Σύγκρουση πλοίων στη Χίο – Τα μεγάλα ερωτηματικά

Αδιευκρίνιστα παραμένουν μέχρι στιγμής τα αίτια της σύγκρουσης των δύο φορτηγών πλοίων που σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 03/06 ανοιχτά της Χίου και συγκεκριμένα 9 ναυτικά μίλια βόρεια βορειοδυτικά του νησιού.

Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο ΑΝΤ σημαίας Βανουάτου με 13μελές τουρκικό πλήρωμα αρνήθηκε βοήθεια από το ελληνικό Λιμενικό το οποίο είχε σπεύσει στο σημείο με έξι πλωτά και ένα ανοιχτής θαλάσσης. Επίσης στο σημείο έσπευσε ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και ένα Super Puma.

Τελικά μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις και αφού στο σημείο έφτασε πλοίο του τουρκικού Λιμενικού το ΑΝΤ, το οποίο σύμφωνα με τους Τούρκους μπάζει νερά στο αμπάρι αφού υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές στη μέση του κύτους του, άρχισε να πλέει συνοδεία του προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Στο δεύτερο πλοίο σημαίας Σιγκαπούρης που ονομάζεται Potentia επιβαίνουν 17 άτομα επίσης αλλοδαποί. Εως αυτή τη στιγμή δεν έχει τεθεί κάποιο αίτημα εγκατάλειψης από τα πλήρωμα του Potentia, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει δύο ρυμουλκά από Πειραιά και Λαύριο προκειμένου να συνδράμουν στην παροχή βοήθειας.

Η σύγκρουση σημειώθηκε 9 ναυτικά μίλια βόρεια βορειοδυτικά του νησιού.

Σύγκρουση φορτηγών πλοίων σημαίας Βανουάτου και Σιγκαπούρης στη Χίο No1
Επί του πλοίου σημαίας Βανουάτου, καταβιβάσθηκε διασώστης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από το δεύτερο ελικόπτερο SUPER PUMA της Π.Α. που βρέθηκε στο σημείο, προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση του πληρώματος και την ανάγκη τυχόν παροχής βοήθειας. Από το περιστατικό δεν υπήρξε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. παραμένουν στην περιοχή, ενώ οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή της σύγκρουσης είναι καλές, διευκολύνοντας το έργο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Το ΑΝΤ είχε ξεκινήσει από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για την Ουκρανία. Το Potentia και είχε αναχωρήσει από τη Σμύρνη με προορισμό τη Γαλλία.

Σύγκρουση φορτηγών πλοίων σημαίας Βανουάτου και Σιγκαπούρης στη Χίο No2
Σημειώνεται ότι από την πρώτη στιγμή του συμβάντος στο σημείο κατέπλευσε μεγάλο πλήθος σκαφών του λιμενικού και εναέρια μέσα.

Συγκεκριμένα επτά περιπολικά σκάφη του λιμενικού, ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης , ενώ συνέδραμαν επίσης ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, ένα αεροσκάφος Canadair CL-215 της Πολεμικής Αεροπορίας, τρία (03) ελικόπτερα SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και παραπλέοντα πλοία.

Σύγκρουση φορτηγών πλοίων σημαίας Βανουάτου και Σιγκαπούρης στη Χίο No3
Επίσης, στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή είχε καταπλεύσει και σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής.

Τα αίτια της σύγκρουσης των δύο φορτηγών πλοίων παραμένουν αδιευκρίνιστα μέχρι στιγμής.

-Ad-