Σύλληψη γνωστού δικηγόρου: Η ποινή φυλάκισης που αντιμετωπίζει

«Χωρίς περιστροφές σας ενημερώνω ότι ο δικηγορικός κόσμος είναι σαστισμένος με αυτή την είδηση», τόνισε στην καθημερινή εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» και τον Γιώργο Παπαδάκη ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Θεόδωρος Μαντάς, αναφερόμενος στην υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας στην οποία φέρεται να εμπλέκεται γνωστός δικηγόρος.

Ο κ. Μαντάς χαρακτήρισε την υπόθεση ως δύσκολη και δυσάρεστη. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Δημήτρης Βερβεσός, παρήγγειλε προς τον πρόεδρο του Πειθαρχικού Συμβουλίου την διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας με αντικείμενο το αν διαπράχθηκαν οι φερόμενες πράξεις, και σε περίπτωση διάπραξης, την λήψη των απαραίτητων πειθαρχικών μέτρων. «Ο Δικηγορικός Σύλλογος δεν καθυστέρησε ούτε μια μέρα να παρέμβει», είπε ο κ. Μαντάς και συνέχισε:

«Ακολουθήθηκαν οι διατάξεις του νέου νόμου για την ενδοοικογενειακή βία, ο οποίος όριζε ρητά ότι θα ετίθετο σε εφαρμογή από την 01.05.2024 και μετά. Σύμφωνα με το νόμο αυτό, ο γιατρός βαρυνόταν με μία ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να αναφέρει στην ΕΛΑΣ ένα τέτοιο περιστατικό. Εξάλλου η ποινική δίωξη ασκείται αυτεπαγγέλτως, δηλαδή ανεξαρτήτως του αν το θύμα υποβάλλει ή όχι, σχετική έγκληση.

Εφ’ όσον το αδίκημα της δίωξης είναι το κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης στο πλαίσιο ενδοοικενειακής βίας, τότε προβλέπεται ποινή κάθειρξης από 5 έως και 20 χρόνια.

Όσον αφορά, τέλος, την πληροφορία για καταγγελία και της προηγούμενης συζύγου για το ίδιο θέμα το 2017, θα μου επιτρέψετε να μην τοποθετηθώ εφ’ όσον δεν γνωρίζω κανένα στοιχείο εκείνης της δικογραφίας. Το όνομα του κατηγορουμένου οφείλει να προστατεύεται και να παραμένει απόρρητο, τουλάχιστον μέχρι να του γνωστοποιηθούν σήμερα οι κατηγορίες για τις οποίες διώκεται».