Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών στην Κύπρο

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών στην Κύπρο, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Ν. Χριστοδουλίδη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα αποτελέσματα των επαφών του κατά τη διάρκεια των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, την επικοινωνία και τις συναντήσεις που πραγματοποίησε στην Ελλάδα, τόσο με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όσο και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και για το ταξίδι του στο Παρίσι.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο κ. Αναστασιάδης εξήρε την ηγετική φυσιογνωμία αλλά και τις πρωτοβουλίες του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, τόσο σε επίπεδο ΕΕ, όσο και γενικότερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, βάσει και των τελευταίων προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας επί της κυπριακής ΑΟΖ και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει για τις επαφές του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, ενώ οι αρχηγοί θα αξιολογήσουν τα δεδομένα και θα τοποθετηθούν αναλόγως των θέσεών τους.

Στο τραπέζι τίθεται και το Κυπριακό, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Κ. Κούσιο να δηλώνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πάντοτε έτοιμη για διάλογο, ωστόσο εξελίξεις δεν αναμένονται πριν από τις εκλογές για την ανάδειξη νέου ηγέτη στην τ/κ κοινότητα.

Επιπλέον αυτών, ο Κύπριος πρόεδρος ενημερώνει τους αρχηγούς των κομμάτων και για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με μικροαλλαγές.

Aνάμεσα σε άλλα, το ψήφισμα υπενθυμίζει το ειδικό καθεστώς για τα Βαρώσια, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα, κατονομάζοντας αυτή τη φορά τα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992), ενώ επαναβεβαιώνει ότι η ελευθερία διακίνησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ πρέπει να γίνεται σεβαστή.