• Ταυτότητα
  • Διαφήμιση
  • Επικοινωνία
Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022
Συνεχής ροή ενημέρωσης
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΜΟΝΟ ΣΤΟ NEWSIQUE
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΑΡΘΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • MEDIA
    • SPORTS
    • CELEBRITIES
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΜΟΝΟ ΣΤΟ NEWSIQUE
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΑΡΘΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • MEDIA
    • SPORTS
    • CELEBRITIES
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Συνεχής ροή ενημέρωσης

Στόλτενμπεργκ: Φινλανδία και Σουηδία θα συμμετέχουν πλέον στις συζητήσεις του ΝΑΤΟ

Από Newsique Team
05/07/2022
σε ΚΟΣΜΟΣ
Share on FacebookShare on Twitter

Η Φινλανδία και η Σουηδία πλέον θα έχουν το καθεστώς των χωρών που έχουν προσκληθεί από τη Συμμαχία και θα συμμετέχουν στις συζητήσεις του ΝΑΤΟ. Αυτό ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, μετά την υπογραφή των πρωτοκόλλων προσχώρησης.

«Θέλω να ευχαριστήσω την Τουρκία, την Φινλανδία και τη Σουηδία για την εποικοδομητική τους προσέγγιση. Η τριμερής συμφωνία που υπέγραψαν στη Σύνοδο της Μαδρίτης έκανε εφικτή τη σημερινή ημέρα (την υπογραφή των πρωτοκόλλων προσχώρησης). Τώρα και οι τρεις πλευρές εργάζονται σκληρά για την εφαρμογή του, ειδικά στη μάχη κατά της τρομοκρατίας», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. «Τώρα βασίζομαι σε όλους τους συμμάχους για τη διαβεβαίωση μιας ταχείας επικύρωσης της προσχώρησης σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες», συμπλήρωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Διαβάζονται περισσότερο τώρα…

Επιπροσθέτως ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επισήμανε ότι «η ασφάλεια της Φινλανδίας και της Σουηδίας είναι σημαντική για τη συμμαχία μας συμπεριλαμβανομένης της περιόδου που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επικύρωσης», αναφέροντας ότι πολλοί σύμμαχοι έχουν ήδη δεσμευτεί ξεκάθαρα για την ασφάλεια των δύο χωρών και το ΝΑΤΟ έχει αυξήσει την παρουσία του στην περιοχή συμπεριλαμβανομένων επιπλέον ασκήσεων.

Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα της Τουρκίας, τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει για ζητήματα τρομοκρατίας σε σχέση με την Φινλανδία και τη Σουηδία και την έκδοση υπόπτων, ο Γενς Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι «η τρομοκρατία είναι μία πρόκληση για όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ με διαφορετικούς τρόπους».

«Χρειάζεται να είμαστε μαζί στη μάχη κατά της τρομοκρατίας»

«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι όλοι συμφωνούμε, ως 30 μέλη του ΝΑΤΟ και τώρα με την Φινλανδία και τη Σουηδία, ότι χρειάζεται να είμαστε μαζί στη μάχη κατά της τρομοκρατίας», υπογράμμισε. Ο ίδιος προσέθεσε ότι το μνημόνιο που συμφωνήθηκε μεταξύ της Φινλανδίας, της Σουηδίας και της Τουρκίας δεν είναι έγγραφο του ΝΑΤΟ.

«Καλωσορίζουμε το έγγραφο, ελπίζουμε ότι θα διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις και γι’αυτό καλωσορίζουμε για παράδειγμα το γεγονός ότι στο κείμενο η Φινλανδία και η Σουηδία συμφώνησαν να συζητήσουν ενδελεχώς τα αιτήματα της Τουρκίας για εκκρεμείς απελάσεις ή εκδόσεις ύποπτων τρομοκρατών», τόνισε.

Επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι η σύμμαχος που έχει υποφέρει περισσότερο από τρομοκρατικές επιθέσεις προσθέτοντας ότι και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν υποφέρει από τρομοκρατικές επιθέσεις.

Αυτό που καθένας από τους συμμάχους ή οι προσκεκλημένες, η Φινλανδία και η Σουηδία θα κάνουν, θα βασίζεται στη δική τους νομοθεσία και στο κράτος δικαίου των χωρών τους. Αυτός είναι ο τρόπος που οι δημοκρατίες και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εργάζονται», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ

Σουηδία: Στο Ανώτατο Δικαστήριο οι αποφάσεις

Η Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε στην ίδια ερώτηση απάντησε ότι «στο μνημόνιο διαβεβαιώσαμε την Τουρκία ότι θα λάβουμε σοβαρά υπόψη την μάχη κατά της τρομοκρατίας και σχετικά με το αίτημα για εκδόσεις θα ακολουθήσουμε τον κανονικό δρόμο στη νομοθεσία μας. Στο τέλος είναι το Ανώτατο Δικαστήριο που παίρνει τις αποφάσεις και αυτό συνέβη και κατά τη διάρκεια των παρελθόντων ετών και θα συνεχίσει να συμβαίνει και φέτος, αλλά θα έχουμε φυσικά περισσότερη συνεργασία για τη λήψη πληροφοριών και ούτω καθεξής».

«Η Φινλανδία δεν είναι ασφαλής παράδεισος για την τρομοκρατία»

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέεκα Χααβίστο τόνισε ότι « η Φινλανδία δεν είναι κάποιου είδους ασφαλής παράδεισος για την τρομοκρατία και δεν θέλουμε να είμαστε στο μέλλον».

«Έχουμε αυστηροποιήσει τη νομοθεσία μας, αυτή η αυστηροποιήση αναφέρεται στο μνημόνιο και είναι σημαντικό», συμπλήρωσε.

Τέλος, τόνισε ότι «σε αυτή τη διαδικασία, σε αυτόν τον μηχανισμό που δημιουργούμε, μπορούμε να λάβουμε επιπλέον πληροφορίες. Είμαστε χαρούμενοι να ανταλλάξουμε πληροφορίες. Μετά πιθανόν να μπορούμε να αγωνιστούμε πιο αποτελεσματικά κατά της τρομοκρατίας. Αλλά ακολουθούμε τις κανονικές νόμιμες διαδικασίες σε αυτά τα θέματα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsique.gr

Follow @newsique_gr





Διαβάστε Ακόμα

«Με απάτησε με 12 γυναίκες, το lockdown μαζί του ήταν κόλαση»

12/08/2022

Προσπάθησε να πνίξει τη σύντροφό του σε σιντριβάνι – Την έσωσαν περαστικοί (vid)

12/08/2022
Actress Anne Heche poses at the premiere of "Cedar Rapids" during the 2011 Sundance Film Festival in Park City, Utah on Sunday, Jan. 23, 2011. (AP Photo/Danny Moloshok)

Εγκεφαλικά νεκρή η ηθοποιός – Εξετάζεται η δωρεά οργάνων

12/08/2022

Τραγικός θάνατος: Της καρφώθηκε η ομπρέλα θαλάσσης στο στήθος

12/08/2022
AP PHOTO

Γαλλία: Πέθανε η φάλαινα μπελούγκα που είχε εγκλωβιστεί στον Σηκουάνα

10/08/2022

Κομισιόν: Η ενισχυμένη εποπτεία στην Ελλάδα τελειώνει στις 20 Αυγούστου

10/08/2022



Follow Newsique


Follow @newsique_gr


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιορτή 12/8: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

Γιορτή 12/8: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

12/08/2022 | 00:01

Power Pass: Έκτακτη πληρωμή Power Pass – Ποιοι και πότε πάνε ΑΤΜ

Έκτακτη πληρωμή Power Pass – Ποιοι και πότε πάνε ΑΤΜ

12/08/2022 | 08:13

Καιρός: Προειδοποίηση Αρναούτογλου - Ποιες περιοχές θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Καιρός: Προειδοποίηση Αρναούτογλου – Ποιες περιοχές θα χτυπήσει η κακοκαιρία

12/08/2022 | 07:58

Καιρός Αρναούτογλου: Έρχονται βροχές - Χάρτης με τις περιοχές

Καιρός Αρναούτογλου: Έρχονται βροχές – Χάρτης με τις περιοχές

11/08/2022 | 10:47

Συντάξεις Σεπτεμβρίου 2022: Οριστικό, οι νέες ημερομηνίες πληρωμής

Συντάξεις Σεπτεμβρίου 2022: Οριστικό, οι νέες ημερομηνίες πληρωμής

11/08/2022 | 06:01

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • «Με απάτησε με 12 γυναίκες, το lockdown μαζί του ήταν κόλαση»
  • Πήγε από την Ελλάδα για διακοπές στη Μελβούρνη και αυτοκτόνησε
  • Langya-Ελλάδα: Τι επισημαίνει ο ΕΟΔΥ για τον νέο ιό με τα δεκάδες κρούσματα από την Κίνα
  • Αστυνομικός κλωτσούσε νοσηλεύτριες και απειλούσε να τους κάψει
  • Μυτιλήνη: 10χρονος έβαζε φωτιές γιατί… του άρεσε ν’ ακούει σειρήνες και να βλέπει να τις σβήνουν

Facebook Youtube Twitter Instagram
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Διαφήμιση
  • RSS
  • Μέλος του topics.gr
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
[email protected]

© 2020 newsique.gr

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΜΟΝΟ ΣΤΟ NEWSIQUE
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΑΡΘΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • MEDIA
    • SPORTS
    • CELEBRITIES
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

© 2020 newsique.gr