Στη Ρωσία και τη Λευκορωσία μεταβαίνει ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Τσιάνγκ

Η επίσκεψη αυτή γίνεται εντός ενός πλαισίου ενίσχυσης της οικονομικής και διπλωματικής συνεργασίας ανάμεσα στο Πεκίνο και τη Μόσχα.

Ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Τσιάνγκ θα μεταβεί στη Ρωσία και τη Λευκορωσία αυτήν την εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα 19/8 το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Κατά το ταξίδι του αυτό, από αύριο, Τρίτη, ως την Παρασκευή, ο Λι Τσιανγκ θα μετάσχει στην «29η σύνοδο ανάμεσα στους επικεφαλής της κινεζικής και της ρωσικής κυβέρνησης», διευκρίνισε το υπουργείο σε ανακοίνωση που εξέδωσε, στην οποία πρόσθεσε ότι ο Λι θα συναντηθεί με τους ομολόγους του της Ρωσίας και της Λευκορωσίας και θα έχει συνομιλίες σε βάθος για τις διμερείς σχέσεις.

Οι δύο χώρες έχουν εμβαθύνει περαιτέρω τη στρατηγική τους συνεργασία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, την οποία η Κίνα δεν καταδίκασε ποτέ.

Το Πεκίνο δηλώνει ότι τηρεί ουδέτερη στάση στη σύγκρουση αυτή και ότι δεν παραδίδει όπλα ούτε στη μία ούτε στην άλλη εμπόλεμη πλευρά. Ωστόσο οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι το κατηγορούν συχνά ότι προσφέρει στη Ρωσία, στην οποία έχουν επιβληθεί βαριές δυτικές κυρώσεις, κρίσιμης σημασίας οικονομική υποστήριξη στις πολεμικές της προσπάθειες.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο μετέβη πέρυσι δύο φορές στην Κίνα και τον Δεκέμβριο δεσμεύτηκε να είναι «αξιόπιστος εταίρος για την Κίνα».

Η Λευκορωσία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική και οικονομική υποστήριξη της Ρωσίας και το έδαφός της χρησιμοποιήθηκε ευρέως για τους ελιγμούς των ρωσικών δυνάμεων κατά της Ουκρανίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022.

Τον Ιούλιο έγινε μέλος του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη και περιλαμβάνει την Κίνα, την Ινδία, τη Ρωσία ή ακόμη τις χώρες της κεντρικής Ασίας, και φιλοδοξεί να είναι αντίβαρο στη Δύση.

Πηγή: ΑΠΕ

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Συνελήφθησαν δύο άτομα που προσπάθησαν να εισάγουν μέσω του «Ελ. Βενιζέλος» πάνω από 17 κιλά κοκαΐνης
6 Μαρτίου, 2025
Κυβερνητικές πηγές για δημοσίευμα σχετικά με email του Χ. Τριαντόπουλου: Βαθιά παραπλανητικό, εντάσσεται σε μία ευρύτερη απόπειρα αλλοίωσης της πραγματικότητας
6 Μαρτίου, 2025
Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την εξάρθρωση οργάνωσης λαθρεμπορίου τσιγάρων – Ερευνάται αν τα μέλη της σχετίζονται με την Greek Mafia
6 Μαρτίου, 2025
Ευρωπαϊκό κλειστού στίβου: Πρεμιέρα με πέντε ελληνικές συμμετοχές στο Άπελντοορν
6 Μαρτίου, 2025
Ν. Παππάς: «Καταρρέει το επιχείρημα Μητσοτάκη ότι ο Τριαντόπουλος ήταν απλός “παρατηρητής” στα Τέμπη»
6 Μαρτίου, 2025
Ημαθία: Με ελαφρύ κάταγμα στο κρανίο ο 17χρονος που παρασύρθηκε από το τρένο στην Αλεξάνδρεια – Καταθέτει ο μηχανοδηγός
6 Μαρτίου, 2025
Λ. Συγγρού: Σοβαρό τροχαίο ατύχημα – Αυτοκίνητο συγκρούστηκε με μοτοσικλέτα
6 Μαρτίου, 2025
Χρίστος Κούγιας για τις προκλητικές αναρτήσεις του Γρηγόρη Βαλλιανάτου: «Είμαι απογοητευμένος για το τι άνθρωπος είναι»
6 Μαρτίου, 2025
Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 61χρονος που παρέσυρε με το αυτοκίνητό του δικαστικό επιμελητή για να ματαιώσει την προσωποκράτησή του
6 Μαρτίου, 2025
Πήλιο: Κλείδωσε έξω από το σπίτι την έγκυο σύντροφό του και την άφησε μέσα στην παγωνιά
6 Μαρτίου, 2025