Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποβλήθηκε σήμερα, το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, σε συνέχεια της έγκρισής του από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.
Στο τελικό κείμενο, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενσωματώθηκαν στοιχεία που προέκυψαν από τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, τόσο από τα 168 σχόλια που κατατέθηκαν στον ιστοχώρο του Opengov, όσο και από τις προτάσεις και παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ενδεικτικά, σε συνέχεια της δημόσιας διαβούλευσης προστέθηκαν στοιχεία για θέματα χωρικού, βιοκλιματικού, πολεοδομικού και αστικού σχεδιασμού, ενώ αναδείχθηκε η αλληλεξάρτηση των επιμέρους στόχων και η απαίτηση για συνολική αλλαγή του προτύπου κατανάλωσης, μέσω της μεγαλύτερης αξιοποίησης νέων τεχνολογιών και εφαρμογών.
Ελήφθησαν υπόψη σχόλια για την λειτουργία του μηχανισμού διακυβέρνησης του ΕΣΕΚ, ενώ αναφορικά με την εμβληματική προτεραιότητα της απολιγνιτοποίησης, παρατέθηκε αναλυτικό χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των εν λειτουργία λιγνιτικών μονάδων.
Για τη μείωση των εκπομπών ρύπων στον τομέα των μεταφορών, τονίστηκαν περαιτέρω δράσεις αστικής κινητικότητας και μικροκινητικότητας, ενώ ενσωματώθηκε και η διάσταση της παραγωγής ενέργειας από δευτερογενή καύσιμα στα σχέδια στρατηγικής για τη διαχείριση αποβλήτων.
Στην ενότητα για τις ΑΠΕ επισημάνθηκε ο σημαντικός ρόλος συμμετοχής της υδροηλεκτρικής ενέργειας και ειδικά των έργων με ταμιευτήρες, αλλά και η σημασία της υλοποίησης πιλοτικών -σε πρώτη φάση- εφαρμογών για τις νέες τεχνολογίες που επιτρέπουν τη σύζευξη ενεργειακών τομέων (sectorcoupling).
Ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, δήλωσε σχετικά: «Το υπουργείο ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες στην ευρεία δημόσια διαβούλευση, που ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική. Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίστηκε η σπουδαιότητα του Σχεδίου και του ρόλου που καλείται να διαδραματίσει η κοινωνία στο σύνολό της για την επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων που προβλέπει.
Η εκπόνηση του Σχεδίου τελείωσε, η πρόκληση της υλοποίησης των φιλόδοξων στόχων που προβλέπει είναι μπροστά μας. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στην πρόκληση αυτή και να συνεισφέρουμε στο μέτρο που μας αναλογεί στην επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων, για μεγάλη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030 και για εκμηδενισμό τους έως το 2050».