Στο «κόκκινο» οι ελληνοτουρκικές σχέσεις: Προετοιμασία για παν ενδεχόμενο – Τριπλή εξαγγελία Μητσοτάκη

“Κόκκινο” έχει χτυπήσει το “θερμόμετρο” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τον Ταγίπ Ερντογάν να κλιμακώνει καθημερινά και ένα βήμα παρακάτω τις προκλήσεις και την Αθήνα να προετοιμάζεται πυρετωδώς για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και γι αυτό ενός θερμού επεισοδίου – μικρότερης ή μεγαλύτερης έκτασης – στο Αιγαίο.

Η χθεσινή αποκάλυψη της γερμανικής εφημερίδας Die Welt επιβεβαίωσε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι αυτή τη φορά η ρητορική του Ερντογάν δεν αρθρώνεται ως μέσο επικοινωνιακής πίεσης, αλλά εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό που περιλαμβάνει ακραία στρατιωτική πρόκληση προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του Newsique, στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και τα υπουργεία Εξωτερικών και ΄Αμυνας επικρατεί κατάσταση συναγερμού, καθώς πολιτικοί, διπλωματικοί και στρατιωτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν εισέλθει σε μία εξαιρετικά επικίνδυνη περίοδο. Αλλωστε, η προαναγγελία ερευνών από την τουρκική εταιρεία πετρελαίων TRAO σε θαλάσσιες περιοχές που περιλαμβάνονται στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για την ΑΟΖ, δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την ανοικτή στήριξη της Γαλλίας και του προέδρου Μακρόν, όπως επίσης και για τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ ( με τελευταία την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Κύπρο ), και αναμένει αν αποδώσουν καρπούς οι διπλωματικές πρωτοβουλίες της Ουάσιγκτον και του Βερολίνου, οι οποίες μέχρι ώρας έχουν πετύχει την διπλωματική απομόνωση του Ερντογάν στη διεθνή σκακιέρα.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο, όπως επιβεβαιώθηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κατά την οποία καταγράφηκε απόλυτη ομοφωνία ότι η Αθήνα πρέπει και μπορεί να σταθεί “στα ίσα” απέναντι στην Τουρκία. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας όσο και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες ότι κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, στις 12 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τριπλή πρωτοβουλία στήριξης των ΄Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, με αγορά μαχητικών, ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας και προσλήψεις.