέρα από τη Νέα Αγγλία μέχρι τη Νότια Καρολίνα και από το Βερμόντ μέχρι τη Νότια Καρολίνα, στην Ανατολική Ακτή, αλλά επίσης και στο Οχάιο και το Κάνσας, στις Μεσοδυτικές πολιτείες κάλεσαν εκατομμύρια κατοίκους να περιορίσουν τον χρόνο που περνούν στο ύπαιθρο.

Ο αέρας μυρίζει έντονα καμένο ξύλο. Οι ουρανοξύστες της πόλης, που συνήθως διακρίνονται από απόσταση πολλών χιλιομέτρων, σχεδόν εξαφανίστηκαν. Τα σχολεία στην Ανατολική Ακτή ακύρωσαν υπαίθριες δραστηριότητες, όπως αθλητικούς αγώνες και εκδρομές.

Οι καναδικές αρχές νωρίτερα σήμαναν συναγερμό για την κατάσταση του αέρα στο Τορόντο, λόγω των πυρκαγιών που μαίνονται εδώ και πολλές ημέρες σχεδόν σε όλη τη χώρα. Τουλάχιστον 33 εκατομμύρια στρέμματα έχουν ήδη καεί και περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν προσωρινά τις εστίες τους

Λ. Οίκος: Ανησυχητικό παράδειγμα κλιματικής αλλαγής

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε την Τετάρτη τους Αμερικανούς με προβλήματα υγείας να λάβουν τις κατάλληλες προφυλάξεις για να προστατευθούν από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

«Ενδιαφερθείτε για τους γείτονές σας, ελέγξτε τους φίλους σας και την οικογένειά σας. Λάβετε προφυλάξεις, ειδικά εάν έχετε προβλήματα υγείας», είπε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.

-Ad-