Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τον τουρισμό και την τουριστική εκπαίδευση

Στην κρίση της Ολομέλειας της Βουλής τίθεται το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού «Ενίσχυση των τουριστικών υποδομών και της τουριστικής εκπαίδευσης, επικαιροποίηση του πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος των ξεναγών και των χρονομεριστικών μισθώσεων, ρυθμίσεις τουριστικών φορέων και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση του τουρισμού».

Στόχος του νομοσχεδίου, είπε η εισηγήτρια της ΝΔ Σέβη Βολουδάκη, είναι η υποστήριξη των επαγγελματιών και των επενδυτών του τουρισμού, η απλοποίηση των διαδικασιών, η προώθηση και ο εκσυγχρονισμός των τουριστικών προϊόντων, η ενίσχυση των σπουδαστών των δομών τουριστικής εκπαίδευσης και των ξεναγών. Διανύοντας μία από τις πιο πετυχημένες τουριστικές περιόδους και αναγνωρίζοντας τη διαχρονική συνεισφορά του τουριστικού κλάδου στην εθνική οικονομία, οφείλουμε να στηρίζουμε έμπρακτα την τουριστική βιομηχανία, τους επαγγελματίες του κλάδου και να προωθούμε με τα πλέον κατάλληλα μέσα το τουριστικό μας προϊόν, είπε η βουλευτής της ΝΔ και προσέθεσε ότι οι τιθέμενες διατάξεις επιχειρούν:

να απλουστεύσουν διαδικασίες αδειοδοτήσεων,
να στηρίξουν εναλλακτικές μορφές τουρισμού,
να εισάγουν καινοτομίες,
να ενισχύσουν τον τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης ώστε να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες
και να επικαιροποιήσουν το νομοθετικό καθεστώς του επαγγέλματος του ξεναγού και άλλων ζητημάτων
«Πρόκειται, λοιπόν, για μια νομοθετική πρωτοβουλία που έρχεται στοχευμένα να επιλύσει προβλήματα της πράξης, να στηρίξει τη δραστηριότητα των επαγγελματιών του κλάδου και να ενισχύσει, εν γένει, τον τουριστικό κλάδο και τις παρεχόμενες υπηρεσίες», είπε η εισηγήτρια της ΝΔ.

Για νομοσχέδιο «χωρίς στρατηγική» που στοχεύει «σε αποσπασματικές χατιρικές ρυθμίσεις», έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού «Ενίσχυση των τουριστικών υποδομών και της τουριστικής εκπαίδευσης, επικαιροποίηση του πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος των ξεναγών και των χρονομεριστικών μισθώσεων, ρυθμίσεις τουριστικών φορέων και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση του τουρισμού».

Ο Σ. Φάμελλος επισήμανε τις απεργίες στον κλάδο των ξεναγών και στα ταξί, ενώ αναφέρθηκε επιγραμματικά και σε αναπτυξιακά ζητήματα, μιλώντας για μοντέλο «μονόπλευρης τουριστικής ανάπτυξης» και για προβλήματα του εμπορικού ισοζυγίου. Σημείωσε, δε, ότι η κυβέρνηση «δεν διευκολύνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης», τους επιβάλλει «κεφαλικό φόρο», ευνοώντας τα «ολιγοπώλεια».

Εξέφρασε την ανησυχία του και για τη «μη σύνδεση» του τουρισμού με την «εργασία και το διαθέσιμο εισόδημα», τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού αντιμετωπίζουν «τραγικές συνθήκες, ελαστικές σχέσεις εργασίας, εξοντωτικές συνθήκες και χιλιάδες κενά». Όσον αφορά δε τους μισθούς, είπε ότι όχι μόνο δεν έχουν επανέλθει στα προ μνημονίων επίπεδα αλλά επιβαρύνονται και από την «ακρίβεια Μητσοτάκη» και το μειωμένο επίδομα ανεργίας για τους μήνες που δεν εργάζονται, ενώ σημείωσε και την έλλειψη εκπαίδευσης.

«Οι εργαζόμενοι βγαίνουν χαμένοι», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην υποβάθμιση του περιβαλλοντικού πλούτου εξαιτίας του υπερτουρισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προκρίνει «μεγάλες τουριστικές αναπτύξεις» ακόμα και σε περιοχές που είναι ήδη κορεσμένες ή είναι προστατευόμενες.

Το ανθρώπινο κεφάλαιο και τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά αποτελούν κρίσιμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της τουριστικής ανάπτυξης, είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Καλλιόπη Βέττα και υπογράμμισε ότι η ποιότητα της τουριστικής εκπαίδευσης και η κατάρτιση είναι ζωτικής σημασίας προς όφελος του τουριστικού προϊόντος της χώρας, της επιχειρηματικότητας, αλλά και της κοινωνίας, καθώς αποτελεί μέσο προσαρμογής στο νέο οικοσύστημα και στις τάσεις που διαμορφώνονται. Το νομοσχέδιο, ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υλοποιεί κάποιο σχεδιασμό και δεν λαμβάνει υπόψη τα νέα δεδομένα στον τουρισμό. Αυτό που κάνει, όπως τόνισε, είναι να υπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα και δεν κομίζει τίποτα ανανεωτικό και προωθητικό για τα συμφέροντα των εργαζομένων, των υγιών επιχειρηματιών, του περιβάλλοντος και εν γένει της κοινωνίας. Αναφερόμενη στην περίπτωση των τουριστικών επαγγελμάτων και στις Σχολές του Υπουργείου Τουρισμού, η κυρία Βέττα είπε ότι οι τιθέμενες διατάξεις δεν επιλύουν προβλήματα όπως η υποστελέχωση των σχολών και η εύρεση οικονομικών πόρων για την κτιριακή και λειτουργική αναβάθμισή τους. Το αποτέλεσμα είναι οι σχολές αυτές να καταδικάζονται σε συρρίκνωση και μαρασμό, δεδομένου κιόλας ότι δεν δίνεται και λύση για την αναβάθμιση των πτυχίων, με εκσυγχρονισμό του προγράμματος σπουδών, με προσλήψεις καθηγητών.

Το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στο μοντέλο των 3Σ: Συνεργασίες, Συνέχεια, Συστήματα. Στη νομοθέτηση σας, βλέπουμε ξεκάθαρα ορισμένες μονομερείς συνεργασίες, είπε η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Σπυριδάκη που κατηγόρησε την κυβέρνηση για αποσπασματική νομοθέτηση, έλλειψη οράματος, έλλειψη ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού, διατάξεις διευθέτησης, επικοινωνιακά τρικ με την απουσία λύσεων σε δομικά προβλήματα. Η βουλευτής χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη ύπαρξης μακρόπνοου σχεδιασμού σε βάθος δεκαετίας. «Κάθε κίνησή μας πρέπει να έχει στόχο, πλάνο που να απαντά στις ανάγκες του σήμερα, δίνοντας καλύτερη ποιότητα για τον τουρισμό, καλύτερες συνθήκες εργασίας, καλύτερες απολαβές και ταυτόχρονα να θέτει τις βάσεις για να φτάσουμε σε ένα στόχο που δεν πρέπει να είναι άλλος από έναν τουρισμό αειφόρο και φιλικό, ώστε να μπορούν να τον απολαμβάνουν και οι γενιές του μέλλοντος», είπε η κυρία Σπυριδάκη. Επιφανειακά και ανεπαρκή χαρακτήρισε η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ και τα μέτρα για την τουριστική εκπαίδευση.

Ο τουρισμός έχει καταστεί πανάκριβο εμπόρευμα και αυτή είναι η αιτία που εμποδίζει τον λαό να κάνει διακοπές, να ξεκουραστεί, να κάνει αναψυχή, αυτή είναι η αιτία που υπηρεσίες αναγκαίες για τον λαό εμπορευματοποιούνται, ιδιωτικοποιούνται, για να υπηρετήσουν την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. Ο βουλευτής είπε ότι το νομοσχέδιο υλοποιεί τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων για αξιοποίηση νέων πεδίων κερδοφορίας, χωρίς όρους και όρια, σε στεριά, θάλασσα και αέρα, σε κάθε τομέα που μπορεί να ενταχθεί στα τουριστικά πακέτα και να αυξήσει την κερδοφορία τους, όπως η υγεία, οι ιαματικές πηγές, η εκπαίδευση, η κατάρτιση, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, το περιβάλλον. Όλα αυτά ενώ οι εργασιακές συνθήκες, όπως είπε, είναι συνθήκες γαλέρας, με εξουθενωμένους εποχιακά εργαζόμενους. Ο κ. Κατσώτης είπε ότι οι διατάξεις αφορούν, στην πλειονότητά τους, τη νομιμοποίηση πολεοδομικών αυθαιρεσιών, τη συνέχεια της λειτουργίας τους παρά την έλλειψη αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, ιδιαίτερα των ειδικών τουριστικών υποδομών και περιοχών ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης, τη νομιμοποίηση παρανομιών όσον αφορά τη χωροθέτηση τους.

Η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς Θεανώ Φωτίου είπε ότι το νομοσχέδιο στοχεύει απροκάλυπτα στην υπερεκμετάλλευση της γης και της θάλασσας και ενισχύει την ανεξέλεγκτη κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών και των επενδυτικών ομίλων. Η κυρία Φωτίου κατήγγειλε ότι παρακάμπτονται υφιστάμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για την ίδρυση και λειτουργία μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων, και την «ασύστολη πριμοδότηση των πεντάστερων ξενοδοχείων». Οι τιθέμενες διατάξεις επιδιώκουν, είπε, την παράκαμψη κωλυμάτων, σε βάρος της προστασίας και του σεβασμού στο περιβάλλον.

Ο ειδικός αγορητής της “Νίκης” Σπυρίδων Τσιρώνης είπε ότι η κυβέρνηση φέρνει ένα νομοσχέδιο που μόνο στόχο έχει την ενίσχυση του υπερτουρισμού, εις βάρος του περιβάλλοντος και της κοινωνίας. Είπε ότι παρακάμπτονται διατάξεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ότι εισάγονται στον αντίποδα, διατάξεις «εξόφθαλμης παράκαμψης περιβαλλοντικών όρων» και ότι εισάγονται πρόνοιες και φωτογραφικές διατάξεις και προκλητικές διευκολύνσεις για τους μεγάλες παίκτες στον τουρισμό. Η σημαντικότερη διάσταση του τουρισμού δε που είναι ο κοινωνικός τουρισμός, όπως είπε ο ειδικός αγορητής της “Νίκης”, αγνοείται επιδεικτικά από την κυβέρνηση, την ίδια ώρα μάλιστα που οι εργασιακές συνθήκες στον τουριστικό τομέα, είναι συνθήκες δουλεμπορίας και επέρχεται περαιτέρω υποβάθμιση του επαγγέλματος του ξεναγού.

Ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας είπε ότι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού διέπεται από έμφαση στην περαιτέρω διόγκωση του τουρισμού και δεν διέπεται από κάποιο στρατηγικό ή ολιστικό όραμα, πέρα από κάποιες εμβαλωματικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση του μοντέλου που ήδη υιοθετείται από το Υπουργείο Τουρισμού ως τώρα, που είναι η συντήρηση και ενίσχυση του λεγόμενου υπερτουρισμού, με ελάχιστες και ανεπαρκείς ρυθμίσεις για το εργασιακό περιβάλλον και την προστασία του περιβάλλοντος στο χώρα.

Ο ειδικός αγορητής των “Σπαρτιατών” Ιωάννης Κόντης είπε ότι ενώ ο τουρισμός είναι «η βαριά βιομηχανία για την οικονομία», δυστυχώς, «έχουμε φτάσει σε μια κατάσταση ανεξέλεγκτου υπερτουρισμού» και αυτό ενώ έχει καταστεί ανεξέλεγκτη η αύξηση του Airbnb. Όμως και οι Έλληνες έχουν ανάγκη από τουρισμό, και οι Έλληνες πρέπει να μπορούν να βρίσκουν σπίτι για τις οικογένειες τους, είπε ο βουλευτής.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Στυλιανός Φωτόπουλος είπε ότι η κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική οικονομία υποδεικνύει την αναγκαιότητα υιοθέτησης δράσεων στην κατεύθυνση προσαρμογής σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο και έγκαιρης οργάνωσης των τουριστικών υποδομών προκειμένου να επιτευχθούν τα βέλτιστα αποτελέσματα. Όπως σημείωσε όμως, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού μόνο έγκαιρη ρύθμιση των κρίσιμων για τον τουρισμό ζητημάτων δεν αποδεικνύει και δεν θέτει τις προϋποθέσεις για βιώσιμο τουρισμό. Μίλησε επίσης για διατάξεις που δημιουργούν υπόνοιες ότι εισάγονται για την ενίσχυση και προνομιακή μεταχείριση συγκεκριμένων συμφερόντων.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ