Στο «έλεος» η Αττική: Νεροποντή και βουλωμένα φρεάτια – Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία

Σε κλοιό επικίνδυνης κακοκαιρίας με καταιγίδες ισχυρούς ανέμους και χαλαζόπτωση βρίσκεται μέχρι και αυτή την ώρα η Αττική.

Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας έλαβαν προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ωστόσο, οδηγοί εγκλωβίστηκαν σε υπόγειες γέφυρες που πλημμύρισαν, καθώς τα βουλωμένα φρεάτια δεν είχαν καθαριστεί, ενώ σε δύο σχολεία, χρειάστηκε να μεταφερθούν οι μαθητές καθώς γέμισαν νερά οι αίθουσες.

Ένας από τους κεντρικότερους οδικούς άξονες της πρωτεύουσας παρέλυσε, επειδή δεν καθάρισαν τα φρεάτια, παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιοι γνώριζαν ότι έρχεται σφοδρή κακοκαιρία.

Η λεωφόρος Ποσειδώνος κόπηκε στη μέση με αποτέλεσμα ουρά χιλιομέτρων.

Ίδια η εικόνα και στην Σπύρου Λούη στο Μαρούσι. Τα νερά έφτασαν μέχρι το ύψος της πόρτας των αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να μην μπορούν να τα μετακινήσουν.

Στις 11 το πρωί, έφτασε μήνυμα από το 112 στα τηλέφωνα των κατοίκων της Αττικής που έκανε λόγο για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα Ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις άνεμοι τις επόμενες ώρες.

Κεντρικοί δρόμοι της Αττικής μετατράπηκαν σε ποτάμια με τα αυτοκίνητα να ακινητοποιούνται.

Η αστυνομία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας στην Πειραιώς στο ύψος της Πέτρου Ράλλη και στην Χαμοστέρνας.

Στο κέντρο της Αθήνας στην Βασιλίσσης Σοφίας η νεροποντή δημιούργησε καταρράκτες, ενώ στο Λυκαβηττό προκλήθηκαν χείμαρροι από την ισχυρή καταιγίδα.

Πολλά φρεάτια άνοιξαν ενώ σε περιοχές της Αττικής έριξε και χαλάζι.

Ακόμη και μέσα σε λεωφορείο επιβάτες έγιναν μούσκεμα, αφού έμπαινε νερό από την οροφή.

Η οροφή του μετρό στο Σύνταγμα έσταζε, οπότε επιστρατεύτηκαν οι κουβάδες καθαριότητας, για να μην πλημμυρίσει ο σταθμός.

Στην Ερμού αποκολλήθηκε ένα περβάζι μπαλκονιού δευτέρου ορόφου και έπεσε στον πεζόδρομο, χωρίς ευτυχώς εκείνη την ώρα να διασχίζει το σημείο κάποιος περαστικός.

Μια γυναίκα όμως στάθηκε άτυχη καθώς έπεσε σε χαντάκι στην Χαριλάου Τρικούπη.

Σε σχολείο στο Παγκράτι, οι δάσκαλοι αναγκάστηκαν να απομάκρυναν τους μαθητές από τις αίθουσες.

Συνεχίζεται και την Παρασκευή η κακοκαιρία

Για την επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων μίλησε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός. Όπως εξήγησε, τα φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν και το επόμενο 24ωρο. Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, το κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής έχει λάβει συνολικά 394 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις συνανθρώπων μας σε ασφαλή σημεία. Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίστηκαν στην Αττική, όπου έγιναν 204 κλήσεις ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 113 περιπτώσεις κυρίως για αντλήσεις υδάτων, απεγκλωβισμούς ανελκυστήρες και μεταφορές ατόμων, κυρίως οδηγών προς ασφαλή σημεία. Στη Ζάκυνθο καταγράφηκαν 100 κλήσεις ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 30 περιπτώσεις για αντλήσεις υδάτων.

Όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, σύμφωνα με την ΕΜΥ τα φαινόμενα θα είναι επικίνδυνα μέχρι την Παρασκευή. Για αυτό τον λόγο σήμερα πραγματοποιήθηκε ευρεία συντονιστική σύσκεψη, με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, της φυσικής ηγεσίας του πυροσβεστικού σώματος, όλων των συναρμόδιων φορέων αλλά και με επιστημονική ομάδα μετεωρολόγων και υδρολόγων. Σε συνέχεια της σύσκεψης αυτής, εκδόθηκαν πέντε προειδοποιητικά μηνύματα από το 112 προς τους κατοίκους Αττικής, Εύβοιας, Μαγνησίας, Σποράδων, Κέρκυρας, Παξών, ΒΑ Αιγαίου, Θάσου καθώς και προς τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Τρίπολης. Παράλληλα, ενημέρωσε για το μήνυμα από το 112 που θα φτάσει και στα Δωδεκάνησα.

«Όλος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας παραμένει σε ετοιμότητα. Επαναλαμβάνουμε την ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες, πέραν των οδηγιών του 112. Παρακαλούμε πολύ, παραμείνετε πολύ προσεκτικοί. Περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως αναγκαίες αν βρίσκεστε στις περιοχές όπου εξελίσσονται τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας. Τονίζουμε ότι για οποιαδήποτε μετακίνησή μας είναι σημαντικό να είμαστε και να παραμένουμε ενημερωμένοι τόσο για την εξέλιξη της κακοκαιρίας, όσο και για τη βατότητα του οδικού δικτύου. Σχετικές ανακοινώσεις επικαιροποιούνται διαρκώς και αναρτώνται στις ιστοσελίδες της ΕΜΥ και της ΕΛΑΣ. Για οποιαδήποτε νεότερη εξέλιξη, θα υπάρχει νεότερη ενημέρωση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρτοποιός.

Η σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία – Σε πλήρη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Νέα σύσκεψη για την αξιολόγηση των μετεωρολογικών δεδομένων που αφορούν στην εξελισσόμενη κακοκαιρία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον Υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη.

Στη σύσκεψη μετείχαν, επίσης, ο Υφυπουργός, Ευάγγελος Τουρνάς, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος, Γεώργιος Πουρναράς, ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Μάριος Αποστολίδης, ο Επιτελάρχης του Σώματος, Αντιστράτηγος Χρήστος Λάμπρης, ο Διοικητής του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), Υποστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο Προϊστάμενος Κλάδου Τάξης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Υποστράτηγος Ελευθέριος Γκαρίλας, ο Διευθυντής Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ, Δημήτριος Αλεξανδρής, καθώς επίσης και η επιστημονική ομάδα μετεωρολόγων και υδρολόγων.

Ο Υπουργός κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας παραμένει σε αυξημένη ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα όποια προβλήματα προκύψουν εξαιτίας των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Η ενεργοποίηση του 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους συνεχίζεται ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων σε συγκεκριμένες περιοχές.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΕΣΚΕΔΙΚ έχουν ήδη ενημερώσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και όλες τις αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας καθώς και όλους τους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων της χώρας ώστε να παραμείνουν σε πλήρη ετοιμότητα. Βρίσκονται, δε, σε διαρκή με επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να υπάρχει διαρκής ενημέρωση των πολιτών για τα όποια προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επαναλαμβάνει την ισχυρή σύσταση στους πολίτες (πέραν των οδηγιών του 112) να είναι πολύ προσεκτικοί, να περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες τις μετακινήσεις τους στις περιοχές όπου εξελίσσονται τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), προβλέπεται τα φαινόμενα θα συνεχιστούν με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χιονοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας θα συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή (27-01-2023).

Η επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για την Παρασκευή

Σημαντική επιδείνωση του καιρού με κατά τόπους επικίνδυνα φαινόμενα προβλέπεται έως και την Παρασκευή (27-01-2023) με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τοπικές χαλαζοπτώσεις και τις πυκνές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο.

Την Παρασκευή (27-01-2023)

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
έως και τις πρώτες πρωινές ώρες στη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και τις ανατολικές Κυκλάδες, έως και τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και έως το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα.

2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά, οι οποίες έως και τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω).

3. Οι νότιοι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ τις πρωινές ώρες.

Δείτε LIVE την πορεία της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες