Στην Αθήνα φτάνει σήμερα Δευτέρα (20/2/23) ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν, για διήμερη επίσκεψη και θα έχει τετ α τετ με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στις 7:30 το απόγευμα, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επί τάπητος αναμένεται να τεθούν – μεταξύ άλλων – οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, οι εξελίξεις στη Ανατολική Μεσόγειο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την Ουκρανία, αλλά και τα ενεργειακά και τον ρόλο της Ελλάδας ως πάροχος ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή. Επίσης, θα τεθεί και το θέμα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Αμέσως μετά τη συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη-Μπλίνκεν θα ακολουθήσει δείπνο, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου.
Αύριο, Τρίτη (21/2/23) ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα εγκαινιάσει με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, τον τέταρτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας
Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται από χθες στην Τουρκία, και σήμερα το πρωί θα έχει συνάντηση στην Άγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Χθες, Κυριακή (19/2/23) ο κ. Μπλίνκεν μαζί με τον κ. Τσαβούσογλου μετέβησαν στις σεισμόπληκτες περιοχές, και στο πλαίσιο αυτό ο Αμερικανός αξιωματούχος ανακοίνωσε, τη χορήγηση 100 εκατ. δολαρίων, επιπρόσθετης βοήθειας, προς τους πληγέντες.
Η σημερινή συνάντηση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού, εκτός από την βοήθεια για το σεισμό, θα τεθούν επί τάπητος τα δύο καυτά ζητήματα: η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η άρση των ενστάσεων της Τουρκίας για την ένταξη κυρίως της Σουηδίας στη Συμμαχία αλλά και της Φινλανδίας, γεγονός που έχει συνδεθεί μάλιστα άμεσα με την πώληση των F-16 από την Ουάσιγκτον στην Άγκυρα.
Η επίσκεψη Μπλίνκεν, όπως και επίσκεψη του ΓΓ του ΝΑΤΟ πριν από λίγες ημέρες, επαναφέρει επιτακτικά το θέμα της ένταξης της Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι σημερινές συζητήσεις του Αμερικανού αξιωματούχου θα επικεντρωθούν σε αυτό το θέμα και οι ΗΠΑ θα πιέσουν την Άγκυρα να άρει τις επιφυλάξεις της. Αλλά είναι συζητήσιμο αν η τουρκική πλευρά θα μπορεί να επιμείνει στις αντιρρήσεις της με το ίδιο σθένος που είχε ως τώρα.
Εν τω μεταξύ, χθες το απόγευμα οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν το τέλος των ερευνών εκτός από δύο επαρχίες όπου οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες παραμένουν ισχνές: στη Καχραμανμαράς, όπου ήταν το επίκεντρο, και στη Χατάι, όπου ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μπόρεσε να διαπιστώσει την έκταση της καταστροφής.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν από την επομένη του σεισμού πολλές ομάδες έρευνας και διάσωσης στην Τουρκία, περίπου 200 άτομα, και αποδέσμευσαν μια πρώτη δόση 85 εκατομμυρίων δολαρίων ως ανθρωπιστική βοήθεια. Διέθεσαν επίσης ελικόπτερα Μπλακ Χοκ και Σινούκ για τη μεταφορά προμηθειών. Τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν έκκληση για διεθνή βοήθεια προκειμένου να συγκεντρωθεί ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την Τουρκία.