Στο Εφετείο η Μάγδα Φύσσα

Στο Εφετείο όπου αρχίζει σε δέκα λεπτά η συνεδρίαση για τα ελαφρυντικά των καταδικασθέντων μελών της Χρυσής Αυγής έφτασε η μητέρα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, Μάγδα.

Η Μάγδα Φύσσα περιμένει με αγωνία τις τελικές ποινές.

Σήμερα η απόφαση για τα ελαφρυντικά και τις ποινές

Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την αναγνώριση ή όχι ελαφρυντικών στους 57 κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής η οποία ανακοινώνεται σήμερα θεωρείται «κλειδί» για τη μετέπειτα τύχη τους. Και αυτό γιατί θα καθορίσει το πλαίσιο των ποινών με το οποίο είναι αντιμέτωποι οι καταδικασθέντες καθώς για την ηγετική ομάδα που κρίθηκε ένοχη για εγκληματική οργάνωση προβλέπεται κάθειρξη από 5 έως 15 έτη ενώ για τα μέλη από 5 έως 10 .

Στην περίπτωση που στους κατηγορούμενους αναγνωριστούν ελαφρυντικά οι ποινές μειώνονται για τους διευθυντές σε 2 έως 8 έτη ενώ για τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης 1 έως 5.

Ο Γιώργος Ρουπακιάς ο οποίος κρίθηκε ένοχος για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, χωρίς ελαφρυντικό, είναι αντιμέτωπος με ισόβια κάθειρξη. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι στην δολοφονία Φύσσα αλλά και εκείνοι που καταδικάστηκαν για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων είναι αντιμέτωποι με ποινές που φθάνουν , χωρίς ελαφρυντικό , τα 10 έτη.

Η απόφαση των δικαστών για τα ελαφρυντικά, η οποία λαμβάνει υπόψη την επικινδυνότητα των καταδικασθέντων αλλά και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της δράσης τους, δεν καθορίζει μόνο το ύψος των ποινών αλλά εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει ένα πρώτο στίγμα για τον τρόπο με τον οποίο ενδεχομένως αντιμετωπιστούν τα αιτήματα τους για αναστολή ή ανασταλτική δύναμη στην έφεση.

«Παρών» σήμερα στο δικαστήριο ο νυν ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός ο οποίος, μάλιστα, έχει προαναγγείλει «επεισοδιακή» άφιξη.

Είναι ο πρώτος από την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής που θα καθίσει στο εδώλιο για να ακούσει την απόφαση των δικαστών ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται αν θα ακολουθήσουν και άλλοι πρώην βουλευτές οι οποίοι έχουν κριθεί ένοχοι προκειμένου να διεκδικήσουν το αίτημα τους να παραμείνουν εκτός φυλακής. Πληροφορίες αναφέρουν πως πολλοί συνήγοροι υπεράσπισης συμβουλεύουν τους εντολείς τους να προσέλθουν στο δικαστήριο όπου θα κριθεί η επόμενη μέρα.