Συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ: 4+1 νατοϊκές βάσεις – Τα οπλικά συστήματα

Το στρατιωτικό «αποτύπωμά» τους στην Ελλάδα ενισχύουν και παγιώνουν οι ΗΠΑ μετά την υπερψήφιση στη Βουλή της επικαιροποιημένης αμυντικής συνεργασίας (MDCA) των δύο χωρών.

Πλέον οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις αποκτούν και επισήμως μόνιμη παρουσία – εκτός από τη Σούδα – σε άλλα τρία στρατηγικά σημεία της ελληνικής επικράτειας, στη Λάρισα, τον Βόλο και την Αλεξανδρούπολη με στόχο να εξασφαλίσουν καλύτερο έλεγχο στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέση Ανατολής.

Στον έλεγχο αυτό συνδράμουν και τα ιπτάμενα ραντάρ AWACS που σταθμεύουν στη νατοϊκή βάση στο Ακτιο. Οι εγκαταστάσεις σε Λάρισα, Βόλο και Αλεξανδρούπολη θα χρησιμοποιούνται ως «ορμητήρια» για τα υπερσύγχρονα αμερικανικά UAVs, τα πλοία και ελικόπτερα μάχης. Η Ουάσιγκτον έκρινε ότι η ενίσχυση της στρατιωτικής της παρουσίας στην Ελλάδα είναι επιβεβλημένη σε μία περίοδο ραγδαίων εξελίξεων στη «γειτονιά» της Μέσης Ανατολής και ενώ η Ρωσία επιχειρεί κάθοδο στη Μεσόγειο, όπως γράφουν «ΤΑ ΝΕΑ».

Η Αθήνα πάντως θεωρεί ότι με την παραχώρηση ελληνικών εγκαταστάσεων, όχι μόνον δεν δίνει «γην και ύδωρ» στους Αμερικανούς, αλλά προκύπτουν σημαντικά οφέλη για τη θωράκιση της άμυνάς μας. Κι αυτό διότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις θα χρησιμοποιούν τις ίδιες αναβαθμισμένες από τις ΗΠΑ εγκαταστάσεις,
θα συνεκπαιδευονται με αμερικανικές δυνάμεις και θα αποκτούν χρήσιμη τεχνογνωσία πάνω σε νέα όπλα.

Η επικαιροποίηση της αμυντικής συνεργασίας κρίθηκε αναγκαία διότι το παλαιό κείμενο περιείχε τοποθεσίες βάσεων (Γλυφάδα, Ελληνικό) από τις οποίες οι Αμερικανοί έχουν αποχωρήσει εδώ και δεκατίες. Επιπλέον, με δεδομένη τη σύσφιγξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και τις συμφωνίες που είχαν υπάρξει για παραχώρηση ελληνικών εγκαταστάσεων στους Αμερικανούς (Λάρισα, Βόλος) κρίθηκε σκόπιμο αυτή η συνεργασία να επισημοποιηθεί επ’ ωφελεία και των δύο πλευρών.

Αλλωστε, οι Αμερικανοί είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να αναβαθμίσουν αρκετές από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις με δικά τους έξοδα και συνακόλουθα θα έπρεπε να είχαν νομική κάλυψη για απελευθέρωση κονδυλίων από το Κογκρέσο.

Με την επικαιροποίηση της αμυντικής συνεργασίας και με τη βούλα της Βουλής οι Αμερικανοί θα έχουν μόνιμη και ενισχυμένη παρουσία από τον Βορρά έως τον Νότο της χώρας μας.

Η συμφωνία προβλέπει βελτιώσεις και επεκτάσεις στις υποδομές της Σούδας, της σημαντικότερης βάσης των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Η βάση χρησιμοποιείται από το πολεμικό ναυτικό την αεροπορία μαχητικά και μεταγωγικά αεροσκάφη και τις ειδικές δυνάμεις των Αμερικανών. Είναι δε η μόνη βάση στη Μεσόγειο που μπορεί να φιλοξενήσει πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο.

Οι Αμερικανοί αναμένεται να επεκτείνουν το κρηπίδωμα Κ14 όπου δένουν τα αεροπλανοφόρα. Στην αεροπορική βάση Λάρισας 110 ΠΜ οι Αμερικανοί θα διαθέτουν μόνιμο ορμητήριο για τα σύγχρονα αμερικανικά μάτια τα UAVs MQ-9 Reaper. Το νπερασμένο Δεκέμβριο είχε παρουσιαστεί εκεί από αμερικανική εταιρεία ένα UAV τελευταίας τεχνολογίας.

Στην έδρα της 1ης Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Βόλου θα υπάρχει μόνιμη παρουσία αμερικανικών ελικοπτέρων Τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές φορές συνεκπαιδεύσεις Ελλήνων και Αμερικανών.

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι η τρίτη περιοχή στην οποία οι Αμερικανοί έριξαν «άγκυρα» για μόνιμη εγκατάσταση. Από εκεί θα μπορούν να ελέγχουν τα Βαλκάνια, τα Δαρδανέλλια, το Αιγαίο. Θεωρούν ότι η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται σε καίριο σημείο για την υποστήριξη ασκήσεων στην περιοχή λόγω της υπάρχουσας υποδομής και στρατηγικής της θέσης.

Θέλουν να το χρησιμοποιούν για τη ροή του στρατιωτικού προσωπικού και του εξοπλισμού τους.

Πηγή: Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»