Close-up handsnurses are vaccinations to patients using the syringe.Doctor vaccinating women in hospital.Are treated by the use of sterile injectable upper arm. injection

Στους 21 οι νεκροί από την εποχική γρίπη – Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο

21 άνρθωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής από την εποχική γρίπη.

Την τελευταία εβδομάδ από τις επιπλοκές της έχουν φύγει 8 άνθρωποι, ενώ από τους 21, οι 19 (90,5%) ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη και εξ’ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 8 (42,1%).

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), οι 13 θάνατοι αφορούν σε κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 8 σε κρούσματα που δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 11 άνδρες και 10 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 4 έως 91 έτη.

Επίσης, δηλώθηκαν 34 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νοσηλευθέντων σε ΜΕΘ σε 88. Συνολικά έχουν καταγραφεί 100 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Από το σύνολο των ασθενών αυτών, μόνο 42 (42%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή την τελευταία εβδομάδα, καθώς συνεχίζουμε να βρισκόμαστε σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης και τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης.

Σχολεία παραμένουν κλειστά σε όλη την Ελλάδα, καθώς είναι χιλιάδες τα παιδιά που νοσούν κυρίως με τη γρίπη τύπου Α (Η1Ν1), την ίδια στιγμή που οι αρμόδιοι φορείς προσπαθούν να θωρακίσουν τον πληθυσμό, κάνοντας πιο αυστηρό το πλαίσιο διάθεσης των αντιικών φαρμάκων από τα φαρμακεία.

Ύστερα από την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών των αντιικών σκευασμάτων την περασμένη Δευτέρα, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι «ο τρόπος διάθεσης των προϊόντων Tamiflu και Relenza ορίζεται με περιορισμένη ιατρική συνταγή, φυλασσόμενη επί διετία».

Με αυτόν τον τρόπο ο ΕΟΦ επιχειρεί να ανακόψει τη διάθεση των αντιικών φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή γιατρού, καθώς πολλοί προμηθεύονταν αντιικό για το ενδεχόμενο της νόσησης, ανεξάρτητα από το αν συμβουλευτεί γιατρό.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η δραστηριότητα της γρίπης είναι αυξημένη και μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες θα κορυφωθεί.

Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο:

Σύμφωνα με το εθνικό χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών, ο αντιγριπικός εμβολιασμός στην Ελλάδα συνιστάται σε όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 6 μηνών εφόσον το επιθυμούν. Κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό να εφαρμόζεται σε άτομα ηλικίας άνω των έξι μηνών που ανήκουν στις ακόλουθες ομάδες υψηλού κινδύνου:

Άτομα ηλικίας άνω των εξήντα ετών

Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτωεπιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή

Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας)

Μεταμόσχευση οργάνων

Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).

Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.

Χρόνια νεφροπάθεια.

Νευρολογικά-Νευρομυϊκά νοσήματα

Γυναίκες σε εγκυμοσύνη, ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες, θηλάζουσες

Ενήλικες με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) >40 kg/m2 (σ.σ. ή παιδιά με ΔΜΣ>95η ΕΘ)

Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό ο κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη

Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.

Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων και τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).

Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι)

Επαγγελματίες όπως πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, κτηνίατροι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.