This handout courtesy of the WikiLeaks X account @wikileaks posted on June 25, 2024 shows WikiLeaks founder Julian Assange looking out of the window as his plane from London approaches Bangkok for a layover at Don Mueang International Airport in the Thai capital. WikiLeaks founder Julian Assange has been released from prison in Britain and is set to face a final court hearing after reaching a plea deal with US authorities that brings to a close his years-long legal drama. A charter plane flew the 52-year-old from London to Bangkok, where it made a scheduled stop to refuel. (Photo by WikiLeaks / AFP) / -----EDITORS NOTE --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Courtesy of the WikiLeaks X account @wikileaks " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - NO ARCHIVES

Στο τέλος της φτάνει η «Οδύσσεια» του Τζούλιαν Ασάνζ – Καταλυτικός ο ρόλος της Αυστραλίας για την αποφυλάκισή του

Τον γύρο του κόσμου κάνει από το πρωί η είδηση ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο ιδρυτής των Wikileaks που βρίσκεται έγκλειστος εδώ και πέντε χρόνια στην Αγγλία, πέτυχε συμφωνία να δηλώσει ένοχος για παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας περί κατασκοπείας και να αφεθεί ελεύθερος.

Ο ιδρυτής των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή Belmarsh μετά από πέντε χρόνια εγκλεισμό και δέκα συνολικά, με το διάστημα που βρήκε καταφύγιο και βρισκόταν σε αυτοεγκλεισμό στη πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Οι δύο νομικές πλευρές, του δημοσιογράφου και του υπουργείου Δικαιοσύνης έφτασαν σε συμφωνία που ορίζει την παραδοχή του Ασάνζ στην κατηγορία συνωμοσίας για την αποκάλυψη διαβαθμισμένων εγγράφων και την άμεση απελευθέρωσή του καθώς η ποινή δεν θα ξεπερνά τους 62 μήνες, διάστημα που έχει ήδη εκτίσει στη φυλακή.

Ο Ασάνζ επιβιβάστηκε σήμερα, (Τρίτη 25 Ιουνίου) στις 5 το πρωί τοπική ώρα σε αεροπλάνο και βρίσκεται καθ’ οδόν προς ένα απομακρυσμένο νησί του Ειρηνικού, που ανήκει στην επικράτεια των ΗΠΑ. Ο Ασάνζ θα εμφανιστεί στο δικαστήριο στα νησιά Βόρειες Μαριάνες, μια περιοχή που ελέγχεται από τις ΗΠΑ βόρεια του Γκουάμ, στις 9 το πρωί τοπική ώρα την Τετάρτη (5 π.μ. Ελλάδος) για να παραδεχθεί την ενοχή του.

Η διαδικασία συμφωνήθηκε να γίνει εκεί, διότι ο Ασάνζ δεν δεχόταν να πάει σε καμμία από τις 50 Πολιτείες και επειδή το νησί είναι κοντά στην Αυστραλία.

Ενώπιον δικαστή, ο Αυστραλός υπήκοος Ασάνζ θα παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία συνωμοσίας για την αποκάλυψη διαβαθμισμένων εγγράφων ως μέρος της συμφωνίας με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Κατόπιν, θα είναι ελεύθερος να μεταβεί στην Αυστραλία όπου τον περιμένουν η σύζυγος του Στέλλα και τα δύο παιδιά τους 7 και 5 ετών.
Η συμφωνία τερματίζει την πολυετή δικαστική διαμάχη για τη δημοσίευση ενός πλήθους απόρρητων εγγράφων του αμερικανικού στρατού.

Ένα αεροπλάνο που πιστεύεται ότι μετέφερε τον Ασάνζ προσγειώθηκε νωρίς την Τρίτη στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ για ανεφοδιασμό με καύσιμα. Ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε είπε ότι «η υπόθεση έχει τραβήξει πολύ καιρό, δεν μπορεί να κερδίσει τίποτα από τη συνέχιση της φυλάκισης του και θέλουμε να τον φέρουν σπίτι στην Αυστραλία».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ιράν: Πενθήμερο πένθος για τον θάνατο του Νασράλα κήρυξε ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ – Θρήνος στον Λίβανο
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Θεσσαλονίκη: Νεκρός ηλικιωμένος που καταπλακώθηκε από δέντρο στην Άσσηρο
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Παναθηναϊκός – Άρης 81-68: Έκανε «περίπατο» με Κέντρικ Ναν και πέρασε στον τελικό του Super Cup
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Θάνατος Νασράλα: Σε αναζήτηση «απάντησης» η Χεζμπολάχ – Σε συναγερμό το Ισραήλ, αναμένει σκληρό ιρανικό χτύπημα
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Τροχαίο με νεκρό 70χρονο στην Κρήτη
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ: Ο διοικητής του μετώπου με το Ισραήλ σκοτώθηκε μαζί με τον Νασράλα
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Hellenic Train: Κανονικά τα δρομολόγια τρένων στη γραμμή Θεσσαλονίκη – Σέρρες από την Τρίτη 1η Οκτωβρίου
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Ερμού: Ανήλικοι επιτέθηκαν σε 23χρονο και άρπαξαν χρυσή αλυσίδα
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Κέρκυρα: «Πες μας την αλήθεια για το παιδί σου» – Πώς ομολόγησε τη δολοφονία του συζύγου της
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Εκτός ελέγχου η βία των ανηλίκων – Αιματηρά επεισόδια και τραυματίες
28 Σεπτεμβρίου, 2024