Στους «πράσινους» πρωταθλητές Ευρώπης τα ΕΛΠΕ

Στροφή στην «πράσινη» ενέργεια πραγματοποιούν τα ΕΛΠΕ (ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ), καθώς προχώρησαν σε συμφωνία εξαγοράς φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 204 MW από την Juwi Hellas, θυγατρική της γερμανικής Juwi, η οποία έχει παρουσία στην Ελλάδα από το 2008.

Πρόκειται για μία συμφωνία, η οποία φέρνει τον όμιλο πολύ κοντά στον βραχυπρόθεσμο στόχο για ισχύ 300 MW από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) μέχρι το 2021.

Έκταση που ισοδυναμεί με το… μισό Πειραιά

Το πάρκο θα κατασκευαστεί σε μια έκταση 4.000 στρεμμάτων και όπως βλέπουμε στον χάρτη της Αθήνας -για να μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα- η έκταση η οποία θα καλύψουν είναι τεράστια.

Ειδικότερα, τα 4.000 στρέμματα καλύπτουν μία περιοχή η οποία ξεκινά από τον Πειραιά, περιλαμβάνει την Καστέλλα, το Φάληρο και τα Καμίνια, και φτάνει έως την Θηβών και το Μοσχάτο.

Τα 4.000 στρέμματα καλύπτουν μία περιοχή η οποία ξεκινά από τον Πειραιά, περιλαμβάνει την Καστέλλα, το Φάληρο και τα Καμίνια, και φτάνει έως την Θηβών και το Μοσχάτο

Στα τέσσερα μεγαλύτερα της Ευρώπης

Το φωτοβολταϊκό πάρκο, που θα κατασκευαστεί μεταξύ των περιοχών Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα τέσσερα μεγαλύτερα της Ευρώπης.

Μερικά από τα μεγαλύτερα «ευρωπαϊκά» φωτοβολταϊκά πάρκα:

  • Το πάρκο Cestas στη Γαλλία που έχει συνολική ονομαστική ισχύ 300 MW
Το πάρκο Cestas στη Γαλλία που έχει συνολική ονομαστική ισχύ 300 MW
  • To Mula Photovoltaic Power Plant στην Ισπανία με 493 MW
To Mula Photovoltaic Power Plant στην Ισπανία με 493 MW
  • Το Nikopol Solar Park στην Ουκρανία με 246 MW
Το Nikopol Solar Park στην Ουκρανία με 246 MW

Σημαντικά τα οφέλη σε οικονομία…

Τα οφέλη από το φωτοβολταϊκό έργο είναι και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Βραχυπρόθεσμα, όχι μόνο δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας αλλά διασφαλίσθηκαν και υφιστάμενες θέσεις. Οι θέσεις αυτές σχετίζονται με την φάση της κατασκευής (300 θέσεις) και της λειτουργίας του φωτοβολταϊκού πάρκου, παρέχοντας στήριξη στην περιοχή που εισέρχεται στη  φάση της απολιγνιτοποίησης. Λαμβάνοντας υπόψη το κόστος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η τοπική κοινωνία ωφελείται και μακροπρόθεσμα καθώς έχει πλέον μονάδα παραγωγής ενέργειας τόσο κοντά.

…και περιβάλλον

Επιπλέον, η παραγωγή αυτή της ηλεκτρικής ενέργειας έχει πολύ χαμηλό κόστος σε σχέση με άλλες μορφές, συντηρώντας έτσι τη βιωσιμότητα, την ανάπτυξη της κοινωνίας και της οικονομίας, προάγοντας τη ζωή και τον πολιτισμό χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον.

Σύμφωνα με τη Greenpeace, η καύση άνθρακα προκαλεί πάνω από 1.200 πρόωρους θανάτους στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται πως η Δυτική Μακεδονία, περιοχή όπου θα κατασκευαστεί το φωτοβολταϊκό πάρκο από τα ΕΛΠΕ, έχει πληγεί τις τελευταίες δεκαετίες από την εξόρυξη λιγνίτη, αν και αποτελεί μία τεράστια βιομηχανία στην παραγωγή άνθρακα παγκοσμίως. Ειδικότερα, για τους κατοίκους των χωριών στις περιοχές εξόρυξης της Δυτικής Μακεδονίας η περιβαλλοντική επιβάρυνση έχει ως αποτέλεσμα την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας.

Τα οφέλη σε αριθμούς

Το φωτοβολταϊκό πάρκο με τη λειτουργία του θα παράγει 300 GWh ετησίως, ενέργεια που εξασφαλίζει τις ανάγκες ηλεκτροδότησης 75.000 νοικοκυριών, ενώ το ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ανέρχεται σε 300.000 τόνους. Το έργο, που θα αποτελείται από 500.000 φωτοβολταϊκά πλαίσια έχει διασφαλίσει 20ετή σύμβαση της παραγόμενης ενέργειας με εγγυημένη τιμή στα 57,73 ευρώ η μεγαβατώρα, που είναι σημαντικά χαμηλότερη από την τρέχουσα τιμή στη χονδρεμπορική αγορά.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Ανδρέας Σιάμισιης, αναφερόμενος στους άξονες του Στρατηγικού πλάνου που έχει τεθεί, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Όπως επικοινωνήσαμε στις αγορές πριν μερικούς μήνες στο πλαίσιο της νέας επιχειρηματικής στρατηγικής, στόχος μας είναι αφενός να βελτιώσουμε και να αναπτύξουμε το υφιστάμενο επιχειρηματικό μας χαρτοφυλάκιο, αλλά ταυτόχρονα να κτίσουμε και την ΕΛΠΕ των επόμενων δεκαετιών με ενεργή συμμετοχή στη μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας. Έχουμε θέσει σαν στόχο τη βελτίωση του ανθρακικού μας αποτυπώματος κατά 50% μέχρι το έτος 2030 και για να το πετύχουμε χρειάζεται -πέρα από ανακοινώσεις- μεθοδική και στοχευμένη προσέγγιση σε όλες τις δραστηριότητες μας. Με την επένδυση αυτή, επιβεβαιώνουμε τη στρατηγική μας για το μετασχηματισμό της ΕΛΠΕ σε έναν ενεργειακό Όμιλο, ισχυροποιώντας τη θέση μας και αντιμετωπίζοντας τις σημερινές προκλήσεις. Η επιτυχία σε αυτή τη προσπάθεια θα είναι επωφελής σε πολλά επίπεδα, καθώς προσδίδει αξία στην Εταιρία μας, βοηθά στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων και, παράλληλα, στηρίζει την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας».

Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ αποτελεί τα τελευταία 60 χρόνια τον ακρογωνιαίο λίθο στην ανάπτυξη της ενεργειακής αγοράς της χώρας, ενώ έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις άνω των 5 δις ευρώ την τελευταία εικοσαετία για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεών της και την παραγωγή πιο ποιοτικών και «καθαρών» καυσίμων. Έχοντας ενσωματώσει τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στον πυρήνα της Στρατηγικής της, η Εταιρεία έχει θέσει ως στόχο τη δραστική μείωση κατά 50% του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος μέχρι το 2030.

Παράλληλα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ υπογράμμισε ότι τα συνολικά κονδύλια για το επενδυτικό πρόγραμμα της τρέχουσας πενταετίας ανέρχονται σε περίπου 1 δις ευρώ, μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί και στη δημιουργία, ή σε εξαγορές, έργων ΑΠΕ.