A firefighter walks next to tents set up at a basketball court to accommodate Fire Service rescuers as Greek authorities is taking emergency measures in response to intense seismic activity on the popular Aegean Sea holiday island of Santorini, southern Greece, Monday, Feb. 3, 2025. (AP Photo/Petros Giannakouris)

Στο ρυθμό των Ρίχτερ οι Κυκλάδες – 4,9 τα ξημερώματα: Σε επιφυλακή οι αρχές – Πού δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Στο «χορό των Ρίχτερ» εξακολουθεί να βρίσκεται η περιοχή των Κυκλάδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν καταγραφεί 550 δονήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης, Αμοργού και Ίου το τελευταίο τριήμερο με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ και με μέγιστο καταγεγραμμένο τα 4,9. Μια τέτοια ιδιαίτερα αισθητή δόνηση σημειώθηκε στις 04:46 τα ξημερώματα της Τρίτης με επίκεντρο 20 χιλιόμετρα Νότια -Νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Άλλες τρεις σεισμικές δονήσεις, 4, 4,2, και 4 βαθμών Ρίχτερ, καταγράφηκαν στις 05:03, στις 04:48 και στις 03:19— με επίκεντρο στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας. Και οι τέσσερις σεισμικές δονήσεις χαρακτηρίζονται «ασθενείς».

Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) εκτίμησε χθες Δευτέρα ότι η έντονη σεισμικότητα στην περιοχή τα τελευταία 24ωρα ενδέχεται να συνεχιστεί για αρκετές «ημέρες», αν όχι «εβδομάδες». Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας επισήμανε πως η ιδιαιτερότητα της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας είναι πως δεν έχει παρατηρηθεί ως αυτό το στάδιο κάποια δόνηση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κύρια.

Οι εκατοντάδες σεισμοί έχουν φέρει αναστάτωση σε κάτοικους και τουρίστες, που εγκαταλείπουν άρον άρον με πλοία και αεροπλάνα τη Σαντορίνη. Αποφασίστηκε τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή 07/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό, ενώ χθες και ο δήμος Τήνου αποφάσισε να αναστείλει σήμερα Τρίτη τη λειτουργία σχολικών μονάδων και εγκαταστάσεων.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί διυπουργική σύσκεψη στις 9 το πρωί στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με αντικείμενο την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης.

Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας και θα συμμετέχουν ΟΤΑ, Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛΑΣ, Λιμενικό Σώμα , Ένοπλες Δυνάμεις, ΕΚΑΒ, καθώς και εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων (ΟΑΣΠ, ΔΕΔΔΗΕ, ΤΕΕ κ.α.).

Αύριο Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στις 08:00 για λάβει χώρα νέα κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).

Να σημειωθεί πως η η στατιστική εκτίμηση των σεισμών αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω από σήμερα το πρωί που ξεκινούν να στέλνουν το σήμα τους οι νέοι σταθμοί καταγραφής σε Ανάφη και Αμοργό.

Στη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή των Κυκλάδων και ειδικά στην περιοχή της Σαντορίνης και της Αμοργού, αναφέρθηκε ο Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), που βρίσκεται στη Σαντορίνη, μιλώντας στο ΕΡΤΝews, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για ενεργοποίηση του ρήγματος που είχε δώσει τον μεγάλο σεισμό του 1956. «Δεν μπόρεσε αυτό το ρήγμα να δώσει μεγάλο σεισμό γιατί έχει εκτονώσει πολύ μεγάλη ενέργεια του το 1956. Θα πρέπει να περάσουν χιλιάδες χρόνια να γεμίσει πάλι ενέργεια. Έχουμε λοιπόν την ενεργοποίηση μικρότερων ρηγμάτων προς τα βορειοδυτικά του ρήγματος της Αμοργού. Η δραστηριότητα περιορίζεται κοντά στην Αμοργό, συνεπώς αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο, γιατί η Σαντορίνη είναι ιδιαίτερα ευάλωτη και τρωτή σε σχέση πάντα με την Αμοργό. Η Αμοργός έχει βραχώδεις σχηματισμούς, έχει λίγα κτίρια, δεν έχουμε μεγάλη έκταση, συνεπώς δεν ανησυχούμε, εάν τα επίκεντρα αυτά ήταν κοντά στην Σαντορίνη, η Σαντορίνη χαρακτηρίζεται από τους εντελώς αντίθετους παράγοντες και παραμέτρους».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Γάζα: Στα τέλη της εβδομάδας ισραηλινή αντιπροσωπεία στο Κατάρ για τη 2η φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός
4 Φεβρουαρίου, 2025
Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Έως 28 Φεβρουαρίου η οριστικοποίηση των δηλώσεων – Η διαδικασία και τα πρόστιμα για τους ασυνεπείς
4 Φεβρουαρίου, 2025
Άνδρας επιτέθηκε σε νεαρή μητέρα και τη δάγκωσε σε μύτη και πλάτη επειδή τον απέρριψε
4 Φεβρουαρίου, 2025
«Καμπανάκι» από τον Τσελέντη για μεγάλο σεισμό στη Σαντορίνη: «Έρχεται τις επόμενες ώρες, έχει ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αμοργού»
4 Φεβρουαρίου, 2025
Διοικητής ΠΑΓΝΗ για 3χρονο αγόρι: Ένας κακοποιημένος Άγγελος χαρίζει ζωή – Η καρδούλα του θα χτυπάει σε άλλο παιδάκι
4 Φεβρουαρίου, 2025
Σεισμοί στη Σαντορίνη: Πάνω από πέντε δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ σε μία ώρα – Αδειάζει το νησί
4 Φεβρουαρίου, 2025
Καιρός: Δυνατοί βοριάδες και κρύο σε Σαντορίνη και Αμοργό – βροχές και χιόνια μετά την Κυριακή
4 Φεβρουαρίου, 2025
Βόλος: Κρούσμα μηνιγγίτιδας σε σχολείο – Κενά στην καθαριότητα καταγγέλλουν οι γονείς
4 Φεβρουαρίου, 2025
Σ. Φάμελλος: «Ο κ. Μητσοτάκης κοροϊδεύει τους ακρίτες – Υπήρξε σχέδιο συγκάλυψης για το έγκλημα των Τεμπών»
4 Φεβρουαρίου, 2025
Σαντορίνη: Διεθνής ερευνητική ομάδα εγκαθιστά υποθαλάσσιους σεισμογράφους για να μελετήσει το ηφαίστειο του Κολούμπου
4 Φεβρουαρίου, 2025