Στην Γερμανία ανήλικοι πρόσφυγες από την Ελλάδα

Την επόμενη εβδομάδα ευελπιστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως θα μεταφερθούν στην Γερμανία οι ανήλικοι που ζουν στους υπερπλήρεις καταυλισμούς προσφύγων στην Ελλάδα.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιθυμεί να δεχτεί γρήγορα ανηλίκους από τους καταυλισμούς προσφύγων στα ελληνικά νησιά. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ θα τηρήσει την υπόσχεσή του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Στέφε Άλτερ.

Η Γερμανία και κάποιες άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να δεχτούν τουλάχιστον 1.600 ασυνόδευτα παιδιά και άλλους μετανάστες από τους υπερπλήρεις καταυλισμούς των νησιών του Αιγαίου. Ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε πρόσφατα ότι υπήρξαν καθυστερήσεις λόγω του κορονοϊού. Ωστόσο, η Επίτροπος Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ίλβα Γιόχανσον δήλωσε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι «οι προετοιμασίες στην Γερμανία και στο Λουξεμβούργο έχουν ήδη προχωρήσει. Ελπίζω ότι τα πρώτα παιδιά μπορούν να μεταφερθούν στις χώρες υποδοχής την επόμενη εβδομάδα».

Το εάν η Γερμανία θα δεχτεί τελικά 250 ή 400 ανηλίκους δεν είναι πάντως σαφές, όπως αναπάντητο παραμένει και το ερώτημα πότε θα φύγουν από την Ελλάδα. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρίσκεται σε εντατική ανταλλαγή απόψεων με τους Ευρωπαίους εταίρους για να εξασφαλιστεί η άμεση αναχώρηση από τα ελληνικά νησιά», ανέφεραν πηγές του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργάνωσε σήμερα Παρασκευή τηλεδιάσκεψη με τις χώρες της ΕΕ που έχουν ήδη εκφράσει ή σηματοδοτήσει την προθυμία τους να δεχτούν παιδιά και εφήβους. Κατά την διάρκειά της συζητήθηκαν η σχεδιαζόμενη διαδικασία μετεγκατάστασης και το χρονοδιάγραμμα λόγω της κρίσης κορονοϊού. Τα τεστ υγείας πριν από τη μετεγκατάσταση είναι τυποποιημένα αποτελούν ούτως ή άλλως τυποποιημένη διαδικασία, σημείωναν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επί του παρόντος, γίνονται διαβουλεύσεις σχετικά με τον τρόπο προσαρμογής της διαδικασίας στις περιστάσεις.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Σαντορίνη: Η στιγμή που 59χρονος επιχειρεί να διαρρήξει βανάκι
5 Φεβρουαρίου, 2025
Κ.Αρβανίτης: «Ερώτηση στην Κομισιόν για την επίθεση της Κυβέρνησης στον Συνήγορο του Πολίτη»
5 Φεβρουαρίου, 2025
Δώρο ζωής από τον μικρό Άγγελο: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η μεταμόσχευση νεφρών σε 37χρονο στο Ιπποκράτειο
5 Φεβρουαρίου, 2025
Πέμπτη ημέρα αγωνίας στη Σαντορίνη με μπαράζ σεισμικών δονήσεων – «Ερήμωσε» το νησί
5 Φεβρουαρίου, 2025
Λέκκας για τους σεισμούς στην Σαντορίνη: Αυτές είναι οι ευάλωτες ζώνες του νησιού – Οι 5 περιοχές που απαιτείται δράση
5 Φεβρουαρίου, 2025
Σοκ στο Αλιβέρι: Νέα υπόθεση κακοποίησης ανηλίκων από τους γονείς τους – Με χειροπέδες στην ασφάλεια
5 Φεβρουαρίου, 2025
Καβάλα: «Παγωμένη» η τοπική κοινωνία – Νέες αποκαλύψεις για τον 62χρονο καθηγητή
5 Φεβρουαρίου, 2025
Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρή 13χρονη από σηψαιμία
5 Φεβρουαρίου, 2025
Καλλιθέα: Εξαρθρώθηκε συμμορία ανηλίκων που άρπαζε βίαια αλυσίδες λαιμού από πεζούς
5 Φεβρουαρίου, 2025
ΗΠΑ: Δύο εταιρείες θα ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές μεταμόσχευσης νεφρών από χοίρους σε ανθρώπους
5 Φεβρουαρίου, 2025