Στο τραπέζι ο καθολικός υποχρεωτικός εμβολιασμός στην Ελλάδα

Στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για τους πολίτες 60 ετών και άνω αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ελήφθη αυτή απόφαση με αναφορά στα μικρά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης παρά το γεγονός ότι πρόκειται για την ηλικιακή ομάδα που διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Πρόσθεσε ότι ρόλο έπαιξε βέβαια και ανησυχία για τη μετάλλαξη «Όμικρον». Είπε ότι εννιά στους 10 Έλληνες που πεθαίνουν σήμερα από τον ιό είναι άνω των 60 ετών. Επτά στους 10 διασωληνωμένους στις Μ.Ε.Θ. ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Παραπάνω από 8 στους 10 δεν έχουν εμβολιαστεί. Πρόκειται, λοιπόν, για εκείνους οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο.

Το μέτρο δεν έχει ούτε τιμωρητικό ούτε πολύ περισσότερο εισπρακτικό χαρακτήρα, τόνισε. Στόχος μας είναι να εμβολιαστούν οι συμπολίτες μας ώστε και οι ίδιοι να θωρακιστούν και να προστατευθεί η δημόσια υγεία είπε και τόνισε πως πρόκειται για ένα αντίτιμο υγείας προκειμένου να δοθεί μια έσχατη ώθηση στους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών να λάβουν τη σωστή απόφαση.

Επεσήμανε πως παρατηρείται σημαντική αύξηση των ραντεβού μετά την ανακοίνωση των μέτρων με υπερδεκαπλασιασμό τους. Επίσης ανέφερε ότι είναι σημαντική και η τρίτη δόση καθώς και ότι ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει να συντομεύσει το διάστημα μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης.

Σε κρίσιμες ώρες απαιτούνται δύσκολες και γενναίες αποφάσεις για το δημόσιο συμφέρον, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στο τραπέζι ο καθολικός υποχρεωτικός εμβολιασμός στην Ελλάδα

Ανοικτό άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου το ενδεχόμενο να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είπε: «Με την απόφασή μας για την υποχρεωτικότητα είμαστε από τις πρώτες χώρες και θα υπάρξουν και άλλες. Η υποχρεωτικότητα είναι το έσχατο μέσο για να υπάρξει εμβολιαστική κάλυψη. Η κυβέρνηση πήρε αυτή την γενναία και υπεύθυνη απόφαση και υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Συνεχίζεται η προσπάθεια και με αυτό τον τρόπο προχωρούμε. Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή ό,τι χρειάζεται να κάνουμε για την πανδημία να το κάνουμε».

Γεωργιάδης: «Πλην του καθολικού lockdown, δεν αποκλείω κανένα άλλο μέτρο»

«Πλην του καθολικού lockdown, δεν αποκλείω κανένα άλλο μέτρο», επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του BLUE SKY, μην αποκλείοντας ακόμα και το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει στην καθολική υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, αν αυτό κριθεί απαραίτητο από την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Βορίδης: «Παράθυρο» για επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε άλλες κατηγορίες

«Ανοιχτό» άφησε το ενδεχόμενο ο υποχρεωτικός εμβολιασμός να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για την πιθανότητα να προκύψει ανάγκη επιβολής υποχρεωτικότητας και σε άλλες ομάδες, ο Υπουργός απάντησε πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί. «Πάντα σε αυτή τη δύσκολη διαχείριση τη δύσκολης ασθένειας θα υπάρχει μια τέτοια συζήτηση», συμπλήρωσε.

Για την υποχρεωτικότητα σημείωσε ότι είναι θεμιτή διότι είναι ένα μέτρο που εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και προστατεύει την δημόσια υγεία.

«Έχουμε προφανώς κάνει ότι μπορούσαμε προτού πάμε στο μέτρο αυτό. Υπήρξαν μέτρα περιορισμού, αποφυγής του συγχρωτισμού, μέτρα που δεν επέτρεπαν στους ανεμβολίαστους να έχουν πρόσβαση σε σημεία συγχρωτισμού, άρα υπήρξαν μια σειρά από μέτρα πριν φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα», σχολίασε στη συνέχεια.

Ο κ. Βορίδης ανέφερε επίσης ότι αυτή η κυβερνητική απόφαση βασίζεται και σε επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία δικαιολογούν αυτήν την στόχευση στους 60+ διότι η συντριπτική πλειοψηφία, όσων μπήκαν σε ΜΕΘ και των ανθρώπων που κατέληξαν ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.« Άρα και από αυτή την πλευρά είναι ένα μέτρο αναλογικό», δήλωσε.

Εξηγώντας τον λόγο που κυβέρνηση προχώρησε τώρα στο εν λόγω μέτρο, διευκρίνισε ότι πλέον έχουν αλλάξει και τα επιδημιολογικά δεδομένα: « Αν τα πάρεις τα μέτρα γρήγορα τότε πάσχει η αιτιολογία τους. Πρέπει να γεννηθεί η πίεση για να απαντήσω με ένα τέτοιο περιοριστικό μέτρο. Αν το πάρω χωρίς να υπάρχει η πίεση τότε κάποιος θα μου πει γιατί μου επιβάλλεις αυτόν τον περιορισμό;», τόνισε.

Όσον αφορά στην επιβολή του προστίμο επισήμανε ότι θα μπορούσε να έχει υπάρξει ένας εύρος στο κόστος τος , ανάλογα με το εισόδημα του καθενός και να γίνει κλιμακωτά,  αλλά εκεί κάποιος θα έπρεπε να κάνει ένα σύνθετο υπολογισμό και δεν μπορούν τα αστυνομικά όργανα να ψάχνουν τα φορολογικά στοιχεία του κάθε ανεμβολίαστους. Γι’ αυτό, όπως δήλωσε, ο νομοθέτης στα διοικητικά πρόστιμα βάζει το κατώτατο οριο για να μπορείς να έχεις γρηγορά αποτελέσματα, όπως είναι και ο στόχος  του μέτρου, δηλάδη ο εμβολιασμός.

Ο κ Βορίδης δήλωσε επίσης ότι οι έλεγχοι στις εκκλησίες γίνονται από τα αρμόδια εκλεκτικά όργανα ενώ τόνισε  οι έλεγχοι στο δημόσιο γίνονται δειγματοληπτικά γιατί δεν  μπορούν να ελεγχθούν καθημερινά όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι.