Στρατιωτική θητεία: Αύξηση κατά 3 μήνες από τον Μάιο – Ποιοι θα κάνουν 9μηνο

Σάρκα και οστά παίρνει το ολιστικό σχέδιο του υπουργείου Αμυνας για ανανέωση και αύξηση του έμψυχου δυναμικού του Στρατού αφού η εξισορρόπηση της θητείας και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων αναμένεται να αρχίσει να εφαρμόζεται το πιθανότερο από την Γ’ ΕΣΣΟ του προσεχούς Μαΐου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» αυτές τις μέρες γίνονται οι τελευταίες διευθετήσεις έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι αλλαγές μέσα στο πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς.

Η θητεία σε όλα τα όπλα θα είναι δηλαδή ίση σε διάρκεια (12μηνη) καθώς αυξάνεται κατά τρεις μήνες στον Στρατό Ξηράς όπου έως τώρα ήταν 9μηνη.

ΣΕ ΕΒΡΟ ΚΑΙ ΝΗΣΙΑ

Φαίνεται όμως ότι έχει κλειδώσει και η πρόβλεψη για μειωμένη θητεία 9μηνη δηλαδή για όσους εκδηλώσουν την επιθυμία να κάνουν όλο το στρατιωτικό τους στα σύνορα στον Εβρο ή στα νησιά. Πρόκειται για ένα μοντέλο που είχε εφαρμοστεί και στο παρελθόν.

Ο στόχος του υπουργείου και των επιτελών είναι διπλός.

Εκτιμούν ότι από τη μία η μειωμένη θητεία θα αποτελέσει κίνητρο για τους νέους ώστε να καταταγούν και να εκπληρώσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και έπειτα να συνεχίσουν την πολιτική ζωή τους με τις σπουδές τους ή άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες.

Κι αυτό διότι μεγάλη μερίδα των νέων προτιμούν πρώτα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και μετά να κάνουν το στρατιωτικό τους.

Από την άλλη στο Πεντάγωνο θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί σημαντικά η επάνδρωση κρίσιμων μονάδων του Στράτου Ξηράς στον Εβρο αλλά και στα νησιά.