Στη Βαρσοβία για κυβερνητικές διαβουλεύσεις ο Όλαφ Σολτς

Ένα κοινό γερμανοπολωνικό σχέδιο δράσης, που περιλαμβάνει αρκετά προγράμματα, αναμένεται να συμφωνηθεί.

Με στρατιωτικές τιμές καλωσόρισε τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στη Βαρσοβία ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ για την έναρξη των πρώτων από το 2018 γερμανοπολωνικών κυβερνητικών διαβουλεύσεων.

Ο Σολτς ταξίδεψε στην Πολωνία με 12 υπουργούς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και κρατιδίων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο, οι διαβουλεύσεις αναμένεται να δώσουν «ισχυρή ώθηση» στις σχέσεις καλής γειτονίας.

Το Βερολίνο πρόκειται να παρουσιάσει ένα οικονομικό πακέτο για την Πολωνία. Αναμένεται να περιλαμβάνει καταβολές αποζημιώσεων σε εν ζωή θύματα της κατοχής της Πολωνίας από τη ναζιστική Γερμανία, καθώς και γερμανική αρωγή για την άμυνα του ανατολικού σκέλους του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον χρήματα πρόκειται να διοχετευθούν για την κατασκευή του Γερμανοπολωνικού Οίκου στο Βερολίνο. Στόχος είναι να τιμηθεί η περίπλοκη γερμανοπολωνική ιστορία και η μνήμη της βάναυσης γερμανικής κατοχής στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου (1939-45) και να δημιουργηθεί ένας τόπος μνήμης για τους Πολωνούς που έπεσαν θύματα του πολέμου.

Πηγή: ΑΠΕ