Στην Κόρινθο ήχησε η γλυκεία φωνή

Αν κάποιος ρωτούσε έναν επιμελητή έργων τέχνης πού θα μπορούσε να πάει για να απολαύσει έργα του Ρούμπενς, του Νταλί ή των δικών μας Φασιανού και Σταθόπουλου μάλλον η πρώτη πόλη που θα πρότεινε δεν θα ήταν η Κόρινθος. Κι όμως, στη Δημοτική Πινακοθήκη αυτής της υποτιμημένης πλην όμως όμορφης πόλης φιλοξενούνται στη μόνιμη σύλλογή της πίνακες και σχέδια τόσο του Φλαμανδού σημαίνοντος εκπροσώπου του μπαρόκ όσο και του Καταλανού υπερρεαλιστή, καθώς και δύο εκ των σημαντικότερων σύγχρονων Ελλήνων ζωγράφων.

Η συγκυρία που μας έφερε στην Κόρινθο και μας έδωσε τη δυνατότητα να θαυμάσουμε από κοντά κι αριστουργήματα της παγκόσμιας ζωγραφικής προκλήθηκε από τα εγκαίνια της έκθεσης «…άμα ήχησεν η γλυκεία φωνή» στη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης, με τη συνεργασία του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος και υπό την αιγίδα του δήμου Κορινθίων και της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Πρόκειται για ένα εικαστικό αφιέρωμα σε έναν σχετικώς άγνωστο αγωνιστή του 1821, τον Χατζηγιάννη Μερτζέλλο ή Σοφικίτη, ο οποίος όμως έχαιρε της αναγνώρισης ακόμα κι αυτού του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη κι ο οποίος δεν ζήτησε ποτέ ανταλλάγματα για τον αγώνα που έδωσε για την απελευθέρωση της πατρίδας. Αντιθέτως, της χάρισε όλη του την περιουσία, ένα πολύ μικρό μέρος της οποίας μάλιστα παρουσιάζεται στην έκθεση.

Μια άρτια έκθεση

Τα 200 χρόνια από την Επανάσταση έδωσαν την ευκαιρία σε περισσότερους από 65 καλλιτέχνες να μας προσφέρουν, κατά βάση στον καμβά αλλά όχι μόνο, το αποτύπωμα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα εν έτει 2021, σε συγκυρίες που είναι διαφορετικές αλλά που εξακολουθούν να επιτάσσουν την εθνική εγρήγορση, πέρα από την εθνική υπερηφάνεια.

Η αρτιότητα της έκθεσης, η οποία έχει ήδη ανοίξει τις πύλες της και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Αυγούστου, οφείλει πολλά στην επιμελήτριά της Ίριδα Κρητικού, η οποία με την εμπειρία της προσέδωσε επιπλέον κύρος στα έργα των καλλιτεχνών, αλλά και στην Μαρία Χρισταρά, πρόεδρο του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος.

Να σημειώσουμε πως τα έργα που επιλεκτικώς παρουσιάζουμε- μαζί με του Ρούμπενς και του Νταλί, καθώς και φωτογραφίες από την πόλη της Κορίνθου- σε καμία περίπτωση δεν σχετίζονται αποκλειστικώς με την ποιότητά τους, αλλά κυρίως με το ότι είναι ενδεικτικά μιας έκθεσης που αξίζει να την επισκεφθεί κανείς όπου κι αν διαμένει. Άλλωστε η Κόρινθος απέχει μόλις μία ώρα από την Αθήνα και οι όμορφες γωνιές και παραλίες της μπορούν να συνδυάσουν ένα ταξίδι πνευματικής αναζήτησης με ένα ευχάριστο διάλειμμα αναψυχής.