Στόλτενμπεργκ: Φινλανδία και Σουηδία θα συμμετέχουν πλέον στις συζητήσεις του ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία και η Σουηδία πλέον θα έχουν το καθεστώς των χωρών που έχουν προσκληθεί από τη Συμμαχία και θα συμμετέχουν στις συζητήσεις του ΝΑΤΟ. Αυτό ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, μετά την υπογραφή των πρωτοκόλλων προσχώρησης.

«Θέλω να ευχαριστήσω την Τουρκία, την Φινλανδία και τη Σουηδία για την εποικοδομητική τους προσέγγιση. Η τριμερής συμφωνία που υπέγραψαν στη Σύνοδο της Μαδρίτης έκανε εφικτή τη σημερινή ημέρα (την υπογραφή των πρωτοκόλλων προσχώρησης). Τώρα και οι τρεις πλευρές εργάζονται σκληρά για την εφαρμογή του, ειδικά στη μάχη κατά της τρομοκρατίας», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. «Τώρα βασίζομαι σε όλους τους συμμάχους για τη διαβεβαίωση μιας ταχείας επικύρωσης της προσχώρησης σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες», συμπλήρωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Επιπροσθέτως ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επισήμανε ότι «η ασφάλεια της Φινλανδίας και της Σουηδίας είναι σημαντική για τη συμμαχία μας συμπεριλαμβανομένης της περιόδου που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επικύρωσης», αναφέροντας ότι πολλοί σύμμαχοι έχουν ήδη δεσμευτεί ξεκάθαρα για την ασφάλεια των δύο χωρών και το ΝΑΤΟ έχει αυξήσει την παρουσία του στην περιοχή συμπεριλαμβανομένων επιπλέον ασκήσεων.

Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα της Τουρκίας, τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει για ζητήματα τρομοκρατίας σε σχέση με την Φινλανδία και τη Σουηδία και την έκδοση υπόπτων, ο Γενς Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι «η τρομοκρατία είναι μία πρόκληση για όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ με διαφορετικούς τρόπους».

«Χρειάζεται να είμαστε μαζί στη μάχη κατά της τρομοκρατίας»

«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι όλοι συμφωνούμε, ως 30 μέλη του ΝΑΤΟ και τώρα με την Φινλανδία και τη Σουηδία, ότι χρειάζεται να είμαστε μαζί στη μάχη κατά της τρομοκρατίας», υπογράμμισε. Ο ίδιος προσέθεσε ότι το μνημόνιο που συμφωνήθηκε μεταξύ της Φινλανδίας, της Σουηδίας και της Τουρκίας δεν είναι έγγραφο του ΝΑΤΟ.

«Καλωσορίζουμε το έγγραφο, ελπίζουμε ότι θα διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις και γι’αυτό καλωσορίζουμε για παράδειγμα το γεγονός ότι στο κείμενο η Φινλανδία και η Σουηδία συμφώνησαν να συζητήσουν ενδελεχώς τα αιτήματα της Τουρκίας για εκκρεμείς απελάσεις ή εκδόσεις ύποπτων τρομοκρατών», τόνισε.

Επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι η σύμμαχος που έχει υποφέρει περισσότερο από τρομοκρατικές επιθέσεις προσθέτοντας ότι και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν υποφέρει από τρομοκρατικές επιθέσεις.

Αυτό που καθένας από τους συμμάχους ή οι προσκεκλημένες, η Φινλανδία και η Σουηδία θα κάνουν, θα βασίζεται στη δική τους νομοθεσία και στο κράτος δικαίου των χωρών τους. Αυτός είναι ο τρόπος που οι δημοκρατίες και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εργάζονται», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ

Σουηδία: Στο Ανώτατο Δικαστήριο οι αποφάσεις

Η Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε στην ίδια ερώτηση απάντησε ότι «στο μνημόνιο διαβεβαιώσαμε την Τουρκία ότι θα λάβουμε σοβαρά υπόψη την μάχη κατά της τρομοκρατίας και σχετικά με το αίτημα για εκδόσεις θα ακολουθήσουμε τον κανονικό δρόμο στη νομοθεσία μας. Στο τέλος είναι το Ανώτατο Δικαστήριο που παίρνει τις αποφάσεις και αυτό συνέβη και κατά τη διάρκεια των παρελθόντων ετών και θα συνεχίσει να συμβαίνει και φέτος, αλλά θα έχουμε φυσικά περισσότερη συνεργασία για τη λήψη πληροφοριών και ούτω καθεξής».

«Η Φινλανδία δεν είναι ασφαλής παράδεισος για την τρομοκρατία»

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέεκα Χααβίστο τόνισε ότι « η Φινλανδία δεν είναι κάποιου είδους ασφαλής παράδεισος για την τρομοκρατία και δεν θέλουμε να είμαστε στο μέλλον».

«Έχουμε αυστηροποιήσει τη νομοθεσία μας, αυτή η αυστηροποιήση αναφέρεται στο μνημόνιο και είναι σημαντικό», συμπλήρωσε.

Τέλος, τόνισε ότι «σε αυτή τη διαδικασία, σε αυτόν τον μηχανισμό που δημιουργούμε, μπορούμε να λάβουμε επιπλέον πληροφορίες. Είμαστε χαρούμενοι να ανταλλάξουμε πληροφορίες. Μετά πιθανόν να μπορούμε να αγωνιστούμε πιο αποτελεσματικά κατά της τρομοκρατίας. Αλλά ακολουθούμε τις κανονικές νόμιμες διαδικασίες σε αυτά τα θέματα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Νίκος Κουρκούλης για Κέλλυ Κελεκίδου: «Ούτε κρύο ούτε ζέστη η σχέση μας»
19 Νοεμβρίου, 2024
Καιρός: Έρχεται λευκός Δεκέμβρης – Θα το «στρώσει» και στα πεδινά της Ελλάδας
19 Νοεμβρίου, 2024
Άγιον Όρος: Τρόμος για δύο Αυστριακούς στα ανοικτά – Προσέκρουσαν με το ταχύπλοο σε βράχια
19 Νοεμβρίου, 2024
Καιρός: Ανοίγει η πύλη του ψύχους από την Ουκρανία – Πότε θα φτάσει στην Ελλάδα
19 Νοεμβρίου, 2024
Θεσσαλονίκη: Ισόβια στον 39χρονο για την δολοφονία της εγκύου συντρόφου του, Γεωργίας
19 Νοεμβρίου, 2024
Κεφαλογιάννη: Η απόφαση Μητσοτάκη για διαγραφή Σαμαρά ήταν δύσκολη, αλλά επιβεβλημένη
19 Νοεμβρίου, 2024
Η Ειρήνη Μουρτζούκου επιμένει στους ισχυρισμούς περί βιασμού: «Ήθελα να γεννηθούν τα παιδιά»
19 Νοεμβρίου, 2024
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Τι θα ισχύει με τα ταξί στην Αθήνα
19 Νοεμβρίου, 2024
Μαρίνα Σταυράκη γράφει βιβλίο: «Θα καλούσα τον Πατούλη στην παρουσίαση, αν μπορούσε να το αντέξει»
19 Νοεμβρίου, 2024
Συνεδριάζει το απόγευμα η Επιτροπή Δεοντολογίας για τη διαγραφή Σαμαρά από τη ΝΔ
19 Νοεμβρίου, 2024