Στις 12 Ιουνίου η πρώτη μετά-κορονοϊού «μονομαχία» Μητσοτάκη-Τσίπρα

Σε εφ όλης της όλης σύγκριση των προγραμμάτων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εξελιχθεί η Ωρα του Πρωθυπουργού, την Παρασκευή 12 Ιουνίου, στη βουλή, με τα δύο κόμματα να ετοιμάζονται πυρετωδώς για σφοδρή σύγκρουση.

Την ευκαιρία για πρώτη αυτή μονομαχία Μητσοτάκη- Τσίπρα δίνει η ερώτηση που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον πρωθυπουργό, με την οποία τον καλεί να αποσύρει το πρόγραμμα της κυβέρνησης για την αναστήλωση της οικονομίας μετά την πανδημία και να υιοθετήσει αυτό του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόγευση του τι πρόκειται να συμβεί έχει ήδη δοθεί, με την κυβέρνηση να απορρίπτει σε υψηλούς τόνους την κριτική με την οποία σπεύδει να προκαταλάβει τις εξελίξεις στην Ε.Ε για την χρηματοδότηση των κρατών-μελών που έχουν πληγεί σημαντικά από την πανδημία του κορωνοϊού, και ιδιαίτερα τα περί ενισχυμένης ή όχι εποπτείας στη χώρα μας για την απορρόφηση των σημαντικών κονδυλίων που της αναλογούν.
Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι το πακέτο που θα χορηγηθεί στην Ελλάδα δεν θα οδηγεί σε καμία περίπτωση τη χώρα σε νέο μνημόνιο.

Υπενθυμίζουν, ωστόσο, ταυτόχρονα, ΄ότι με υπογραφή της κυβέρνησης Τσίπρα η χώρα βρίσκεται και θα παραμείνει σε «ενισχυμένη εποπτεία» έως τα μέσα του 2022.

Στην επικείμενη αντιπαράθεση, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στη σημαντική ενίσχυση της εικόνας της χώρας μας διεθνώς λόγω της πολύ
πετυχημένης διαχείρισης της πανδημίας, αλλά και στη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει το μεταρρυθμιστικό σχέδιο που είχε ήδη ξεκινήσει προ του κορωνοϊού.

Αλλωστε, και η Επιτροπή των Οικονομολόγων, η οποία θα έχει ανάλογο ρόλο με τον αυτόν που άσκησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας από την έναρξη της πανδημίας, είχε ξεκινήσει να εργάζεται για την παρουσίαση ολιστικού προγράμματος για την ανάπτυξη, προ κορωνοιού.

«Τα σχέδια θα καταρτιστούν προσεκτικά και θα αφορούν τον μετασχηματισμό της οικονομίας και της χώρας» τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Η κυβέρνηση, «λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στο πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, όρισε την συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη Παρασκευή, 12 Ιουνίου».

«Τρεις μήνες μετά από την εκτεταμένη έναρξη των περιοριστικών μέτρων και παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, χιλιάδες εργαζόμενοι και επιχειρήσεις της χώρας παραμένουν χωρίς ουσιαστική βοήθεια», σημειώνει χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δίνοντας και αυτός το κλίμα που αναμένεται στη συνεδρίαση, προσθέτει: «Με την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μην αξιοποιήσει τη διαθέσιμη ρευστότητα που άφησε ως παρακαταθήκη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για ένα εμπροσθοβαρές πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων και της εργασίας, ανατροφοδοτείται η αυτοεκπληρούμενη προφητεία της υψηλής ύφεσης, ενώ ταυτόχρονα εργασιακά δικαιώματα καταργούνται, μισθοί μειώνονται και οι φόβοι για αναδιάρθρωση της αγοράς σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επιβεβαιώνονται».

-Ad-