REUTERS

Στόλτενμπεργκ: Ο δρόμος προς την ειρήνη συνεπάγεται περισσότερα όπλα στην Ουκρανία

«Μπορεί αυτό να φαίνεται παράδοξο, αλλά ο δρόμος προς την ειρήνη συνεπάγεται περισσότερα όπλα προς την Ουκρανία», δήλωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ σε ομιλία του στο Wilson Center, ένα κέντρο μελετών στην Ουάσινγκτον.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε σήμερα η Κίνα να πληρώσει το τίμημα για την υποστήριξή της στη Ρωσία, ενθαρρύνοντας παράλληλα τη δυτική στρατιωτική συμμαχία να παράσχει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία.

Ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα αποχωρήσει σύντομα από τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ουάσινγκτον για να προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας που θα διεξαχθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα τον Ιούλιο.

Αναμένεται να γίνει δεκτός το απόγευμα στον Λευκό Οίκο από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Το Πεκίνο δεν μπορεί να τα έχει όλα»

Υπογραμμίζοντας ότι «η Κίνα τροφοδοτεί τη μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» και «ταυτόχρονα θέλει να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Δύση», ο Στόλτενμπεργκ ξεκαθάρισε πως το Πεκίνο δεν μπορεί να τα έχει όλα. «Κάποια στιγμή – εκτός εάν η Κίνα αλλάξει πορεία – οι Σύμμαχοι θα πρέπει να επιβάλλουν (μέτρα που θα έχουν) ένα κόστος», συμπλήρωσε.

Το ΝΑΤΟ, με τις Ηνωμένες Πολιτείες επικεφαλής, επικρίνει όλο και πιο έντονα τη βοήθεια στη ρωσική πολεμική μηχανή που προσφέρουν η Κίνα και οι επιχειρήσεις της, οι οποίες προμηθεύουν συστατικά και εξοπλισμό που υποστηρίζουν τον ρωσικό αμυντικό τομέα.

Τόνισε επίσης ότι το ΝΑΤΟ θα αναλάβει τη δυτική στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, την οποία έως σήμερα ήλεγχε η Ουάσινγκτον, όπως αποφάσισαν οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ διαβεβαίωσε επίσης ότι «περισσότερες από 20 χώρες» δεσμεύτηκαν να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ τους φέτος, όπως αξιώνει εδώ και πολύ καιρό η Συμμαχία. Πριν από πέντε χρόνια, λιγότερα από 10 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ εκπλήρωναν τον στόχο της Συμμαχίας για τις αμυντικές δαπάνες.

Ο Πούτιν εξαρτημένος από αυταρχικές χώρες

Όσον αφορά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη Βόρεια Κορέα αύριο Τρίτη και την Τετάρτη θα είναι η απόδειξη της «εξάρτησης» της Ρωσίας από αυταρχικά καθεστώτα, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Αυτό δείχνει σε ποιο σημείο ο πρόεδρος Πούτιν και η Μόσχα εξαρτώνται πλέον από αυταρχικές χώρες σε όλον τον κόσμο. Οι πιο στενοί φίλοι τους και οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές τους στη ρωσική πολεμική προσπάθεια – τον επιθετικό πόλεμο – είναι η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και η Κίνα», δήλωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ σε δημοσιογράφους υπογραμμίζοντας επίσης ότι «η Ρωσία παραβιάζει τώρα τις κυρώσεις» κατά της Βόρειας Κορέας.

Πηγή: ΑΠΕ

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Λάρισα: Κατεπείγουσα εισαγγελική παραγγελία για την κατάρρευση του δρόμου Ρακοπόταμος – Κεραμίδι
15 Απριλίου, 2025
Eurostat: Μεγάλη ενίσχυση της απασχόλησης στην Ελλάδα – Εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι ανήλθαν πέρυσι στο 69,3% του πληθυσμού
15 Απριλίου, 2025
Ουκρανία: Αποπέμπεται ο περιφερειάρχης του Σούμι μετά το φονικό ρωσικό πλήγμα της Κυριακής
15 Απριλίου, 2025
Ξεκινά η δίκη κατά της ΜΕΤΑ: Στο εδώλιο ο Ζάκερμπεργκ – Κινδυνεύει να «χάσει» το Instagram
15 Απριλίου, 2025
Θεσσαλονίκη: Αφαίρεσαν τάματα από εικόνα της Παναγίας σε ναό
15 Απριλίου, 2025
Τουρκία: Το φιλοκουρδικό κόμμα DEM ζητά από το κοινοβούλιο να ψηφίσει νόμο που θα διευκολύνει τον αφοπλισμό του PKK
15 Απριλίου, 2025
Θεσσαλονίκη: Γκαζάκια σε πολυκατοικία όπου διαμένει αστυνομικός
15 Απριλίου, 2025
Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις στον Α.Θ.Ε- Η/Κ Σχηματαρίου
15 Απριλίου, 2025
Οι ΗΠΑ εκδίδουν στο Μεξικό 13 φυλακισμένους για διακίνηση ναρκωτικών
15 Απριλίου, 2025
Πυραυλικό χτύπημα στη Σούμι: Ο περιφερειάρχης επιβεβαίωσε ότι βρισκόταν σε εξέλιξη συγκέντρωση στρατιωτικών
15 Απριλίου, 2025