Η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής «δείχνει» ότι κακώς η Προκαταρκτική Επιτροπή ρωτά για άλλα θέματα πλην της Novartis.
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την «Αυγή», ότι όλες οι καταθέσεις μαρτύρων που δηλώνουν άσχετοι με το σκάνδαλο της Novartis και αναφέρονται σε άλλες υποθέσεις είναι εκτός αντικειμένου της Προκαταρκτικής. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα έχει προγραμματιστεί να καταθέσει ο Νίκος Παππάς για όσα έχει καταθέσει ο Σάμπι Μιωνής, που είναι όμως άσχετα με τη Novartis. Υπό τις παρούσες συνθήκες είναι άγνωστο αν θα εξεταστεί για μια υπόθεση που δεν σχετίζεται με τη Novartis, αλλά εμπλέκει τον Αντώνη Σαμαρά!
Το Επιστημονικό Συμβούλιο καθιστά σαφές ότι άλλες υποθέσεις μπορούν να ερευνηθούν μόνο αν υπάρξει νέα απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής. Νέα απόφαση χρειάζεται και για να υπάρξει επέκταση των υποθέσεων για τις οποίες μπορεί να ελεγχθεί ο Δ. Παπαγγελόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου παραπέμπει στο μοντέλο που ακολουθήθηκε στο σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Υπογραμμίζεται ότι η απάντηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας δεν έχει δοθεί ακόμη στα κόμματα –αυτό αναμένεται να γίνει σήμερα. Ωστόσο έχει υπάρξει ήδη διαρροή του περιεχομένου της… Υπενθυμίζεται ότι το σχετικό ερώτημα είχε απευθύνει, μετά από επιστολή της Επιτροπής, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας στον πρόεδρο της Επιστημονικής Υπηρεσίας Κωνσταντίνο Μαυριά.
Το Επιστημονικό Συμβούλιο εισηγείται
- Η Προκαταρκτική να συντάξει έγγραφο στο οποίο θα αναφέρει τα νέα αδικήματα.
- Να συγκεντρωθούν 30 υπογραφές βουλευτών.
- Να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής, να γίνει νέα συζήτηση (με ομιλία Παπαγγελόπουλου κ.λπ.) και να υπάρξει νέα απόφαση.
Για τα μη πολιτικά πρόσωπα (όπως είναι η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη) το Επιστημονικό Συμβούλιο λέει ότι όσον αφορά στις «τυχόν ανακύψασες συναφείς πράξεις» μη πολιτικών προσώπων «η Βουλή αποστέλλει τη δικογραφία στον αρμόδιο εισαγγελέα». Άρα και η Ελ. Τουλουπάκη εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής!
Οι κατηγορίες
Σημειώνεται ότι η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. φέρονται να θέλουν να «φορτώσουν» στον Δ. Παπαγγελόπουλο τις εξής κατηγορίες:
- Απόπειρα εκβίασης της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη όταν είχε αφαιρέσει από την τότε εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου τη δικογραφία Βγενόπουλου και τις είχε αρχειοθετήσει.
- Δωροληψία με βάση την κατάθεση του Σ. Μιωνή. Ο μάρτυρας είχε ισχυριστεί ότι σε συνάντηση στο Μαξίμου που έγινε με αίτημα της ισραηλινής πρεσβείας προκειμένου να σταματήσει η δικαστική αντιπαράθεση που είχε με τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη, ο πρ. αναπληρωτής υπουργός τού πρότεινε να δώσει 350.000 ευρώ στον εκδότη ως δικαστικά έξοδα. Υπενθυμίζεται πως ο Σ. Μιωνής κατέθεσε ακόμη ότι το 2013 (και χωρίς να το ζητήσει άλλη κυβέρνηση) υπήρξε παρέμβαση του τότε πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά για να γίνει διακανονισμός μέσω του Στ. Παπασταύρου, με αποτέλεσμα τον Νοέμβριο του 2013 να υπάρξει και συμφωνία.
- Κατάχρηση εξουσίας με βάση την κατάθεση του πρώην οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου ότι έδειξε ενδιαφέρον για υποθέσεις που ερευνούσε.