Στην Ελλάδα ο Μάικ Πομπέο – Το πρόγραμμα του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Τη δεύτερη επίσκεψη μέσα σε ένα χρόνο πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μάικ Πομπέο.

Η διαφορά σε σχέση με την πρώτη του επίσκεψη του κ. Πομπέο στην Ελλάδα είναι ότι δεν θα επισκεφτεί την Αθήνα.

Στις 10:00 το πρωί της Δευτέρας ο κ. Πομπέο θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, στο Διοικητήριο, παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Θόδωρου Καράογλου και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν σε ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος με έμφαση στον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ, στην αμυντική και ενεργειακή συνεργασία και βέβαια στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες του grtimes.gr, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα επισκεφτεί τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος, όπου θα συνυπογράψει σύμφωνο διμερούς συνεργασίας στον επιστημονικό και τεχνολογικό τομέα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.

Παράλληλα, αναμένεται να έχει επαφές με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου που δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα των υποδομών και της ενέργειας.

Η τρίτη και τελευταία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επίσκεψη στο πρόγραμμα του κ. Πομπέο είναι στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, αργά το μεσημέρι. Εκεί θα συναντηθεί με τη διοίκηση του ιδρύματος του Μουσείου Ολοκαυτώματος, για το οποίο η αμερικανική διπλωματία έχει εκφράσει ενδιαφέρον και κατά το παρελθόν.

Στη συνάντηση, που γίνει με περιορισμένο αριθμό ατόμων, αναμένεται να παραστούν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και μέλη της εβραϊκής κοινότητας της πόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά είχε προγραμματιστεί επίσκεψη στο χώρο όπου προβλέπεται να ανεγερθεί το μουσείο στη Δυτική Θεσσαλονίκη, ωστόσο ο σχεδιασμός άλλαξε για λόγους ασφαλείας.

Ο κ. Πομπέο δεν θα επισκεφτεί τελικά, όπως όλα δείχνουν, το κέντρο ψηφιακής καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, αλλά θα γευματίσει ιδιωτικά και στη συνέχεια, νωρίς το απόγευμα, θα αναχωρήσει αεροπορικώς για τον επόμενο σταθμό της επίσκεψής του, την Κρήτη.

-Ad-