Οι εκρηκτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τις συνέπειες που συνεπάγεται για το μεταναστευτικό και τις ευρωπαϊκές οικονομίες, σε συνδυασμό με τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (2021-2027) είναι τα βασικά θέματα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής (Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.
Μετά και την επίσκεψη του στην Ιερουσαλήμ και τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Ειρήνης στο Κάιρο, με τη συμμετοχή και Αράβων ηγετών, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ενημερώσει τη Σύνοδο Κορυφής για τις επαφές αυτές, τα μηνύματα που κόμισε αλλά και αυτά που εισέπραξε.
Ο Κ. Μητσοτάκης σήμερα στη Βελγική πρωτεύουσα, θα επαναλάβει ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Θα υπογραμμίσει, ωστόσο, όπως έκανε στο Κάιρο, τη διάκριση ανάμεσα στη Χαμάς και τους Παλαιστινίους, τονίζοντας ότι η απάντηση στην τρομοκρατική οργάνωση δεν πρέπει να είναι η εκδίκηση προς τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας αλλά αντίθετα θα πρέπει να προστατευθούν ώστε να αποφευχθεί μία ανθρωπιστική κρίση. Θέση που μετέφερε και προς τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην πρόσφατη συνάντηση τους.
«Πολιτική λύση»
Ο Πρωθυπουργός στην παρέμβαση του αναμένεται ακόμη να υπογραμμίσει την ανησυχία του για τη διάχυση της κρίσης στη Μέσα Ανατολή, που εγκυμονεί κινδύνους σε περιφερειακό επίπεδο και φυσικά για τη χώρα μας.
«Καμία στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση, που είναι η επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή» αναμένεται να σημειώσει ο Κ. Μητσοτάκης και να επαναλάβει την διαχρονική θέση της Ελλάδας υπέρ της λύσης δύο κρατών.
Θέση που ασπάζεται και η ΕΕ και διατυπώθηκε ξεκάθαρα στην κοινή δήλωση των 27 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 15 Οκτωβρίου.
Νέα στρατηγική συνεργασία Ε.Ε. με Κάιρο η θέση της Ελλάδας
Ο κίνδυνος για νέα καραβάνια προσφύγων, συνέπεια της κρίσης στη Μέση Ανατολή, ανησυχεί όλη την Ευρώπη.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, σε συνέχεια της θέσης που είχε εκφράσει κατά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών την προηγούμενη εβδομάδα, θα επιμείνει στην ανάγκη να υπάρξει νέο πλαίσιο στρατηγικής συνεργασίας της Ε.Ε. με την Αίγυπτο. «Είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρη από ποτέ» αναμένεται να τονίσει, εστιάζοντας στον κομβικό ρόλο που παίζει το Κάιρο στο να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση και κατά συνέπεια και οι ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών προς Ελλάδα και Ευρώπη.
Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δώσει και στη διάσταση της εσωτερικής ασφάλειας – κι ενώ όλες οι χώρες αναγνωρίζουν ως εξαιρετικά πιθανό τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων – και να υπογραμμίσει την ανάγκη αυστηρής φύλαξης των συνόρων.
Ζητούμενο μια νέα «ομπρέλα» στήριξης της ΕΕ για την ενεργειακή ακρίβεια
Ψηλά στην ατζέντα της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – του πρώτου μετά το καλοκαίρι, το οποίο συνεδριάζει στη σκιά δύο πόλεμων στη γειτονιά μας – θα βρίσκονται και οι συνέπειες στις οικονομίες των χωρών της Ε.Ε. από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Ήδη, κάποιες χώρες έχουν στείλει μηνύματα ότι πρέπει να υπάρξει «ομπρέλα προστασίας» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, ανάλογη με αυτή που “άνοιξε” η Ευρώπη στον πόλεμο στην Ουκρανία, όταν η Ρωσία έκλεισε τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου προς τη Δύση.