Οι αστυνομικές ενισχύσεις θα παραμείνουν στη Νέα Καληδονία για όσο χρόνο χρειάζεται, αφού επιθεώρησε περιοχές σ’ αυτό το νησί του Ειρηνικού, που κυβερνάται από τη Γαλλία, στις οποίες έχουν προκληθεί καταστροφές από τις φονικές ταραχές που πυροδότησε μια επίμαχη εκλογική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με τον Μακρόν.
Η βιαστικά οργανωμένη επίσκεψη του Μακρόν σήμερα στη Νέα Καληδονία, συνοδευόμενου από τους υπουργούς Εσωτερικών, Ενόπλων Δυνάμεων και Υπερπόντιων Εδαφών, πραγματοποιείται αφού έξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο χωροφύλακες, σκοτώθηκαν στις ταραχές, κατά τις οποίες τραυματίσθηκαν επίσης 86 αστυνομικοί και χωροφύλακες και οι οποίες άφησαν πίσω λεηλατημένα καταστήματα και πυρπολημένα αυτοκίνητα και επιχειρήσεις αφότου ξέσπασαν πριν από περισσότερο από μία εβδομάδα.
«Τις επόμενες ώρες και ημέρες, μαζικές νέες επιχειρήσεις θα προγραμματισθούν όπου είναι απαραίτητο και η δημοκρατική τάξη θα αποκατασταθεί πλήρως επειδή δεν υπάρχει άλλη επιλογή», δήλωσε ο Μακρόν στη διάρκεια συνάντησής του με πολιτικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες στην πρωτεύουσα Νουμεά.
Δρόμοι σε όλο το νησί παραμένουν σήμερα αποκλεισμένοι με οδοφράγματα που έχουν υψώσει διαδηλωτές, και οι κάτοικοι παίρνουν οδηγίες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το ποιοι δρόμοι είναι ασφαλείς για να βγουν σε αναζήτηση τροφίμων, βενζίνης και φαρμάκων.
Νωρίτερα ο Μακρόν είχε πετάξει με ελικόπτερο πάνω από περιοχές κατεστραμμένες από τη φωτιά, όπου μπουλντόζες εργάζονται για να καθαρίσουν τα συντρίμμια. Δήμαρχοι από τα προάστια που έχουν πληγεί περισσότερο συναντήθηκαν με τον Μακρόν στη γαλλική Ύπατη Αρμοστεία, μαζί με τοπικούς ηγέτες που τάσσονται υπέρ της Γαλλίας και άλλους που επιδιώκουν την ανεξαρτησία.
Με το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο Μακρόν δήλωσε ότι τα επιπλέον 3.000 μέλη προσωπικού ασφαλείας που έχουν σταλεί στο νησί θα παραμείνουν, ακόμη και στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, εφόσον χρειασθεί.
«Πιστεύω προσωπικά ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν θα πρέπει να παραταθεί», δήλωσε προσθέτοντας ωστόσο ότι θα αρθεί μόνο όταν οι διαδηλωτές αποσύρουν τα οδοφράγματα.
Οι διαδηλωτές εκφράζουν φόβους ότι η εκλογική μεταρρύθμιση, η οποία έχει ήδη περάσει από τους βουλευτές στην ηπειρωτική Γαλλία, θα αμβλύνει την επιρροή στις εκλογές των αυτοχθόνων Κανάκ, οι οποίοι αποτελούν το 40% των 270.000 κατοίκων του νησιού, ενώ θα δυσχεράνει επίσης τη διεξαγωγή οποιουδήποτε μελλοντικού δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία.
Η μεταρρύθμιση απαιτεί για να εγκριθεί συνεδρίαση και των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου. Εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης είπε σήμερα στο ραδιοσταθμό Europe 1 ότι ο Μακρόν θα αναφερθεί στο ενδεχόμενο η συνεδρίαση αυτή να καθυστερήσει.