«Συγκεκριμένη μεταφυσική»: Διάλεξη του καθηγητή Massimo Cacciari

Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Τμήμα Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, διοργανώνουν την Πέμπτη 4 Απριλίου 2024 στις 18:30 διάλεξη με τίτλο «Συγκεκριμένη μεταφυσική»,  που θα δώσει ο διακεκριμένος Ιταλός φιλόσοφος Massimo Cacciari.

Θα συνομιλήσει μαζί του ο καθηγητής Ιωάννης Πρελορέντζος, καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Θα παρέχεται ταυτόχρονη μετάφραση. Η εκδήλωση έχει ελεύθερη είσοδο κατόπιν εγγραφής με τη χρήση της ηλεκτρονικής φόρμας διαθέσιμη πατώντας εδώ ή γραπτώς στο [email protected].

Σύμφωνα με όσα αναφόνται στην ανακοίνωση, η μελέτη για τη «συγκεκριμένη μεταφυσική», που διεξάγεται από τον φιλόσοφο Massimo Cacciari, είναι μια προσπάθεια να ανιχνευτεί, στα νήματα της κλασικής φιλοσοφίας και των συστημάτων του σύγχρονου ορθολογισμού, η σύνδεση που πάντοτε υπήρχε, στον ανθρώπινο στοχασμό, μεταξύ φυσικής και μεταφυσικής. Αυτό που προκύπτει είναι ένα ιστορικό-θεωρητικό πλαίσιο που αποκαλύπτει τη λεπτή πλέξη που συνυφαίνει τον φαινομενικό κόσμο με την υπεραισθητή διάσταση. Συνεπώς, στην έννοια της συγκεκριμένης μεταφυσικής συναντώνται πάλι φιλοσοφία και επιστήμη, οι οποίες μαζί εκφράζουν, με διακριτές και αδιαχώριστες μορφές, την ακεραιότητα της ζωής του όντος. Ως εκ τούτου, αντλούμε τη δυνατότητα να κατασκευάσουμε έναν στοχασμό που είναι ανοιχτός στην ικανότητα να συλλάβει αυτό που υπερβαίνει το άμεσο ον, χωρίς να περιορίζεται αναγκαστικά σε μια απλή εξήγηση επιστημονικών θεωριών ή να αναφέρεται στη θρησκευτική πίστη ή σε παράλογες επιχειρηματολογίες.