Την Τρίτη 28 Απριλίου η κυβέρνηση παρουσίασε τα πρώτα μέτρα εξόδου από την καραντίνα.
Στις αρχές Μαρτίου η διαχείριση της επιβολής περιορισμών έγινε απο το Μέγαρο Μαξίμου και κατόπιν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσαν από κοινού δέσμη μέτρων για τη στήριξη της κοινωνίας και των επιχειρήσεων ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σχεδόν έναν μήνα μετά ανατέθηκε σε έξι υφυπουργούς να αναγγείλουν τα καλά νέα τής έστω μερικής επιστροφής στην κανονικότητα. Από αυτούς μόνο ένας ήταν πολιτικός και μάλιστα της νεότερης γενιάς και οι υπόλοιποι ήταν τεχνοκράτες, όπως γράφει το «Βήμα της Κυριακής».
Ο συμβολισμός δεν πέρασε απαρατήρητος και έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις και ανησυχίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης τις οποίες το Μέγαρο Μαξίμου καθόλου δεν ενδιαφέρεται να καθησυχάσει. Δύο λέξεις βρίσκονται στα χείλη όλων των κυβερνητικών στελεχών «ανασχηματισμός» και «εκλογές».
Όμως το άμεσο μεγάλο πρόβλημα της κυβέρνησης είναι η ανεργία. Στη συνάντηση που είχε ο κ Μητσοτάκης την Τρίτη με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα και επιτελικά στελέχη του τραπεζικού συστήματος σχετικά με τα εργαλεία διοχέτευσης ρευστότητας στις επιχειρήσεις, δεν υπήρξε κατάληξη και η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί την προσεχή εβδομάδα.
Μέχρι τα μέσα Ιουνίου ισχύει η απαγόρευση απολύσεων μετά όμως η οικονομία θα κινηθεί στους δικούς της υφεσιακούς ρυθμούς ειδικά στον τουρισμό και στην εστίαση. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε επιδότηση της εργασίας με το κράτος να καλύπτει ένα κομμάτι του μισθού των εργαζομένων σε όσες επιχειρήσεις δεν προχωρήσουν σε απολύσεις, γνωρίζοντας ότι ο ιδιωτικός τομέας θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών, ένα θέμα δύσκολα διαχειριστμο κοινωνικά και πολιτικά.
Περισσότερα στο «Βήμα της Κυριακής»