Σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής στις 19 Μαρτίου

Με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό στην ατζέντα αναμένεται να συνεδριάσει την Παρασκευή 19 Μαρτίου το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ).

Η συνεδρίαση θα γίνει στις 11:00 στο Υπουργείο Εξωτερικών υπό τον Νίκο Δένδια.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου βάζοντας «φωτιά» στην Ανατολική Μεσόγειο είχε δηλώσει την ετοιμότητα της Τουρκίας να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, υπό την προϋπόθεση ότι το Κάιρο σέβεται τα σύνορα της υφαλοκρηπίδας της Άγκυρας.

«Μπορούμε να διαπραγματευτούμε το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών και να υπογράψουμε μια συμφωνία μεταξύ μας στο μέλλον, με βάση την πορεία των σχέσεών μας», είχε πει χαρακτηριστικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Σημειώνεται ότι, δεν έχει οριστεί ακόμα το νέο ραντεβού για τις διερευνητικές επαφές, ενώ η Τουρκία συνεχίζει την πολιτική των NAVTEX δεσμεύοντας περιοχές σε Μεσόγειο και Αιγαίο και λήγουν στις 21 Μαρτίου.

Άτυπη πενταμερής για Κυπριακό

Υπενθυμίζεται ότι, άτυπη συνάντηση με τη συμμετοχή πέντε συν μίας πλευρών για το Κυπριακό συγκάλεσε στη Γενεύη από τις 27 έως τις 29 Απριλίου ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο σκοπός της συνάντησης θα είναι να φανεί κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών για να προχωρήσουν σε μια διαπραγμάτευση που να οδηγεί σε συνολική επίλυση του Κυπριακού.

Η αναφορά που για μια ακόμα φορά επαναλαμβάνεται στην ανακοίνωση του εκπροσώπου τύπου των Ηνωμένων Εθνών, Στέφαν Ντούζαρικ και η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία είναι πως αυτή η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός ενός προβλεπτού ορίζοντα, αναφορά που παραπέμπει σε χρονικό τουλάχιστον πλαίσιο στο οποίο θα κληθούν τα μέρη να λειτουργήσουν.

Στην άτυπη αυτή συνάντηση θα συζητηθούν κομβικής σημασίας ζητήματα για την μετέπειτα πορεία της διαδικασίας, ενώ κομβικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει -όπως έχει αναφερθεί και στο παρελθόν- ο ίδιος ο γ.γ. του ΟΗΕ.