Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου: Τα τρία σημεία κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ

Ως εποικοδομητική στάση που παρά τις σοβαρές διαφωνίες δεν έχει καμία σχέση με την στάση μίας στείρας και ισοπεδωτικής αντιπολίτευσης περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να ψηφίσει “παρών” στην Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μιλώντας από το βήμα της Βουλής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία εξήγησε τους λόγους για τους οποίους το κόμμα του δεν θα υπερψηφίσει την Συμφωνία-εστιάζοντας σε τρία σημεία κριτικής- και ανέφερε ότι “δεν θα καταψηφίσουμε διότι έχουμε πλήρη επίγνωση της σημασίας που θα έχει το να καταψηφίσουμε μία συμφωνία που ενδεχομένως πολύ σύντομα, έτσι όπως τα κάνετε, να κληθούμε εμείς να υλοποιήσουμε και να διαχειριστούμε, απέναντι στο στο παράνομο τουρκολιβυκό Μνημόνιο, κι εμείς τέτοιου είδους κιβυστήσεις όπως εσείς στις Πρέσπες δεν θα κάνουμε”.

Σημειωτέον πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για την Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου η οποία θα διεξαχθεί αύριο το μεσημέρι καθώς όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας “καθώς οι Συμφωνίες πρέπει να κυρώνονται με την ψήφο του τελευταίου βουλευτή και ο καθένας από τους 300 να αναλαμβάνει τις ευθύνες του”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζήτησε για μία ακόμη φορά ως επιτακτική την σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για τα ελληνοτουρκικά “εάν θέλετε κ. Μητσοτάκη συνεννόηση για εθνική στρατηγική” κι έψεξε τον πρωθυπουργό που επιλέγει μόνο την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών.
¨Εκανε λόγο για εθνική στρατηγική που μπορεί να έχει μόνο δύο στόχος: Την αποφασιστική υπεράσπιστη της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας και την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, για επίλυση της διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, με προσφυγή στην Χάγη εάν οι διερευνητικές αποτύχουν εκ νέου. Όμως, σχολίασε, η κυβέρνηση λειτουργεί χωρίς σαφή εθνική στρατηγική αδυνατώντας να υπερασπιστεί τις αποφάσεις της και κυρίως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού.

Σε σχέση με την Συμφωνία με την Αίγυπτο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θύμισε ότι υποστήριξε δημόσια την ανάγκη να υπάρξει ώστε να διεμβολίσει το παράνομο τουρκολιβυκό Σύμφωνο αλλά συγχρόνως υπογράμμισε ότι υποστηρίζει μία τμηματική συμφωνία που να επιτρέπει την οριοθέτηση στην περιοχή του συμπλέγματος Καστελόριζου σε μεταγενέστερο στάδιο.

Ως εκ τούτου τα τρία σημεία κριτικής στα οποία εστιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και ανέπτυξε ο Αλέξης Τσίπρας είναι:

-Η υπογραφή Συμφωνίας που δεν προσεγγίζει την τουρκική κόκκινη γραμμή του 28ου μεσημβρινού αφήνοντας έξω όχι μόνο το Καστελόριζο αλλά την μισή Ρόδο. “Οι αποφάσεις σας ήταν για τα μάτια του κόσμου, για την επικοινωνία” είπε χαρακτηρίζοντας οπερέτα και θλιβερή παράσταση τους ισχυρισμούς ότι το τουρκικό πλοίο δεν έκανε έρευνες επειδή είχε πολύ θόρυβο από τα διπλανά πλοία. “Αν δεν πραγματοποιεί έρευνες, δεν παραβιάζει κυριαρχικά μας δικαιώματα, άρα γιατί ζητάτε την ενεργοποίηση του Διεθνούς Δικαίου και της ΕΕ για κυρώσεις” σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για κραυγαλές αντιφάσεις που έχουν ως στόχο το κομματικό ακροατήριο “που έμαθε να φορά χλαμύδες στα ρηχά νερά των Πρεσπών και τώρα πρέπει να φορέσει μπιτζάμες στα βαθιά νερά του Αιγαίου”.

-Το δεύτερο σημείο κριτικής αφορά την υπογραφή της Συμφωνίας με την Αίγυπτο χωρίς αμυντικό σχεδιασμό αποτροπής αλλά και χωρίς διπλωματικό σχεδιασμό. Όχι μόνο δεν υπήρξε σχέδιο ώστε να ενισχυθούν οι φωνές υπέρ της προοπτικής κυρώσεων στην ΕΕ αλλά ακόμη και στενοί μας σύμμαχοι υποστήριξαν να μπει αυτή η συζήτηση στις ελληνικές καλένδες. Στο σημείο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε απαράδεκτη την στάση της ΕΕ που δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της και παριστάνει τον ουδέτερο μεσολαβητή ή τον διαιτητή όταν πρόκειται για παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους μέλους της.

-Το τρίτο σημείο κριτικής αφορά τις μεσομακροπρόθεσμες επιπτώσεις από την Συμφωνία με την Αίγυπτο. Η Συμφωνία μπορεί να δημιουργήσει αρνητικά προηγούμενα για τη χώρα, εάν αφήσουμε την Τουρκία να την εκμεταλλευτεί όχι μόνο για την μειωμένη επήρεια της Κρήτης ή την συμπερίληψη μόνο ενός κομματιού της Ρόδου αλλά γιατί η κυβέρνηση δεν λέει ξεκάθαρα εάν έως μεθοδολογία χρησιμοποιήθηκε η αρχή της αναλογικότητας αντί η αρχή της μέσης γραμμής κάτι που είναι κρίσιμο.

Ακολούθως ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για κυνική αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων σε επίπεδο επικοινωνίας και σχολίασε πως “δεν είναι ανεκτό στο όνομα δήθεν του εθνικού συμφέροντος, να απαιτείται σιωπή και σιγή ασυρμάτου” ή “να στιγματίζετε όποιον σάς κάνει κριτική ή όποιον λέει την αλήθεια (απόλυση Συμβούλου Ασφαλείας κ. Διακόπουλου) ή να τον κατατάσσετε απέναντι ότι ενισχύει τα επιχειρήματα του εχθρού”.

Ολοκλήρωσε την ομιλία του ανασύροντας τα λόγια του Ελευθέριου Βενιζέλου πως “ο πολιτικός πρέπει να έχει το χάρισμα να βλέπει πολύ πρωτύτερα από ότι βλέπουν οι άλλοι, αν δεν έχει το χάρισμα αυτό, είναι αδύνατον να μην οδηγήσει την πατρίδα του στην συμφορά και την καταστροφή” για να καλέσει τον πρωθυπουργό να μιλήσει ειλικρινά στον ελληνικό λαό “γιατί πάντα το εθνικόν είναι το αληθές”.